Opt ani de la împuşcarea jurnalistei Anna Politkovskaia: justiţia aruncă în faţă peştii cei mici

La opt ani de când jurnalista Anna Politkovskaia, renumită pentru dezvăluirile sale incomode pentru Putin şi regimul său, a fost împuşcată în cap un tribunal din Moscova a pronunţat, marţi, cinci sentinţe de vinovăţie în cazul uciderii ei
Portrerul jurnalistei ruse ucise Anna Politkovskaya este afisat in timpul unui miting comemorativ in Moscova ce marcheaza cea de-a 4-a aniversare a mortii ei, 7 octombrie 2010. (Natalia Kolesnikova / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
21.05.2014

La opt ani de când jurnalista Anna Politkovskaia, renumită pentru dezvăluirile sale incomode pentru Putin şi regimul de la Kremlin, a fost împuşcată în cap (chiar de ziua liderului rus) un tribunal din Moscova a pronunţat, marţi, cinci sentinţe de vinovăţie în cazul uciderii ei, conform agenţiei Interfax.

Acuzaţi de moartea jurnalistei au fost patru ceceni: Lom-Ali Gaitukayev, acuzat că împreună cu trei nepoţi ai săi, Rustam, Ibragim şi Dzhabrail Makhmudov ar fi planificat moartea jurnalistei şi un fost ofiţer de poliţie, Sergei Khadzhikurbanov.

Despre Rustam Makhumdov, cel care ar fi apăsat efectiv pe trăgaci, presa rusă a relatat, de-a lungul anilor, că acesta ar fi fost căutat de poliţie pentru alte crime încă din 1998, dar a fost protejat de FSB (serviciile secrete ruse) care i-ar fi pus la dispoziţie un paşaport fals.

Dzhabrail şi Ibragim Makhmudov şi Khadzhikurbanov fuseseră deja judecaţi şi achitaţi în acest caz,după care Curtea Supremă de Justiţie a întrerupt subit procesul şi a retrimis cauza, cerând investigaţii suplimentare. Un alt ofiţer de poliţie, Dmitri Pavlyuchenkov, a fost condamnat la unsprezece ani de închisoare pentru că a urmărit-o pe Anna Politkovskaya şi a furnizat arma crimei.

Asasinarea Annei

Opinia publică internaţională a criticat modul în care a fost stabilită responsabilitatea pentru moartea jurnalistei. Chiar dacă organizatorii asasinatului şi cel ce a apăsat pe trăgaci - Rustam Mahmudov - au fost declaraţi vinovaţi, cei care au comandat moartea Annei sunt încă în libertate, au reclamat numeroţi analişti.

Reamintim că jurnalista a fost împuşcată pe 7 octombrie 2006, de ziua de naştere a lui Putin, în scara blocului în care locuia. La intrarea în lift, asasinul a tras în ea de cinci ori. La 8 ani de la crimă, numele celui care a comandat uciderea jurnalistei rămâne "un mister."

Anna Politkovskaia, reporter la publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta, a fost unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care a scris despre corupţia din armata rusă şi despre sălbăticiile comise de ruşi în Cecenia, în cadrul celui de-al doilea război cu cecenii, pornit sub Vladimir Putin.

Jurnalista l-a criticat direct pe Putin care a trimis trupe în Cecenia în 1999 după ce a devenit premier Războiul a fost pornit de Putin după infamul val de explozii ale blocurilor din Rusia, care au fost puse în cârca cecenilor fără nicio dovadă. Anchete independente au stabilit că cei implicaţi erau de fapt agenţi FSB, dovezile despre implicarea cecenilor lipsind cu desăvârşire.

Una dintre cărţile jurnalistei, "Rusia lui Putin: viaţa într-o democraţie eşuată" constituie o critică dură la adresa lui Putin şi a eforturilor sale de a declanşa cel de al doilea război cecen. Politkovskaia a acuzat FSB-ul şi pe Putin că încearcă să înăbuşe libertăţile civile pentru a instaura o dictatură de tip sovietic.

Ulterior uciderii jurnalistei, Putin a încercat să-i minimizeze viaţa şi scrierile, cu un cinism absolut, afirmând că asasinarea jurnalistei a cauzat Rusiei pagube mai mari decât ceea ce a raportat ea.

"Într-adevăr, această ziaristă era un critic al actualei puteri din Rusia, dar cred că jurnaliştii înţeleg că puterea ei de a influenţa viaţa politică din Rusia era neînsemnată. Ea era cunoscută în cercul jurnaliştilor, al apărătorilor drepturilor omului, dar avea o influenţă minimă asupra vieţii politice din ţară. Iar uciderea îngrozitoare a acestei femei, mame, este îndreptată şi împotriva statului nostru şi a autorităţilor ruse. Această crimă provoacă puterii pierderi mult mai mari decât articolele ei din presă. Criminalii trebuie pedepsiţi", afirma Vladimir Putin, în timp ce mass-media aservită regimului încerca să prezinte moartea Annei ca pe o tentativă a "duşmanilor" Rusiei de mânji imaginea deja patată cu sânge a fostului ofiţer KGB, Vladimir Putin.

Declaraţia lui Putin a cauzat ample demonstraţii în Europa.

Mass-media internaţională a corelat moartea Annei cu uciderea altor critici ai lui Putin, inclusiv a fostului coleg al acesteia de la Novaia Gazeta, Iuri Shchekochikhin, mort în urma unei "boli" ciudate în 2003 - boală ce pare să fi fost otrăviri cu metale radioactive, după toate probabilităţile thalium - după ce a scris despre crimele din Cecenia şi despre exploziile ce aruncau în aer blocuri locuite de ruşi, explozii orchestrate de FSB şi puse de Putin pe seama cecenilor.

Merită reamintit că, la o săptămână după asasinarea Annei, cunoscutul dizident Alexander Litvinenko l-a acuzat pe Putin de moartea jurnalistei. La două săptămâni după acuzele aduse lui Putin, Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu radioactiv. Cu două zile înainte să moară, Litvinenko, autor al unei cărţi despre activităţile FSB (inclusiv despre lagărele de concentrare din Cecenia) a scris o declaraţie, pentru eventualitatea în care " nu va supravieţui":

"Îl voi numi pe nenorocit. Anna Politkovskaia nu a făcut-o, deci o voi face eu pentru amândoi. Poţi reuşi să reduci un om la tăcere, dar vuietul protestelor de pretutindeni din lume va reverbera, domnule Putin, în urechile tale pentru tot restul vieţii. Să te ierte Dumnezeu pentru ce ai făcut, nu doar mie, dar şi iubitei Rusii şi poporului său", scria Litvinenko înainte să moară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor