Ucraina este în faliment, spune şeful Gazprom

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)

Directorul companiei ruseşti de stat Gazprom, Alexei Miller, a declarat, luni, că economia Ucrainei este „falimentară” , aceasta trebuind să fie revitalizată de Statele Unite şi Uniunea Europeană, relatează Vocea Rusiei.

Guvernul de la Kiev a completat o plângere către Instituţia Arbitrară a Camerei de Comerţ de la Stockhlom, spune Miller, totuşi, această măsură nu va influenţa Gazpromul.

De la începutul crizei din Ucraina, Gazprom a majorat preţul gazelor destinate Kievului de două ori, până la 485 de dolari pe mia de metri cubi.

Potrivit lui Miller, nu preţul gazelor este problema, ci criza în care se află economia Ucrainei.

„Ucraina nu plăteşte la niciun preţ. Cu sau fără reduceri. Trebuie să se înţeleagă că situaţia devine din ce în ce mai rea în fiecare lună”, a adăugat Miller.

Miller crede că soluţia pentru rezolvarea problemelor în Ucraina este în mâinile Statelor Unite şi Uniunii Europene. Kievul a propus Moscovei să renegocieze preţul gazului impus unilateral dar a fost refuzat.

„Am auzit multe despre ajutorul Uniunii Europene, al Statelor Unite şi al Fondului Monetar Internaţional. Ucraina a primit recent prima tranşă dar nu am auzit nimic de nicio plată pentru gaz, nicio plată a datoriei şi nici nu primim nimic”, a adăugat Miller.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi Occidentali au creat un plan de furnizare a gazelor spre Kiev în cazul în care Rusia se va decide să înceteze furnizarea gazelor spre Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe