După gaz la Moscova: Liderul de la Tiraspol trece cu paşaport rusesc prin sala VIP a Aeroportului Chişinău
Şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, aşa-numitul lider al regiunii transnistrene, a zburat pe 10 ianuarie la Moscova prin Aeroportul Internaţional Chişinău. Autorităţile Republicii Moldova au ştiut despre acest lucru, dar au ţinut informaţia în secret până la data de 14 ianuarie, când acesta a revenit deja în Transnistria, lucru dedus din declaraţiile preşedintei Maia Sandu.
„Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Aceasta este încă o dovadă că Chişinăul nu este un impediment în identificarea unei soluţii. Noi ne dorim cât mai repede ca oamenii din regiunea transnistreană, de pe malul stâng, să aibă curent, căldură şi apă. Şi, respectiv, dacă această vizită rezolvă problema – nu are decât să o rezolve”, a declarat Maia Sandu după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate din 14 ianuarie.
„Noi am ales şi am luptat la sânge să fie reales preşedinte de ţară, nu spectator!”, a scris în acest context pe contul personal de Facebook, jurnalistul moldovean Vitalie Călugăreanu.
Mai mult decât atât, jurnalistul a mai menţionat că Chişinăul a fost înştiinţat în prealabil despre vizita lui Krasnoselski la Moscova prin Aeroportul Chişinău, dar a tăcut.
„A TĂCUT ca nu cumva jurnaliştii să-l salute pe separatist la Aeroport. În zilele următoare: Rusia reia livrările pentru malul stâng şi propaganda rusă va trâmbiţa: ʻLiderul nostru Krasnoselski a rezolvat cu salvatorul Putin. Ne descurcăm şi fără Chişinău. Jalnic! Şi contrar intereselor statului”, a mai scris Vitalie Călugăreanu.
De menţionat este faptul că şeful grupării separatiste de la Tiraspol a zburat la Moscova la două săptămâni de la începutul crizei energetice din regiune, când oamenii de peste Nistru sunt obosiţi deja de frig şi întuneric, de unde s-ar putea întoarce cu „soluţia” pentru rezolvarea crizei energetice generată tot de Rusia, deşi anterior Krasnoselski a refuzat categoric orice forma de ajutor propus de Guvernul de la Chişinău.
Potrivit şefei statului, Tiraspolul a condiţionat acceptarea ajutorului din partea Chişinăului pentru oamenii care stau în frig în regiunea transnistreană prin revizuirea Codului vamal şi excluderea taxelor vamale impuse companiilor transnistrene începând cu 1 ianuarie 2024, adăugând ulterior că „acest refuz nu este al Tiraspolului. Acesta este refuzul Kremlinului. Tiraspolul nu decide dacă poate sau nu să accepte ajutor. E foarte clar că în spatele acestui refuz iraţional stă Kremlinul”.
„Când şefa statului nu poate trece de bariera separatistă ca să ajungă la Bender, iar liderul separatist trece prin sala VIP a Aeroportului Chişinău, se legitimează cu paşaport rusesc şi zboară la Moscova să uneltească cu Kozak împotriva statului constituţional - asta nu-i normal. Aşteptăm ca asta să înţeleagă şi cei de la Guvern şi Preşedinţie”, a adăugat jurnalistul Vitalie Călugăreanu în contextul vizitei lui Krasnoselski la Moscova.
„Trebuia sau nu trebuia lăsat Krasnoselski să zboare la Moscova prin Aeroportul de la Chişinău”, s-a întrebat retoric ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă.
„Opiniile sunt diferite, unele din ele expuse de oameni/prieteni pentru care am un mare respect, care consideră că dna preşedintă Maia Sandu ar fi trebuit să pună piciorul în prag. În opinia mea, consider că autorităţile noastre şi dna preşedintă personal au acţionat cumpătat. Contextul regional dar şi mai larg, nu ne permite să cădem în capcana unor reglări de conturi minore/inutile, care ar fi turnat, în mod cert, apă la moara celora care doresc destabilizarea situaţiei cu orice preţ, inclusiv cu escaladarea unor conflicte deschise între cele două maluri ale Nistrului.
2025 este un an critic pentru R. Moldova şi e foarte important să acţionăm cu înţelepciune şi viziune pe termen lung. Avem nevoie de multă răbdare şi să gândim/acţionăm la rece, fără emoţii de moment. În caz contrar, vom rata tot”, se arată într-o postare a lui Victor Chirilă pe pagina sa de socializare.