Ruşii se reorientează spre China pentru exportul de gaz

Rusia şi China vor ajunge marţi la un acord în urma căruia gigantul rus Gazprom va livra Chinei gaze naturale în valoare de aproximativ 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, scrie presa rusă.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
20.05.2014

Update: "Istoricul" acord ruso-chinez pentru exportul de gaze naturale nu a fost semnat in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Shanghai, informeaza Reuters.

Negociatorii celor două tari nu au reusit să se înţeleagă asupra preţurilor, conform presei ruse. Teoretic, mai există încă posibilitatea să se ajungă la un acord pe durata şederii lui Putin în China, vizita liderului de la Kremlin urmând să se încheie abia miercuri.

* * *

Rusia şi China vor ajunge marţi la un acord în urma căruia gigantul rus Gazprom va livra Chinei gaze naturale în valoare de aproximativ 400 miliarde de dolari pe parcursul a 30 de ani, scrie presa rusă.

Gazprom va exporta anual 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în China începând din anul 2018. Livrările anuale reprezintă mai puţin de un sfert din cele către Europa, care s-au ridicat la 161,5 miliarde de metri cubi anul trecut, iar preţul gazului va fi de 350-380 de dolari, apropiat de media europeană, au declarat surse din cadrul grupului pentru cotidianul rus Izvestia, preluat de Mediafax.

Sursa citată de cotidianul rus a declarat că poziţiile Rusiei şi Chinei în privinţa preţurilor sunt foarte apropiate, deşi de-a lungul timpului China s-a dovedit un partener alunecos pentru ruşi. Poziţia dificilă a Moscovei, sancţionată de UE, i-a oferit Chinei ocazia să îşi întărească poziţia la masa negocierilor pentru preţul gazului şi să ceară un preţ mai mic decât cel pe care Moscova l-a oferit Europei.

„Concluzia finală este că ameninţările cu sancţiunile asupra furnizorilor de energie din Rusia au întărit indirect poziţia Chinei la negocieri”, a declarat Valery Nesterov, analist al Sberbank CIB în Moscova.

Semnarea acordului între Gazprom şi China Naţional Petroleum Corporation (CNPC) ar urma sa aibă loc azi, cu ocazia vizitei preşedintelui Rusiei Vladimir Putin la Shanghai, unde liderul de la Kremlin va lua parte la o conferinţă dedicată îmbunătăţirii încrederii între ţările asiatice. Chinezii au negociat cu Rusia în vederea construirii unei conducte de gaz din Siberia spre China timp de zece ani, fără să se poată înţelege însă asupra unui preţ. Rusia a încercat să obţină un preţ similar cu cel din Europa, preţ pe care China nu a fost dispusă să-l plătească. Lucrurile s-au schimbat însă radical odată cu anexarea Crimeei de către ruşi, moment în care politicienii americani şi europeni au început să vorbească despre sancţiuni care vizează reducerea exporturilor de energie din Rusia şi de reducerea dependenţei energetice faţă de ruşi.

Ameninţările SUA şi UE au determinat Rusia, ţară în care se estima că exportul de petrol şi gaze va aduce 48% din veniturile bugetare în 2014, astfel că Moscova s-a arătat brusc mai flexibilă în negocierile cu China, convenind asupra unui preţ, negocierile urmând a fi finalizate, de Vladimir Putin, astăzi, la Shanghai.

Tot astăzi, în cadrul unui interviu publicat în timp ce Vladimir Putin se află în China, primul-ministru rus Dmitri Medvedev a admis „posibilitatea teoretică” a unei reorientări către China a exporturilor de gaz rusesc ce nu va merge înspre Europa.

„Avem suficiente rezerve, suficient gaz pentru livrarea de gaz şi în est, şi în vest. Însă dacă luăm în vedere cel mai rău scenariu, în manieră pur teoretică, gazul care nu va fi livrat Europei, poate fi trimis în China”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat Bloomberg, adăugând că aceasta este, momentan, "o posibilitate absolut teoretică”, a adăugat Medvedev.

Între timp, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat la rândul său că Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise condiţionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an din care parte ar putea fi direcţionate către Europa, pentru a înlocui o parte din importurile de gaz din Rusia. Volumul de gaze ce va fi exportat de SUA este mai mare decât volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importă în prezent şi egal cu peste jumătate din volumul de gaze pe care ţările europene le importă în prezent din Rusia, a declarat Joe Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor