Năsui: PSD-PNL mint că nu vor creşte taxele de anul viitor. Într-un răspuns dat la UE tot ei explică cum le vor creşte

Claudiu Năsui (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
18.10.2024

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui susţine că PSD-PNL mint în campania electorală că nu vor creşte taxele de anul viitor, dar într-un răspuns dat la UE tot ei explică cum vor să crească taxele.

Năsui reaminteşte într-o postare pe Facebook că România are o mare problemă cu deficitul, asta în timp ce statul cheltuie mult mai mult decât ia de la populaţie.

"Ca să înţelegeţi cât de rău stăm. Conform regulilor UE, trebuia să avem un deficit de 1%, maxim 3% (limita superioară de atins în cazuri excepţionale). Anul trecut deficitul a fost de 5,6% conform metodologiei Ministerului Finanţelor, 6,6% conform UE. Iar anul acesta, conform bugetului (în care nu mai crede nimeni) vom avea 7,9%. Cel mai probabil este că deficitul va merge mult peste 8%.

Deci orice guvern vine după alegeri, trebuie să cureţe dezastrul de acum lăsat în urmă de PSD-PNL. Iar UE ne întreabă pe bună dreptate: ce aveţi de gând să faceţi?", scrie Năsui.

Potrivit deputatului USR, statul român a răspuns următoarele:

1) Creşteri de taxe în IT, construcţii şi agricultură. Toate sub denumirea „eliminarea stimulentelor fiscale.”

2) Creşterea impozitelor pe proprietate.

3) Continuarea distrugerii microintreprinderilor prin noi „modificări”. Nu ştim care modificări. PSD-PNL au distrus deja cât au putut acest regim foarte benefic pentru România.

4) Creşterea salariului minim brut, care este folosit pentru a lua mai mulţi bani din salarii.

Potrivit lui Năsui, deşi oficial această cifra nu a fost avansată, guvernul preconizează o creştere a impozitului pe salarii şi venit de la 2.8% din PIB, cât este anul acesta, la 4% din PIB.

"Deci devine foarte probabil că PSD-PNL vor creşte impozitul pe venit de la 10% la 16%.

PSD va zice minciuna 'că aşa vom avea cotă unică'. De parcă cota unică înseamnă să aibă toate impozitele aceeaşi cotă.

PNL va zice 'am apărat cota unică'.

Şi amândoi vor zice 'oricum în trecut cota unică era de 16%'. Ceea ce e corect. Dar pe vremea aceea contribuţiile erau mult mai mici. PSD a crescut contribuţiile şi a redus impozitul pe venit în 2018. Şi iată că în 2025 vor lăsa contribuţiile la nivelul mărit, dar vor creşte la loc impozitul pe venit.

Alegerile de anul acesta sunt despre taxare. PSD-PNL vor să crească taxele, USR vrea să reducă cheltuielile.

Da, trebuie desfiinţate agenţii întregi de la stat. De la notoriile Institute Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare care nu descoperă niciodată nimic şi unde sunt cele mai mari salarii din tot statul român, până la agenţii inutile dar cu nume pompoase cum sunt 'Institutul pentru Drepturile Omului', 'Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse', 'Institutul pentru Studiul Levantului', academiile care s-au mai înfiinţat ca să dea doctorate pe bandă rulantă şi multe altele", scrie Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor