Scandalul de la Piaţa Unirii: Sindicaliştii din Poliţia Locală îl atacă pe Nicuşor Dan

Nicuşor Dan oprit de poliţiştii locali să înlăture “garduri ilegale” (Captură video)
Andrei Popescu
18.10.2024

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor “Meridian” a lansat, joi seara, un atac la adresa Primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, după declaraţiile recente făcute de acesta în contextul disputei cu edilul Sectorului 4 pentru lucrările din Piaţa Unirii.

“Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, consideră că oportună desfiinţarea Poliţiei Locale. Acesta a declarat că ‘dintotdeauna am fost pentru desfiinţarea poliţiei locale. Acum, evident, că o am în subordine, trebuie să lucrez cu ea şi, conform legii, poliţia locală are nişte atribuţii, care trebuie să fie preluate de alte compartimente, în ipoteza desfiinţării. Acum eu sunt obligat să lucrez cu poliţia mea locală, sigur’.

Toate aceste afirmaţii au apărut în contextul scandalului referitor la reparaţiile la planşeul din Piaţa Unirii între Nicuşor Dan şi Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, unde fiecare dintre aceştia s-a folosit de angajaţii Poliţiilor Locale din subordine. Aceste circumstanţe au dus chiar şi la unele violenţe care s-au concretizat cu rănirea a doi poliţişti locali ce au necesitat îngrijiri medicale”, se arată în comunicatul Meridian, care are în componenţă câteva mii de poliţişti locali.

Potrivit sindicaliştilor, conjunctura de faţă aduce în atenţie starea actuală a Poliţiei Locale din România, aceştia adăugând că instituţia a fost supusă unui proces continuu de reorganizare şi politizare:

“Aceasta a fost înfiinţată în anul 2010 ca o condiţie necesară pentru integrarea României în Uniunea Europeană. Menţionăm că, încă de la constituire, s-a încercat transformarea ei într-o organizaţie de forţă aflată la dispoziţia primarilor. În acest sens instituţia a fost supusă unui proces continuu de reorganizare şi de politizare de către unii demnitari aleşi în funcţie. Toate acestea s-au făcut şi cu concursul autorităţilor statului care au permis acest lucru prin menţinerea legii de funcţionare în forma iniţială, aceasta nefiind actualizată şi adaptată la situaţia actuală. În aceste circumstanţe s-a permis restructurarea acestei instituţii ori de câte ori au vrut primarii şi înlocuirea profesioniştilor din Poliţia Locală cu persoane apropiate acestora şi partidelor politice”.

De asemenea, sindicaliştii au precizat că inclusiv Primarul general al Capitalei “vorbeşte de această instituţie ca fiind ‘Poliţia mea Locală’. Totodată este de notorietate că acesta a încercat de mai multe ori schimbarea conducerii şi reorganizarea acesteia, dar până în prezent nu a reuşit deoarece nu a putut obţine votul majorităţii consilierilor generali”.

Totodată, sindicaliştii au afirmat că, deşi “au făcut obiectul unor campanii de discreditare agresive duse de către anumite persoane şi grupuri interesate, chiar dacă au trecut prin momente tragice uneori până la sacrificiul suprem, angajaţii unităţilor de Poliţie Locală îşi fac datoria şi îşi vor îndeplini în continuare atribuţiile de serviciu, în slujba şi pentru protejarea colectivităţilor locale din care fac parte”.

Reamintim că Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost împiedicat, luni, de poliţiştii locali ai Sectorului 4 să ridice mai multe garduri despre care edilul susţine că au fost amplasate “ilegal” de către Primăria Sectorului 4 pentru reabilitarea Planşeului Unirii.

Nicuşor Dan, care s-a deplasat la faţa locului alături de angajaţi ai Primăriei şi de directorul general al Poliţiei Locale Bucureşti, nu a fost lăsat nici măcar să intre în şantier.

Mai mult, unul dintre poliţiştii locali l-a acuzat pe Nicuşor Dan că “instigă oamenii să comită infracţiuni şi ilegalităţi” şi i-a cerut să nu o facă.

Luni seara, edilul Capitalei s-a întors în Piaţa Unirii cu o dispoziţie către Poliţia Locală Municipală de a desfiinţa şantierul deschis de Primăria Sectorului 4.

Poliţia Locală Sector 4 a făcut scut în faţa excavatoarelor, pentru a împiedica demolarea. Ulterior, doi angajaţi ai respectivei instituţii au susţinut că au fost răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor