Rusia reîncearcă să rescrie istoria pe model comunist. Vrea să interzică hărţile care-i contestă "integritatea teritorială"

(Captură ecran)
D.B.
09.01.2023

Guvernul Rusiei şi-a extins sprijinul pentru un amendament legislativ care ar clasifica hărţile care contestă "integritatea teritorială" oficială a ţării drept materiale extremiste pedepsibile, a anunţat, duminică, agenţia de presă de stat TASS, citată de Reuters.

Amendamentul la legislaţia rusă împotriva extremismului stipulează că "documentele cartografice şi alte documente şi imagini care contestă integritatea teritorială a Rusiei" vor fi clasificate drept materiale extremiste, a relatat agenţia.

Legislaţia antiextremistă a Rusiei, extrem de ambiguă - se aplică, printre altele, organizaţiilor religioase, jurnaliştilor şi materialelor acestora, precum şi activităţii întreprinderilor - a permis Kremlinului să îşi înăsprească controlul asupra opozanţilor.

Noul amendament, relatează TASS fără a cita surse, a apărut după ce autorii săi au atras atenţia că unele hărţi distribuite în Rusia contestă "apartenenţa teritorială" la aceasta a Peninsulei Crimeea şi a Insulelor Kuril.

Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014 - o mişcare respinsă de Ucraina şi de multe ţări ca fiind ilegală. De atunci, ucrainenii şi guvernul lor, deseori, au obiectat la adresa hărţilor lumii care arată Crimeea ca făcând parte din teritoriul Rusiei.

Rusia şi Japonia nu au pus capăt în mod oficial ostilităţilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza impasului pe care îl au în legătură cu un grup de insule aflate chiar în largul celei mai nordice insule japoneze, Hokkaido. Uniunea Sovietică a confiscat aceste insule - cunoscute în Rusia sub numele de Kurile şi în Japonia sub numele de Teritoriile nordice - la sfârşitul războiului.

Amendamentul trebuie să fie propus Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, şi, după o revizuire, să treacă prin trei lecturi. Apoi este trimis la Consiliul Federaţiei, camera superioară, şi la preşedintele Vladimir Putin pentru a fi semnat.

Separat, politicienii ruşi au început să dezbată pedeapsa pentru ruşii care se opun războiului din Ucraina şi care, după cum a spus fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, "doresc ca patria lor să piară".

Medvedev, unul dintre cei mai loiali aliaţi ai lui Putin, a declarat că "în vremuri de război" există reguli speciale pentru tratamentul trădătorilor.

"În vremuri de război, întotdeauna au existat astfel de reguli speciale. Şi grupuri tăcute de oameni impecabil de discreţi care execută eficient regulile", a declarat Medvedev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Retorica lui Medvedev a devenit din ce în ce mai toxică de când a început războiul din Ucraina, deşi opiniile sale publice se potrivesc uneori cu gândirea de la nivelurile superioare ale elitei de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor