Fost şef al spionajului britanic lansează un avertisment serios în privinţa dependenţei de turbinele eoliene din China

Turbine eoliene, 12 mai 2008, în Liverpool, Anglia (Christopher Furlong / Getty Images)
Redacţia
15.01.2025

Un raport olandez susţinut de guvern avertizează că dependenţa tot mai mare de componentele turbinelor eoliene offshore din China ar putea expune Europa la riscuri semnificative de securitate cibernetică şi la influenţa geopolitică a Beijingului, potrivit Interesting Engineering.

Studiul, realizat de institutul de cercetare TNO (Organizaţia olandeză pentru cercetare ştiinţifică aplicată - n.n.), evidenţiază pericolele dependenţei strategice de furnizorii chinezi, inclusiv potenţialul de atacuri cibernetice sau de manipulare geopolitică în timpul conflictelor, în special cu privire la Taiwan.

„Curtarea investiţiilor chineze pentru revoluţia sa în domeniul energiei regenerabile” face Marea Britanie „vulnerabilă în faţa Beijingului”, a declarat Sir Richard Dearlove, care a condus MI6 între 1999 şi 2004, pentru The Times.

Creşterea dominaţiei Chinei în domeniul energiei eoliene

China şi-a consolidat poziţia de lider mondial în domeniul energiei eoliene, şase dintre primii zece producători de turbine din lume având sediul în această ţară. Această poziţie dominantă se extinde pe pieţele internaţionale, inclusiv în Europa, unde producătorii chinezi de turbine sunt dornici să se extindă, în ciuda scepticismului şi rezistenţei întâmpinate din partea factorilor de decizie şi a liderilor europeni din industrie.

Potrivit TNO, tranziţia Europei către energia verde reprezintă o „oportunitate unică” de a reduce dependenţa de furnizori nesiguri, precum Rusia. Cu toate acestea, tendinţele actuale indică o evoluţie către o nouă dependenţă strategică de China. Această dependenţă este deosebit de acută în lanţul de aprovizionare pentru magneţii permanenţi pe bază de pământuri rare, esenţiali pentru generatoarele eoliene offshore.

Raportul TNO evidenţiază riscurile pe care le prezintă încorporarea componentelor chineze în infrastructura energetică critică a Europei. Prin lege, companiile chineze trebuie să coopereze cu agenţiile de informaţii de stat, dacă este necesar, ceea ce face ca şi firmele private să fie supuse obiectivelor geopolitice ale Beijingului.

Raportul avertizează că echipamentele şi programele informatice chineze ar putea avea vulnerabilităţi - fie introduse în mod deliberat, fie prezente în mod neintenţionat - pe care actorii statali le-ar putea exploata. Dependenţa de furnizorii chinezi pentru actualizări, întreţinere şi asistenţă tehnică creează puncte de intrare suplimentare pentru potenţiale atacuri cibernetice.

„Integrarea produselor chinezeşti complexe în sistemele energetice oferă statului chinez mai multe oportunităţi de a exploata vulnerabilităţile şi de a executa atacuri la un moment ulterior”, se arată în raport. În cazul escaladării tensiunilor, în special în cazul unui conflict privind Taiwanul, Beijingul ar putea profita de prezenţa sa în infrastructura europeană pentru a descuraja UE să sprijine sancţiunile conduse de SUA.

Fostul şef al MI6 avertizează împotriva dependenţei excesive de China pentru turbinele eoliene

În plus faţă de raportul TNO, fostul şef al MI6, Sir Richard Dearlove, a emis un avertisment serios cu privire la legăturile tot mai strânse ale Regatului Unit cu China, în urma recentei vizite a cancelarului Rachel Reeves la Beijing. Călătoria de trei zile a acesteia a avut ca scop stimularea investiţiilor în industriile britanice, însă Dearlove a avertizat cu privire la riscurile pe care le presupune dependenţa de China pentru infrastructura energetică critică.

Sir Richard a avertizat că dependenţa tot mai mare de China ar putea lăsa Regatul Unit vulnerabil, deoarece industriile chineze răspund direct în faţa Partidului Comunist Chinez. El a criticat ceea ce consideră a fi un impuls ideologic din partea guvernului britanic, condus de ministrul energiei Ed Miliband, de a urmări politici net-zero în detrimentul considerentelor de securitate.

Cercetările efectuate de Universitatea Sheffield Hallam evidenţiază faptul că materialele esenţiale pentru producţia de energie regenerabilă, cum ar fi polisiliciul, provin din Regiunea Uyghur din China, unde se pare că se foloseşte munca forţată. Această regiune reprezintă 35% din producţia mondială de polisiliciu.

Sir Richard crede că această dependenţă de China ar putea dăuna Regatului Unit din punct de vedere economic şi etic.

„Sunt sigur că chinezii sunt absolut încântaţi să contribuie la slăbirea bazei noastre industriale. Ne grăbim să creăm o economie fără emisii de carbon, dependentă de sursele regenerabile de energie, ceea ce ne va slăbi în cele din urmă poziţia economică”, a declarat el.

O dilemă strategică pentru UE

Europa se confruntă cu două opţiuni neatractive pentru a face faţă dominaţiei chineze în domeniul energiei eoliene, potrivit TNO. Prima este să suporte costurile de izolare a pieţei sale prin ridicarea barierelor comerciale şi prin investiţii masive în producţia internă de energie eoliană prin subvenţii şi alte mecanisme. Deşi această abordare sporeşte independenţa energetică, ea reprezintă o povară financiară pentru contribuabili şi ar putea pune la încercare industria eoliană a UE, aflată deja în dificultate.

A doua opţiune presupune acceptarea unei dependenţe sporite de furnizorii chinezi, expunând UE la riscuri economice şi de securitate naţională semnificative. Dependenţa de firmele chineze pentru componentele-cheie ale turbinelor eoliene ar putea submina competitivitatea producătorilor europeni şi ar face continentul vulnerabil la întreruperi ale lanţului de aprovizionare sau la atacuri cibernetice în timpul crizelor geopolitice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor