Moscova întoarce un europarlamentar de pe aeroport. Intrarea acestuia considerată ”un act criminal”

Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014.
Plenul Parlamentului European, 14 ianuarie 2014. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Un parlamentar al Uniunii Europene a declarat că autorităţile ruse i-au refuzat intrarea în ţară când a aterizat din Bruxelles pentru a observa un proces de judecată, numind tratamentul Moscovei drept unul ”fără precedent”, a relatat Bloomberg.

Rebecca Harms, co-liderul grupului Green al Parlamentului European, a declarat că a fost lăsată să aştepte trei ore pe un aeroport din Moscova ca apoi să i se spună că este o persoană ”nedorită” şi că intrarea sa în Rusia ar reprezenta ”un act criminal”.

Posesoare a unui paşaport diplomatic german, Harms a adăugat că i s-a cerut să ia următorul avion spre Bruxelles.

”A fost aproape un teatru”, a declarat Harms reporterilor din Bruxelles. ”Mi-a amintit foarte mult de timpurile Uniunii Sovietice”.

Harms este cunoscută pentru opiniile sale pro-Ucraina.

Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au destrămat după abuzurile comise de Kremlin în estul Ucrainei, unde forţele pro-ruse se confruntă cu armata ucraineană de mai multe luni. Conflictul, care a ucis peste 3000 de persoane, a făcut ca UE să impună sancţiuni asupra companiilor şi indivizilor din Rusia, în timp ce guvernul rus a retaliat cu o interdicţie a importurilor de bunuri alimentare din blocul format din 28 de naţiuni.

Harms a declarat că, probabil, a fost vizată din cauza faptului că a călătorit frecvent în capitala ucraineană Kiev şi că a sprijinit sancţiunile UE împotriva Rusiei. De asemenea, Harms a declarat se află pe o listă rusă cu europarlamentari pe care Rusia plănuieşte să-i sancţioneze diferite feluri.

”Potrivit informaţiilor noastre, aceasta este prima oară când un membru al Parlamentului European a fost prevenit să intre în Rusia”, a comunicat grupul Verde din adunarea UE.

Pilotul ucrainean

Harms a declarat că plănuia să participe la procesul de judecată intentat sub acuzaţia de spionaj pilotului ucrainean Nadiya Savchenko şi că şi-a anunţat vizita în avans.

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a protestat astăzi împotriva refuzului Rusiei de a o primi în ţară pe Harms şi că deţinerea lui Savchenko ”rămâne o problemă îngrijorătoare”.

Harms a declarat că Ambasada germană din Moscova a înregistrat o plângere la adresa oficialilor ruşi. Preşedintele parlamentului european Martin Schulz, care este german, a declarat că va trimite o scrisoare ambasadei ruse din Bruxelles în urma ”acestui incident diplomatic grav”.