Protest la deschiderea anului universitar la SNSPA. Studenţii au adus pancarte: "Fără abuzatori în universităţi!"

Protest la SNSPA (Ioana Constantinescu, Snoop)
Loredana Diacu
01.10.2024

În jur de 25 de studenţi au protestat marţi la deschiderea anului universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), unde au afişat chiar în amfiteatru mesaje precum „Fără abuzatori în universităţi!” şi „SNSPA, nu uita, abuzul e şi vina ta”, relatează Hotnews.

„Manifestaţia noastră este un strigăt colectiv de revoltă! Este un apel pentru luarea de măsuri urgente (…). Concedierea abuzatorului nu este suficientă”, spun studenţii, potrivit filmării realizate de Ioana Moldoveanu, de la SNOOP.

„Profesori libidinoşi = hărţuitori sexuali”, „Avem nevoie de unitate ca faptele să nu fie uitate”, „Lipsa plângerilor oficiale nu înseamnă lipsa victimelor supravieţuitoare”, „SNSPA, nu uita, abuzul e şi vina ta”, sunt câteva dintre mesajele afişate de studenţi la protestul organizat marţi, la începerea noului an universitar.

Studenţii cer schimbări sistemice pentru siguranţă fizică şi psihică, acces mai uşor la raportarea abuzurilor, garantarea anonimatului şi transparentizarea soluţionării reclamaţiilor.

Potrivit Ioanei Moldoveanu, 6 profesori din SNSPA s-au alăturat studenţilor din iniţiativa „Fără abuzatori în universităţi” (FAU), în timpul protestului. Cei şase profesori sunt: Alina Dragolea, Bogdan Florian, Sebastian Toc, Andreea Gheba, Andrei Mihail şi Elena Trifan

Mai târziu, în amfiteatrul unde s-a ţinut festivitatea de deschidere, reprezentanta FAU a citit manifestul iniţiativei. La final, a invitat rectorul şi şefii de departamente să poarte la mână banderole turcoaz, culoarea care simbolizează lupta împotriva hărţuirii sexuale.

A luat cuvântul în faţa studenţilor profesorul Claudiu Crăciun care a declarat că speră că, dacă Bulai este vinovat, să "înfunde puşcăria. Şi nu numai dânsul". "Este vinovat", s-a auzit din sală.

De partea sa, Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din SNSPA, unde a predat Alfred Bulai, a spus în discursul susţinut la deschiderea noului an universitar că până la ancheta Snoop acuzaţiile de hărţuire sexuală la adresa lui Bulai „n-au fost niciodată transformate în dovezi”.

„Le-am cerut colegilor voştri să mă ajute cu dovezi pentru că nu poţi să începi o procedură în absenţa dovezilor. Am constatat că afirmaţiile mele erau cunoscute de procurorul de caz. Aşa cum am explicat, sunt singurul care a avut o întâlnire cu procurorul de caz, cu excepţia domnului Bulai, dintre cei de la SNSPA.

Aşa cum am explicat, procurorul de caz este un tânăr procuror de 35 de ani, profesor la ASE, care este foarte interesat să rezolve această problemă pe care o priveşte ca pe un fel de #metoo românesc. Şi nu e întâmplător că acest #metoo românesc începe în interiorul facultăţii SNSPA. Pentru că aici există sensibilitatea necesară pentru a face un astfel de demers”, a susţinut Cristian Pîrvulescu.

Decanul facultăţii a lăudat „rapiditatea” cu care SNSPA a reacţionat la acuzaţiile de abuz sexual aduse profesorului său, Alfred Bulai.

„Regret însă că s-a ajuns la acest lucru şi, mai ales, lipsa de încredere a studentelor în capacitatea noastră de a reacţiona. Ştiu că colegii care au fost incriminaţi aveau funcţii de conducere, dar nu erau prin acestea în niciun fel protejaţi. Universitatea a luat măsurile necesare cu o rapiditate care este de altfel unică în România.

În doar o săptămână, contractul domnului Bulai a fost închis de domnul rector la propunerea Comisiei de Etică, motiv pentru care, după cum probabil ştiţi, domnul Bulai a atacat în justiţie decizia SNSPA considerată ilegală şi abuzivă”, a mai susţinut Pîrvulescu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor