Un coleg al lui Putin ar vrea să confişte proprietăţile străine din Rusia şi să-şi plătească clica din bugetul de stat

Un membru al partidului de la putere din Rusia a propus o lege care ar permite confiscarea activelor statelor străine din ţară şi despăgubirea asociaţilor preşedintelui rus Vladimir Putin, după ce Statele Unite şi aliaţii săi le-au aplicat acestora o serie de sancţiuni, inclusiv îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, relatează Bloomberg.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXANDER NEMENOV/AFP/Getty Images)
P. P.
27.09.2014

Un membru al partidului de la putere din Rusia a propus o lege care ar permite confiscarea activelor statelor străine din ţară şi despăgubirea asociaţilor preşedintelui rus Vladimir Putin, după ce Statele Unite şi aliaţii săi le-au aplicat acestora o serie de sancţiuni, inclusiv îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie, relatează Bloomberg.

Proiectul legislativ caută să aducă beneficii cetăţenilor sau companiilor ale căror proprietăţi din afara Rusiei au fost confiscate în temeiul unei hotărâri ”ilegale” a unei instanţe străine, s-a comunicat pe site-ul Dumei de Stat.

Comunicatul mai susţine că guvernul va folosi fondurile bugetului pentru a compensa individul sancţionat, iar instanţele de judecată vor putea să urmărească activele deţinute de alte state în Rusia, incluzând proprietăţi aflate sub imunitate diplomatică.

Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au vizat indivizi şi companii din sectorul finanţelor, energiei şi apărării pentru a pedepsi Rusia pentru ocuparea peninsulei Crimeea în luna martie şi pentru intervenţia din estul Ucrainei care a urmat. Italia a îngheţat recent active în valoare de 28 de milioane de euro aparţinând miliardarului rus Arkadi Rotenberg, un apropiat de-al lui Putin. Kremlinul neagă în continuare că s-a implicat politic, financiar şi militar în Ucraina.

Dacă confruntarea se amplifică, ”am putea vedea că vor fi vizate ambasadele, dar nu cred că se vor îndrepta spre activele şi proprietăţile” companiilor, a declarat Oleg Kuzmin, economist la Renaissance Capital din Moscova şi fost consilier în politici monetare al băncii centrale ruse. ”Totul se rezumă la geopolitică şi cred că, de fapt, este improbabil să se întâmple”, a mai precizat acesta.

Represalii

Acţiunile ruse şi rubla au scăzut în Moscova pentru prima dată în ultimele trei zile. Cota MICEX Index a scăzut cu 0,4 până la 1,436, după un declin constant în ultimele luni, iar moneda rusă s-a depreciat de la 0,9% până la 38,492 faţă de dolar.

Chiar dacă economia sa este în pragul recesiunii, Rusia vrea să folosească fondurile de stat pentru a ajuta afacerile asociaţilor lui Putin lovite de sancţiuni, precum cele deţinute de Arkadi Rosenberg sau Igor Sechin, patronul Rosneft. Totuşi companiile afectate de sancţiuni fără legături la Kremlin, precum gigantul minier Mechel, ar putea fi cumpărate pe preţuri de nimic de către băncile de stat cărora le sunt datoare.

Guvernul rus poartă discuţii pentru o nouă rundă de represalii împotriva Occidentului, după ce luna trecută Rusia a interzis unele importuri de alimente din Statele Unite, Uniunea Europeană, Norvegia, Canada şi Australia.

Statele Unite este cel de-al patrulea mare partener de comerţ al Rusiei, având o cifră de afaceri de 43,8 miliarde de dolari anul trecut, potrivit informaţiilor colectate de Bloomberg.

Boeing Co a furnizat în 2013 şapte avioane cumpărătorilor ruşi, într-un an în care exporturile SUA de avioane, motoare şi componente ale aparatelor de zbor către Rusia a depăşit 1,94 miliarde de dolari, arată datele Census Bureau. Compania McDonald's avea aproximativ 400 de restaurante în Rusia la sfârşitul anului 2013. Pepsi Cola a înregistrat anul trecut un profit de 4,9 miliarde de dolari în Rusia, provenind de la produse precum suc, iaurt şi chipsuri.

”O poveste fermecătoare”

Proiectul de lege, depus pe 23 septembrie de Vladimir Ponevezski, un parlamentar din partidul aflat la putere în Rusia, este programat să fie examinat de către comisii în Duma de Stat pe 29 septembrie. Proiectul mai trebuie evaluat de camera parlamentului pe 7 octombrie şi trebuie să fie examinat de trei ori în Duma de Stat rusă.

”Este o poveste fermecătoare”, a declarat Boris Nemtsov, viceprim-ministru sub fostul preşedinte Boris Ielţîn şi membru al opoziţiei. ”În timp ce reduc fondurile acordate sănătăţii şi educaţiei, dorinţa de a folosi bugetul statului pentru a ajuta un miliardar precum Rotenberg, ale cărui vile din Italia au fost confiscate, arată grozav”, a notat Nemtsov cu un ton sarcastic privind noua lege propusă de colegul lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor