Preşedintele PPE: De când e PSD la guvernare, şomajul creşte şi România nu e în Schengen

Joeph Daul, preşedintele PPE
Joeph Daul, preşedintele PPE (Epoch Times România)

Joseph Daul, preşedintele PPE, a declarat, duminică, la reuniunea de lansare a candidaţilor PDL la europarlamentare, că PSD "este de doi ani de zile la guvernare în România şi, de doi ani, impozitele cresc, şomajul este în creştere, iar timpul trece şi România încă nu este în Schengen", potrivit Mediafax.

Preşedintele PPE a ţinut să precizeze că europarlamentarii PDL au rezultate bune şi sunt activi în cadrul reuniunilor PPE. "Sunt deputaţi respectaţi şi activi. Ţin să subliniez astăzi, în faţa dumneavoastră, acest lucru. Aş dori în mod deosebit să îl menţionez pe vicepreşedintele meu, Marian Jean Marinescu, un profesionist dedicat şi foarte eficient în cadrul grupului PPE", a afirmat Joseph Daul.

Joseph Daul a arătat că românii, ca şi ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană, îşi vor alege pe 25 mai reprezentanţii în Parlamentul European, precum şi candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene. "În ceea ce ne priveşte pe noi, în PPE, avem şansa de a-l avea candidat pe Jean Claude Juncker. Un mare european, cu o experienţă încununată de multe succese. Aici însă nu este vorba despre un singur om. În joc este viitorul Europei. Va trebui să facem o alegere. Să alegem ce fel de Europa ne dorim", a menţionat Joseph Daul.

Preşedintele PPE a scos în evidenţă faptul că există o Europa a extremelor şi a demagogiei, o Europa a eşecului, şi, pe de altă parte, "există o Europa a socialiştilor, cea care a condus numeroase state europene într-o fundătură prin explozia cheltuielilor publice, datorii dezastruoase şi tot mai multe impozite".

Daul a precizat că: "Există şi Europa pentru care luptăm noi, cei din PPE. O Europa care străluceşte. O Europa a valorilor, a locurilor de muncă, a unei economii dinamice, a unei creşteri solide şi durabile. O Europa mai armonioasă, o Europa care îşi protejează cetăţenii. Există voci care susţin stoparea creşterii şi influenţei grupului PPE în Parlamentul European deoarece "aceştia ar agrava criza". Dar mă întreb, oare PPE a agravat criza în România, în Grecia, în Irlanda, în Spania, în Portugalia? Nu cumva socialiştii sunt, de fapt, cei vinovaţi?".

Acesta s-a referit şi la efectele guvernării PSD, care "este de doi ani de zile la guvernare în România şi, de doi ani, impozitele cresc, şomajul este şi el în creştere, iar timpul trece şi România încă nu este membră a spaţiului Schengen".

"De când PPE este la guvernare în anumite ţări, criza a fost depăşită. În Grecia, pentru prima dată după 10 ani, Guvernul condus de Antonio Samaras are un buget echilibrat. În Portugalia, pentru prima dată după mult timp, şomajul a scăzut. În Spania, investitorii străini încep să revină, creşterea economică a fost relansată, şomajul scade. În Irlanda numărul şomerilor a scăzut sub pragul de 400.000. Iată diferenţa!", a precizat preşedintele PPE.

Joseph Daul a afirmat că îl preocupă situaţia economică din România, precum şi faptul că de doi ani se constată o degradare a statului de drept în avantajul unei minorităţi care este preocupată să se plaseze mai presus de lege. "PDL a muncit pentru ca România să se alăture Uniunii Europene. În nici doi ani de zile, socialiştii români au lucrat în direcţia opusă. Europa nu poate tolera o astfel de situaţie. Europa există pentru a-şi proteja cetăţenii, pentru a le garanta libertăţile fundamentale. În momentul în care aceste valori şi drepturi sunt ameninţate, trebuie să acţionăm cu fermitate. Trebuie să reacţionăm prompt. Aşa cum a făcut PPE în vara anului 2012, când statul de drept a fost ameninţat", a menţionat acesta.

Joseph Daul a ilustrat faptul că România are un loc special în Europa, care este o comuniune de valori şi de dreptate. "România se află în prima linie. Este primul bastion al democraţiei în Est, la frontiera cu Ucraina. Misiunea României este aşadar cu atât mai importantă. Dumneavoastră, în PDL, cunoaşteţi foarte bine acest lucru. Ştiu că pot conta pe dumneavoastră", a precizat acesta.

Joseph Daul a ţinut să precizeze cât de important este ca Republica Moldova să avanseze în parcursul său european. Totodată, Daul l-a salutat pe Vlad Filat, preşedintele Partidului Democrat Liberal din Moldova, care a fost prezent la reuniunea de lansare a candidaţilor PDL la europarlamentare, care are loc la Bucureşti.

"România şi Moldova sunt despărţite de un curs de apă, dar sunt legate într-un destin comun, acela de a fi membre cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Sunt legate într-un destin marcat de contribuţia importantă a Uniunii în menţinerea păcii. Criza din Ucraina ne reaminteşte şi ea acest lucru. Republica Moldova trece prin momente dificile. Le urmărim cu mare atenţie şi vă suntem aproape", a completat preşedintele PPE.

Joseph Daul a susţinut că sloganul în această campanie electorală trebuie să fie "Europa nu este o problemă, Europa este soluţia".

"Acesta trebuie să fie sloganul nostru pe întreaga durată a campaniei electorale. Iar PDL este un actor important în cadrul acestei campanii europene. Din acest motiv, lansez un apel către toate partidele politice. Nu trebuie să ne confundăm adversarii. Adversarii noştri sunt socialiştii şi populiştii. Trebuie să dăm dovadă de coerenţă şi să nu uităm sub nicio formă că noi suntem mai puternici. În acest fel vom reuşi să coagulăm toate forţele în jurul proiectului nostru. În acest fel vom reuşi să facem cunoscute propriile noastre valori. În acest fel, PPE va rămâne forţa care va face Europa să meargă înainte, la fel ca până acum", a concluzionat Joseph Daul.

Joseph Daul s-a întâlnit cu Traian Băsescu la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit duminică dimineaţă la Palatul Cotroceni cu preşedintelui Partidului Popular European, Joseph Daul.

Traian Băsescu şi Joseph Daul au făcut parte din aceeaşi familie politică, până în momentul în care Traian Băsescu s-a despărţit de PDL.

"În cadrul întrevederii, domnul preşedinte Traian Băsescu şi domnul Joseph Daul au vorbit despre situaţia politică din România. Totodată s-a discutat şi despre evoluţiile din Republica Moldova, ocazie cu care domnul preşedinte Traian Băsescu l-a informat pe domnul Joseph Daul că, în data de 25 martie a.c., a trimis o scrisoare tuturor liderilor din Consiliul European prin care a cerut stabilirea semnării Acordului de asociere, inclusiv a zonei de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător, dintre Uniunea Europeană şi statele membre, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului European de la Bruxelles din data de 27 mai a.c. şi i-a cerut sprijin în vederea fixării acestei date pentru semnare", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.