Dezbaterea dintre principalii candidaţi din Spania, marcată de politica internă (revista presei)
alte articole
Singura dezbatere televizată dintre cei doi principali candidaţi la alegerile europarlamentare din 25 mai - Elena Valenciano (PSOE, socialist) şi Miguel Arias Canete (PP, conservator) - ocupă vineri prima pagină a cotidienelor spaniole. Pe lângă temele din dezbaterea celor doi, cotidienele spaniole scriu de asemenea despre cum Catalonia a apărut în dezbaterea televizată dintre cei cinci candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene, despre creşterea economiei zonei euro sau despre prima arestare făcută de poliţie pentru incitare la violenţă pe reţelele de socializare.
Franţa şi Italia afectează creşterea zonei euro, observă cotidianul El Pais, odată cu faptul că, în schimb, PIB-ul Spaniei creşte cu dublul mediei din Uniunea Europeană. În acelaşi timp, acelaşi cotidian spaniol remarcă şi că disparitatea dintre datele de la Berlin şi cele din restul zonei euro complică activitatea Băncii Centrale Europene.
Un grup extremist al stângii radicale basce încearcă să reactiveze terorismul, dezvăluie cotidianul El Mundo. Potrivit acestuia, Audienţa Naţională cercetează 50 de persoane din gruparea radicală Ibil, în faza de 'captare şi formare ideologică'. Pe de altă parte, cotidianul spaniol citat scrie, legat de dezbaterea televizată amintită, că Valenciano caută să recupereze voturile din stradă, iar Canete s-a agăţat de economie. Cotidianul El Mundo consideră însă că, astfel, cei doi candidaţi la alegerile europene au fost protagoniştii unei dezbateri rigide, legată de situaţia internă şi cu foarte puţine propuneri politice pentru Europa.
Germania şi Spania se află pe primele locuri la creşterea economică în zona euro, însă pieţele pedepsesc încetinirea activităţii în Franţa şi Italia, precum şi îndoielile privitoare la relansarea economiei Greciei, constată cotidianul ABC. În plus, acesta consideră că Arias Canete a mustrat-o pe Valenciano pentru moştenirea grea lăsată de fostul şef de guvern socialist, José Luis Rodriguez Zapatero. La rândul său, candidata socialistă a învinovăţit Partidul Popular că nu a creat locuri de muncă, aşa cum a promis.
Catalonia a intrat în dezbaterea candidaţilor europeni, consemnează cotidianul La Vanguardia. Juncker şi Schulz au susţinut deopotrivă, în intervenţiile lor, respectarea constituţiilor naţionale, însă Verhofstadt a cerut ca spaniolii şi catalanii să decidă asupra acestui subiect. La nivel naţional, în Spania, în dezbaterea televizată, Canete şi Valenciano au evitat să abordeze chestiunea catalană, observă de asemenea cotidianul citat. În vreme ce prima a fost războinică, adversarul ei s-a aflat pe poziţii de apărare, în cadrul unei dezbateri serioase, ursuze şi pline de amărăciune, consideră cotidianul catalan.
Cotidianul La Razon scrie vineri despre prima arestare făcută în Spania pentru instigare la violenţă pe Twitter. După moartea Isabelei Carrasco, un tânăr de 19 ani a scris că 'Aşa se face! Să fie omorâţi toţi! Mai multe gloanţe în capetele celor de la PP'. Codul penal prevede pedepse de până la doi ani de închisoare, semnalează publicaţia citată. Aceasta indică de asemenea că, potrivit sondajului LaRazon.es, candidatul PP a câştigat dezbaterea electorală, cu 69,3% din susţinerea publicului şi că Miguel Arias Canete a scos-o din sărite pe Elena Valenciano cu argumentul moştenirii PSOE.
Cine se teme de Twitter? Cotidianul catalan El Periodico scrie despre o iniţiativă controversată a ministrului spaniol de interne şi atrage atenţia asupra faptului că experţii exclud posibilitatea ca reţeaua de socializare să accepte măsurile restrictive ale legii propuse de Partidul Popular. De cealaltă parte, şi această publicaţie scrie despre dezbaterea televizată dintre Valenciano şi Canete. El Periodico de Catalunya arată că cei doi şi-au concentrat confruntarea pe chestiuni de politică internă, în vreme ce Catalonia a apărut în dezbaterea electorală a celor 5 candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene.