Rusia se teme să nu piardă dreptul de veto în Consiliul de Securitate

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Moscova se opune cererilor de a limita drepturile de veto ale membrilor din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat vineri un diplomat rus.

”Suntem împotriva oricărei schimbări în ceeea ce priveşte drepturile de veto”, a declarat delegatul Rusiei la ONU, Vitali Churkin la Adunarea Generală a ONU de la New York.

Acesta a adăugat că ”discuţiile despre reformarea Consiliului de Securitate trebuie să continue”, dar nu a dezvoltat subiectul.

Propunerea de a suspenda drepturile de veto în cazul comiterii unei crime grave împotriva umanităţii care cere o reacţie urgentă, ridicată în 2013 de Franţa, a fost readusă în discuţiile la nivel înalt pe parcursul adunării.

Separat, preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a îndemnat la reformarea Consiliului de Securitate într-un discurs purtat la adunare.

Komorowski nu a dat nicio linie directoare pentru reformă, dar a legat în mod explicit apelul său de conflictul din estul Ucrainei, unde Rusia a intervenit armat după ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea.

Consiliul de Securitate, înfiinţat în 1946, este singurul organ al ONU ale cărui decizii sunt obligatorii pentru membrii organizaţiei.

Consiliul, care înmânează mandate pentru operaţiunile militare şi de păstrare a păcii, are cinci membri permanenţi: Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China, toţi având drept de veto.

Consiliul are de asemenea 10 membri nepermanenţi, care deţin un loc pe o perioadă de doi an, dar nu au drept de veto.

Rusia şi-a folosit dreptul de veto în mod repetat în ultimii ani pentru a bloca deciziile propuse de puterile occidentale, incluzând proiectele de rezoluţie privind conflictele din Ucraina şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe