Salvarea Credit Suisse nu reuşeşte să calmeze temerile de contagiune. Acţiunile bancare se prăbuşesc

(Youtube - captură ecran)

Acţiunile şi obligaţiunile bancare s-au prăbuşit luni, în condiţiile în care lovitura dată investitorilor prin preluarea Credit Suisse de către UBS Group, cu sprijinul statului, a alimentat îngrijorările privind sănătatea sectorului bancar mondial, potrivit Reuters.

Acţiunile UBS au scăzut cu până la 16% la începutul tranzacţiilor, cea mai mare scădere pe o zi din 2008, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la beneficiile pe termen lung ale tranzacţiei şi la perspectivele băncilor din Elveţia, o ţară considerată cândva un model de bănci sănătoase.

Într-un pachet aprobat duminică de autorităţile elveţiene de reglementare, UBS Group AG va plăti 3 miliarde de franci elveţieni (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse Group AG, o bancă veche de 167 de ani, şi îşi va asuma pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari.

Atenţia investitorilor s-a îndreptat acum către lovitura masivă pe care o vor primi unii deţinători de obligaţiuni Credit Suisse în urma achiziţiei UBS, ceea ce a sporit anxietatea cu privire la alte riscuri majore, inclusiv contagiunea şi starea fragilă a băncilor regionale din SUA.

Acţiunile băncilor europene s-au prăbuşit, cu un indice al principalilor creditori în scădere cu 5,8%. Giganţii bancari germani Deutsche Bank şi Commerzbank au scăzut cu 10,9% şi, respectiv, 8,5%, în timp ce BNP Paribas din Franţa a scăzut cu 8,2%.

Aceste schimbări bruşte au urmat unei zile de vânzări masive pe pieţele financiare asiatice, în condiţiile în care încrederea iniţială a investitorilor cu privire la eforturile oficiale de a opri criza bancară s-a spulberat rapid.

"Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară şi două intervenţii organizate de autorităţi, această problemă nu dispare. Dimpotrivă, a devenit globală", a declarat Mike O'Rourke, strateg şef de piaţă la Jones Trading.

Acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu 62%, reflectând pierderile uriaşe pe care acţionarii săi le vor înregistra în urma investiţiei lor în bancă.

În cadrul tranzacţiei, autoritatea elveţiană de reglementare a decis ca obligaţiunile suplimentare de nivel 1 - sau obligaţiunile AT1 - ale Credit Suisse, cu o valoare noţională de 17 miliarde de dolari, vor fi evaluate la zero, ceea ce i-a înfuriat pe unii dintre deţinătorii de datorii care au crezut că vor fi mai bine protejaţi decât acţionarii în cadrul tranzacţiei de preluare anunţate duminică.

Obligaţiunile Additional Tier 1 ale Credit Suisse au scăzut brusc în primele tranzacţii europene, mai multe emisiuni denominate în dolari fiind licitate la 2 cenţi pe dolar, potrivit datelor Tradeweb.

Acţiune coordonată

Noua prăbuşire a acţiunilor băncilor vine în contextul în care investitorii au ignorat promisiunile făcute, în weekend, de băncile centrale de top de a furniza lichidităţi în dolari pentru a stabiliza sistemul financiar.

Într-un răspuns global nemaiîntâlnit de la apogeul pandemiei, Rezerva Federală a SUA a declarat că s-a alăturat băncilor centrale din Canada, Anglia, Japonia, UE şi Elveţia într-o acţiune coordonată pentru a spori lichiditatea pieţei.

Banca Centrală Europeană a promis că va sprijini băncile din zona euro cu împrumuturi, dacă va fi nevoie, adăugând că salvarea Credit Suisse a fost "esenţială" pentru restabilirea calmului.

Sectorul bancar a intrat în criză la începutul lunii martie, odată cu eşecul creditorilor americani Silicon Valley Bank şi Signature Bank, înainte de a se confrunta cu cel mai mare nume de până acum, Credit Suisse.

Problemele persistă în sectorul bancar american, unde acţiunile sunt în continuare sub presiune, în pofida deciziei mai multor bănci mari de a depune 30 de miliarde de dolari în First Republic Bank, o altă instituţie zguduită de eşecurile Silicon Valley şi Signature Bank.

Duminică, First Republic Bank şi-a văzut ratingurile de credit coborâte şi mai mult, ajungând la categoria de risc, de către S&P Global, care a declarat că infuzia de depozite ar putea să nu-i rezolve problemele de lichiditate, iar acţiunile sale au scăzut luni cu 22% în tranzacţiile de dinaintea pieţei.

Întrebări pentru UBS

"Mariajul" bancar elveţian este susţinut de o garanţie guvernamentală masivă, ajutând la prevenirea a ceea ce ar fi fost unul dintre cele mai mari colapsuri bancare de la căderea Lehman Brothers în 2008.

De asemenea, acordul va face din UBS singura bancă globală din Elveţia iar economia elveţiană va deveni mai dependentă de un singur creditor.

"Dezastrul de la Credit Suisse va avea repercursiuni serioase pentru alte instituţii financiare elveţiene. Cu un renume naţional în privinţa gestionării prudente a fondurilor, o supraveghere şi reglementară solide, sincer, pentru că era oarecum monotonă şi plictisitoare în ceea ce priveşte investiţiile, a fost eliminată", a declarat Octavio Marenzi, CEO al Opimas, la Viena.

Luni, operaţiunile bancare ale Credit Suisse păreau să se desfăşoare ca de obicei în principalele sale birouri din Asia.

Autorităţile monetare din Singapore şi Hong Kong, unde Credit Suisse găzduieşte mari birouri regionale, au declarat separat că activitatea băncii elveţiene a continuat fără întrerupere, iar Credit Suisse şi-a îndemnat angajaţii să meargă la serviciu, potrivit unei note adresate personalului, consultat de sursa citată.

Într-o notă separată, banca a precizat că, în cadrul preluării, dacă reducerile de personal se vor dovedi necesare, acest lucru va fi comunicat personalului, în conformitate cu liniile directoare. Banca va plăti, de asemenea, bonusuri, aşa cum a fost comunicat anterior şi conform programului, se mai arată în notă.

Cu toate acestea, angajaţii Credit Suisse care au sosit luni dimineaţă la serviciu în Hong Kong şi Singapore s-au temut de reducerile de personal şi pierderi de locuri de muncă.

Directorul general al UBS, Ralph Hamers, a declarat că mai sunt încă multe detalii de pus la punct.

"Ştiu că trebuie să existe încă întrebări la care nu am reuşit să răspundem. Şi înţeleg acest lucru şi chiar vreau să-mi cer scuze pentru asta", a spus el.