Premierul ucrainean: Rusia vrea ca Ucraina ”să îngheţe” pe timpul iernii
alte articole
Premierul guvernului de la Kiev a acuzat joi Rusia că încearcă să îngheţe Ucraina în iarna care urmează folosind gazele naturale ca pe o armă menită să subjuge fosta republică sovietică.
”Vor să îngheţăm. Acesta este scopul şi acesta este un alt joker în mâinile Rusiei. Astfel, exceptând ofensiva militară, exceptând operaţiunea militară împotriva Ucrainei, ei au un alt joker, care este energia”, a declarat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, într-un interviu pe marginea adunării Adunării Generale a ONU din New York.
”Scopul final al Rusiei este să organizeze, să orchestreze un alt conflict îngheţat în Ucraina”, a adăugat Iaţeniuk.
Compania de energie controlată de stat a Rusiei, Gazprom, a tăiat furnizările de gaze către Ucraina, în iunie, din cauza unor probleme cauzate de facturile neplătite, ridicând îngrijorările că ţara ar putea să nu acopere cererea mare din timpul iernii.
Joi, la câteva zile după întâlnirea preşedintelui Gazprom, Aleksei Miller cu premierul ungar, Viktor Orban, Ungaria a suspendat, pentru o perioadă nedeterminată, livrarea de gaze către Ucraina, citând motive ”tehnice”.
Comisia Europeană ţinteşte să propună o soluţie interimară pentru neînţelegerile privind energia dintre Ucraina şi Rusia în cadrul negocierilor ce se vor desfăşura vineri la Berlin.
Dar într-un interviu publicat vineri de presa germană, ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a avertizat Uniunea Europeană împotriva revânzării de gaze ruse către Ucraina, ameninţând că ar putea solicita Gazpromului sistarea livrărilor către consumatorii europeni.
”Doar acest lucru poate garanta continuarea livrărilor pentru consumatorii europeni”, a precizat el.
Yaţeniuk a declarat că nu există negocieri oficiale despre asta, dar a afirmat că un plan care să ajute securizarea gazului suplimentar pentru Ucraina ”ar ajuta”.
Un război între forţele pro-ruse şi armata ucraineană a provocat peste 3.000 de decese în estul Ucrainei. Intervenţia militară directă rusă a schimbat mersul conflictului în favoarea rebelilor din estul Ucrainei şi l-a forţat pe Petro Poroşenko să accepte un armistiţiu pe 5 septembrie, după ce forţele guvernului suferiseră pierderi semnificative.
Rusia, care vrea să schimbe cursul pro-Occident al fostei republici sovietice, a negat că armata sa a participat la război, sau că a furnizat arme rebelilor.
Iaţeniuk a apărat decizia guvernului de la Kiev de a oferi autonomie temporară regiunilor ocupate, precizând că aceasta a fost cea mai acceptabilă opţiune pe care o aveau, cât şi un semn de „bunăvoinţă” care demonstrează dedicarea lor faţă de o rezoluţie paşnică.
”Noi înţelegem că aveam doar două opţiuni: una rea şi una mai rea”, a declarat acesta. ”Aşa că preşedintele şi guvernul au decis să o adopte pe cea rea”.
Premierul s-a arătat neîncrezător în potenţialul preşedintelui rus Vladimir Putin de a reprezenta un partener pe timpul negocierilor de pace.
”Nu am încredere în preşedintele Putin”, a declarat acesta, explicând că prezenţa Statelor Unite şi a Uniunii Europene la negocierile cu Rusia este crucială.
Repetând comentariile pe care le-a făcut în discursul său de la Adunarea Generală a ONU din ziua de miercuri, Yaţeniuk a declarat că sancţiunile UE şi ale SUA împotriva Rusiei ar trebui să rămână valabile până când toată Ucraina, incluzând Crimeea, se află înapoi sub controlul Kievul. Peninsula Crimeea a fost anexată militar în luna martie de către Rusia.
”Rusia trebuie să plătească preţul”, a declarat acesta. ”Ei vor să se întoarcă la afaceri ca de obicei, dar noi vrem să restaurăm ordinea şi legea, să restaurăm integritatea teritorială şi independenţa ţării noastre”.
”Acesta este scopul sancţiunilor, de a îndemna Rusia să-şi retragă forţele”, a declarat acesta. ”Pentru a-şi retrage artileria şi pentru a opri furnizarea de armament şi ajutor letal teroriştilor conduşi de ruşi şi pentru a ieşi din Ucraina”.
Întrebat dacă a fost dezamăgit de faptul că Statele Unite nu furnizează armament guvernului său, Iaţeniuk a declarat că Washingtonul a preluat conducerea în promovarea sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei şi este probabil ca aceasta să facă mai multe.
Poroşenko a vizitat Washingtonul săptămâna trecută.
Un oficial al Statelor Unite a declarat că pentru moment Statele Unite nu au fost dispuse să ia în considerare furnizarea de armament Ucrainei, dar nu a exclus acest lucru pe termen lung. ”Mesajul clar de săptămâna trecută era că noi nu suntem pregătiţi să facem asta – acum”, a declarat oficialul.
Orice discuţie eventuală despre înarmarea Ucrainei ar putea provoca o dezbatere în Washington privind posibilitatea ca o astfel de acţiune să întărească securitatea Kievului prin descurajarea Rusiei sau să provoace Moscova.