Rusia va furniza Chinei gaze de peste 400 miliarde de dolari în următorii 30 de ani
alte articole
Rusia şi China au semnat, miercuri, la Shanghai un acord privind furnizarea de gaze ruseşti către China, care se va ridica la peste 400 de miliarde de dolari, a notat Reuters.
Prin acest acord compania de stat rusă, Gazprom, va furniza o cantitate de 38 de miliarde de metri cubi de gaz anual către China pentru o perioadă de 30 de ani, valoarea totală a contractului ajungând la peste 400 de miliarde dolari.
Reorientarea Moscovei către Beijing vine pe fondul izolării economice şi politice a Rusiei de către Occident. Gazele vor fi transportate cu ajutorul unei noi conducte de gaze ce leagă câmpurile de gaze din Siberia de principalele centre de consum a Chinei.
Acordul semnat în Shanghai, între compania de stat Gazprom şi China National Petroleum Corp (CNPC), a fost supervizat de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de omologul său chinez, Xi Jinping.
Gazprom a refuzat deocamdată să dezvăluie preţul la care va furniza gaze către China. Dar din punct de vedere comercial contractul, care s-a negociat mai bine de zece ani, depinde de acest preţ şi de alte clauze stipulate.
Un alt aspect sensibil al acestui contract era legat de disponibilitatea Beijingului de a achita o parte din bani în avans pentru a finanţa costurile necesare construirii infrastructurii, însă acest detaliu al acordului a rămas nerezolvat, a declarat directorul Gazprom, Alexei Miller. Putin a afirmat însă că partea chineză va asigura 20 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor.
Acordul este considerat un triumf pentru Putin, după ce Europa a hotărât să se îndepărteze din punct de vedere energetic de Rusia pe termen mediu şi lung.
Dar deşi Putin afirmă că formula de preţ este similară cu cea aplicată Europei, experţii susţin că probabil China s-a folosit de reorientarea Europei faţă de gazele ruseşti pentru a negocia un preţ mai favorabil.
Marţi, Beijingul şi Moscova au încheiat un alt acord, în domeniul bancar, menit să faciliteze tranzacţiile comerciale bilaterale în monede proprii, excluzând dolarul.