Băsescu: Le cer scuze românilor pentru arestarea fratelui meu. Este o dovadă că nu controlez justiţia
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, că, deşi nu are nicio legătură cu dosarul de trafic de influenţă în care este implicat fratele său, Mircea Băsescu, le cere scuze românilor pentru această situaţie, care nu ar fi trebuit să se întâmple. Totodată, şeful statului a subliniat că nu are de gând să ia în serios cererea de demisie din partea unei majorităţi care a gestionat „marţea neagră” şi care a respins de vreo zece ori cererile Justiţiei de punere la dispoziţie a unor parlamentari.
„Legat de solicitarea unor domni să demisionez pentru o faptă pe care nu am comis-o. Regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influenţă. El este un om de 60 de ani care locuieşte la Constanţa, eu cu familia mea locuim în Bucureşti. Nu am avut niciun fel de informaţii sau cunoştinţe legate de afacerea Mircea Băsescu - Sandu Anghel-Căpăţână. Nu trăim în aceeaşi casă, trăim fiecare cu serviciul lui, cu obligaţiile lui, cu faptele lui. Ne vedem o dată la doi ani şi nu am avut informaţii nici de la el, nici de la structurile de informaţii ale statului, ca să clarificăm subiectul. Nicio structură de informaţii a statului român nu m-a informat legat de relaţia Mircea Băsescu-Sandu Anghel”, a subliniat Traian Băsescu.
Acesta a adăugat că orice suspiciune legată de intervenţia sa în procesul Sandu Anghel este demontată chiar de realitate, în sensul că nu numai că nu există dovezi concrete care să îl lege pe preşedinte de acest caz, dar totodată Sandu Anghel, alias Bercea Mondialu, a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru tentativă de omor.
„Niciodată nu am apelat la vreun poliţist, judecător, procuror direct sau indirect pentru o intervenţie în vreun dosar. În numai trei ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiţiei - condamnare la Slatina, la Curtea de Apel Craiova şi la Înalta Curte, la ani grei de închisoare. Nu există niciun motiv să suspecteze că preşedintele ar fi intervenit în procesul acestui domn Sandu Anghel sau al membrilor familiei sale. Mi-e foarte greu să înţeleg în aceşti parametri logica campaniei pe care o duce dl Voiculescu sau solicitarea premierului, nici nu aş vorbi în locul lui, în condiţiile în care în biroul dânsului se făcea trafic de influenţă, sau solicitarea de demisie a dl Tăriceanu, care când era premier îmi trimitea bileţele să intervin în favoarea dl Patriciu”, a mai declarat şeful statului.
Vorbind despre solicitarea preşedintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis, şeful statului a remarcat că liderul liberal se află în campanie prezidenţială însă lipsa de experienţă îi joacă feste.
„Îmi vine să râd şi de solicitarea domnului Iohannis pentru fapte pe care nu le-am comis în condiţiile în care nu îl văd suficient întremat pentru a declanşa o campanie prezidenţială, cred că lipsa de experienţă îi joacă feste. Mai are nevoie de câteva luni ca să se enforseze Alianţa, îi doresc să nu-şi dorească aşa ceva. Care e însă obiectivul? Dacă fratele meu a încălcat legea, va răspunde. Avem o Constituţie, legi care prevăd în ce situaţii Preşedintele nu-şi mai poate duce mandatul înainte. În niciun caz când fratele preşedintelui este suspectat”, a precizat Traian Băsescu.
Şeful statului le-a cerut scuze românilor pentru arestarea fratelui său şi a subliniat că această arestare este o dovadă în plus că instituţiile statului îşi fac treaba şi nu sunt aservite aşa cum au acuzat constant rivalii lui politici.
„Întâmplarea pe care nu mi-aş fi dorit-o niciodată şi pentru care cer scuze românilor e arestarea fratelui meu. Nu mi-aş fi dorit-o, dar ea se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorităţi şi guvernului că preşedintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm. E o minciună demontată de această întâmplare nefericită şi confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată nu am intervenit în vreun dosar, indiferent de nivelul de construcţie. Nu am făcut aşa ceva pentru că mi-aş fi contrazis exact principiile”, a susţinut acesta.
Traian Băsescu a declarat că are convingerea că sub acest scandal se ascunde „setea de acaparare a justiţiei” a rivalilor săi.
„Domnul Voiculescu care are la activ o condamnare iniţială la cinci ani şi care acum o lună spunea că 'preşedintele nu îşi va termina mandatul', e nerăbdător să aibă la Cotroceni un preşedinte-marionetă care să îi satisfacă solicitările de numire în funcţii importante în justiţie a unor oameni pe care să-i controleze. Vrea să scape de actuala structură de conducere de la DNA, ICCJ, Parchetul General şi alţi şefi incomozi. Este o grupare importantă în lumea politică care îşi doreşte o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiţie. Îi avertizez că, cel puţin în mandatul meu, pe care îl voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiţia, nu vor avea justiţia la cheremul lor. Sunt mult prea mulţi judecători şi procurori care nu ar mai asculta de comenzi politice, aşa că, atunci când eventual vor ajunge la putere, vor avea supriza să constate că nu pot controla justiţia în masura în care doresc, chiar dacă ar numi nişte şefi controlaţi de ei”, a subliniat preşedintele României.
Şeful statului a remarcat că „subordonaţii politici” ai lui Dan Voiculescu, respectiv preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Victor Ponta au găsit o cale să mobilizeze majoritatea pentru o declaraţie prin care cer demisia preşedintelui.
„Mi-e cam greu să iau în serios o declaraţie a unei majorităţi care a gestionat 'marţea neagră', care a respins de vreo zece ori cererile Justiţiei de punere la dispoziţie a unor parlamentari. Sunt acolo vreo 10-12 parlamentari pentru care justiţia a cerut să-i aibă la dispoziţie. Ce credibilitate au în faţa mea, atât timp cât eu am privit ca oricare dintre dvs la declanşarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu şi care l-au dus în arest preventiv? Nu am înţeles să obstrucţionez justiţia, nici măcar să dau un telefon să întreb pentru ce e anchetat sau arestat, am privit ca şi dvs la televizor. Care a înălţimea morală a acestor politicieni care s-au sustras urmăririi penale să vină azi să dea lecţii?”, a întrebat şeful statului.
Pe de altă parte, Traian Băsescu a recunoscut că evenimentul care s-a petrecut cu fratele său nu este unul fericit, fiind un lucru care nu ar fi trebuit să se întâmple. Cu toate acestea, preşedintele a ţinut să îi anunţe pe „acei domni” că nu va lua „în consideraţie nici strigătele lor şi nici declaraţii ale Parlamentului. Obiectivul meu e ca până la sfârşitul mandatului să continue procesul de consolidare a justiţiei, lupta anti-corupţie şi aş vrea ca până la finele mandatului România să înceapă procesul de intrare în Schengen”.