Declaraţie comună de presă Traian Băsescu-Joe Biden. Un subiect central - statul de drept din România

Preşedintele României, Traian Băsescu si vicepreşedintele SUA Joe Biden
Preşedintele României, Traian Băsescu si vicepreşedintele SUA Joe Biden (SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, au susţinut miercuri, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă comună în care aceştia au abordat principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi de pe cea regională.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

„Afirm că după intrarea României în NATO şi UE, parteneriatul strategic cu SUA este pentru noi a treia realizare politică de după Revoluţie. Salutăm angajamentul ferm al SUA pentru articolul 5 al tratatului NATO. Am discutat de asemenea despre nevoia ca în România să consolidăm statul de drept ca o premisă a avansului în realizarea la parametri maximi a parteneriatului strategic cu SUA. În discuţii am mulţumit vicepreşedintelui Biden pentru reacţia imediată a SUA la momentul declanşării conflictului din Ucraina şi a anexării ilegale a Crimeei, prin suplimentarea de forţe aeriene, navale şi terestre care să fie gata să participe la orice fel de misiune, în mod deosebit de descurajare a apetitului Rusiei de a redeveni URSS. Este o reconfirmare şi o probă a faptului că SUA îşi respectă cuvântul. De aceea probabil şi exigenţa SUA ca şi noi să ne respectăm cuvântul şi să realizăm statul de drept”, a declarat Traian Băsescu, citat de Hotnews.ro

Şeful statului a discutat cu Joe Biden şi despre vulnerabilităţile create la Marea Neagră, precum şi despre tematica viitorului summit NATO. Totodată, preşedintele a subliniat că o mare vulnerabilitate a regiunii a fost analizată, şi anume dependenţa energetică exagerată de gazele din Rusia.

„În sfârşit, dar nu în ultimul rând, am făcut o scurtă trecere în revistă a creşterii foarte puternice în România a investiţiilor americane, care au creat zeci de mii de locuri de muncă”, a adăugat Traian Băsescu.

Declaraţiile vicepreşedintelui american Joe Biden

La rândul său, vicepreşedintele Joe Biden a precizat că este o plăcere să se reîntoarcă în România şi a mulţumit României pentru angajamentul său faţă de parteneriatul cu SUA.

„De fiecare dată când vin în România sunt uimit de progresul realizat. Într-o singură generaţie, ţara dumneavoastră s-a ridicat de la tiranie şi s-a alăturat ţărilor libere şi celei mai puternice alianţe, NATO. Se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO. Dacă ar fi fost după mine, am încercat să introduc România în NATO în 1999. Mi-aţi confirmat speranţele mele: românii au fost alături de noi în Irak, Afganistan. Toţi militarii români sunt plini de curaj, fără rezerve pe câmpul de luptă. V-aţi angajat într-o misiune în Afganistan după 2014. V-aţi angajat în scutul antirachetă. Suntem pe drumul cel bun şi vom deschide scutul de la Deveselu la timp”, a declarat Joe Biden.

Vicepreşedintele american a încurajat România să continue eforturile de a creşte bugetul Apărării la 2% din PIB susţinând că acest lucru este un pas înainte pentru România şi NATO.

„Noi, în SUA, preşedintele SUA apreciază alianţa cu dumneavoastră. Unul din motivele principale ale vizitei a fost să fiu pe pământul românesc şi să spun ce nu poate fi repetat destul: Noi onorăm Articolul 5 din NATO, este o obligaţie sacră, să nu aveţi nicio îndoială. Noi ne protejăm unii pe alţii. În ce priveşte agresiunea din Crimeea, la mai puţin de 250 de mile (400 km - n.r.) de graniţa României, ne aminteşte de ce avem nevoie de NATO”, a subliniat oficialul american.

Biden a mai precizat că a discutat astăzi despre problemele din regiune şi din Ucraina, adăugând că SUA apreciază Guvernul Ucrainei pentru măsurile luate. Totodată, acesta a precizat că duminică sunt alegeri în această ţară, adică o posibilitate pentru cetăţeni să decidă viitorul lor, astfel că în opinia lui toate ţările din Europa trebuie să-şi folosească influenţa pentru a crea un mediu adecvat ca cetăţenii ucraineni să voteze liberi.

„Dacă Rusia afectează alegerile, trebuie să fim decişi să aplicăm sancţiuni ferme Rusiei. România contribuie la eforturile militare ale NATO. Ieri am văzut un exerciţiu militar, "Primăvara din Carpaţi", care demonstrează capacitatea noastră. Noi sprijinim intenţia NATO pentru a definitiva planurile de apărare a aliaţilor la summitul din septembrie în Ţara Galilor. Este o şansă pentru România să trăiască în libertate şi prosperitate şi demnitate”, a precizat Biden.

În opinia vicepreşedintelui american, toate aceste lucruri depind de tratamentul egal al cetăţenilor sub statul de drept, iar consolidarea acestuia şi lupta împotriva corupţiei sunt pur şi simplu acte de patriotism.

„În călătoriile mele de-a lungul anilor, am văzut ţări care au eliminat tiranii, dar apoi au trebuit să se lupte ca să-şi reia viitorul din mâinile oligarhilor. Am văzut ţări care înfiinţează instituţii puternice ale statului de drept şi prosperă. Cei care nu fac asta vor avea instabilitate şi nu vor reuşi să performeze în economie, pentru că locurile de muncă şi investiţiile se duc în altă parte. Toate sunt subminate când corupţia influenţează societatea. Corupţia suge din puterea naţiunii. Este o altă formă a tiraniei. Lupta împotriva corupţiei este pur şi simplu patriotism. Preşedintele SUA apreciază eforturile dvs personale pentru a proteja statul de drept în România. E important pentru economia dvs., pentru libertatea şi vieţile cetăţenilor care au dreptul să ştie că firmele lor pot să concureze fără să dea mită, că dosarele vor fi judecate transparent în instanţă, şi că nimeni nu e deasupra legii”, a precizat Joe Biden.

„Suntem prieteni, avem mult de lucru: comerţ, investiţii, energie. Domnule preşedinte, alianţa noastră este puternică şi în mare măsură datorită dumneavoastră. Sunt onorat să fac această alianţă şi mai puternică. Vreau să-i spun dlui preşedinte. Îmi va lipsi, pentru că termenul său se va termina înaintea termenului meu”, a concluzionat oficialul american.