Oettinger: Ucraina şi Rusia au ajuns la o înţelegere verbală privind comerţul cu gaze

După seriile de negocieri eşuate de până acum, în cadrul discuţiilor cu Uniunea Europeană desfăşurate vineri la Berlin, Ucraina şi Rusia au ajuns în sfârşit la un compromis verbal cu privire la comerţul de gaze, relatează Kiev Post.
P. P.
27.09.2014

alte articole

Comisarul pentru energie  Gunter Oettinger (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
P. P.
27.09.2014

După o serie de negocieri eşuate până acum, Ucraina şi Rusia au ajuns în sfârşit la un compromis verbal cu privire la comerţul cu gaze în cadrul discuţiilor cu Uniunea Europeană desfăşurate vineri la Berlin, relatează Kiev Post.

Potrivit unui acord preliminar, Ucraina va trebui să plătească în luna octombrie o sumă 2,1 miliarde de dolari companiei ruse Gazprom şi încă 1,1 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2014, preţul gazului fiind stabilit la 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, a declarat Comisarul Energiei din Uniunea Europeană, Günther Oettinger. Oettinger şi-a mai manifestat speranţa că acordul va fi în curând oficializat de Kiev şi Moscova.

”Până la sfârşitul săptămânii putem să avem un protocol legal”, a declarat Oettinger.

Între timp, ministrul ucrainean al Industriei Energiei şi Cărbunelui Iuri Prodan, a declarat că Ucraina nu este fericită cu modul în care se stabileşte preţul gazului rus. ”Acesta trebuie să fie un preţ comercial, care nu este dependent de decizia guvernului rus”, a declarat Prodan.

Timothy Ash, un analist senior specializat în pieţele emergente de la Standard Bank din Londra s-a arătat sceptic în privinţa şanselor de succes ale acestei înţelegeri, care oferă Moscovei posibilitatea să modifice unilateral preţul gazelor furnizate Ucrainei.

”Este destul de interesant să-l vedem pe Oettinger atât de doritor să anunţe un acord de gaze, înainte ca un acord actual să fie semnat şi încheiat - este clar că europenii sunt disperaţi şi vor ca Ucraina să accepte aproape orice astfel încât europenii din Vest să nu îngheţe la iarnă”, a declarat Ash în comentariul său privind negocierile pe tema gazului.

La începutul zilei, chiar înaintea discuţiilor de la Berlin, ministrul rus al energiei Alexander Novak a avertizat statele Uniunii Europene care furnizează gaze Ucrainei cu posibilitatea sistării livrărilor precizând că acordurile cu Gazpromul nu includ re-exportarea gazelor.

Avertizarea a venit după ce Ungaria a încetat să mai furnizeze gaze către Ucraina pe 25 septembrie citând dificultăţi tehnice. La începutul lunii septembrie, Polonia a suspendat de asemenea importurile de gaze către Ucraina. Rusia a redus fluxul de gaze către Polonia cu 45% şi către Slovacia cu 10% în luna septembrie. Slovacia nu a sistat livrările de gaze către Ucraina până acum.

Importul de gaze din Polonia, Ungaria şi Slovacia au ajutat Ucraina să economisească 500 de milioane de dolari pe o perioadă de trei luni, a declarat joi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York. Pentru a supravieţui în timpul sezonului rece Ucraina are nevoie de aproximativ 33 de miliarde de metri cubi de gaz. Kievul a colectat deja 17 miliarde de metri cubi de gaze în depozitele subterane şi speră să obţină încă 15 miliarde de metri cubi de gaze de la Europa.

Dacă Rusia încetează livrările de gaze către ţările UE, asta va duce la o creştere a preţurilor la gaze pe piaţa UE şi ar putea ca preţul gazelor primite prin flux invers din UE să fie nerezonabil pentru Ucraina, chiar şi în comparaţie cu gazul rus, a declarat Olexander Narbut, preşedintele institutului Kiev pentru Studii de Energie.

Rusia a mărit în aprilie preţul gazelor pentru Ucraina de la 268,50 de dolari la 485,50 de dolari pentru 1.000 de metri cubi iar în luna iunie a suspendat livrările de gaze către Ucraina după ce Kievul a refuzat să mai achiziţioneze gaze. Ca răspuns la acest fapt, Gazpromul a înaintat o plângere către Curtea de arbitraj de la Stockholm în legătură cu datoria de 4,5 miliarde de dolari a Ucrainei. În schimb, Ucraina a făcut apel la instanţa de arbitraj împotriva Rusiei acuzând că a forţat Kievul să plătească un suprapreţ la gaze încă din anul 2010.

Chiar dacă ar putea dura un an până când Curtea de arbitraj va lua o decizie, Oettinger sugerează ca Ucraina să plătească 3,1 miliarde de dolari fără să aştepte decizia curţii de la Stockholm. Totuşi, Iaţeniuk a afirmat că decizia curţii este importantă pentru decursul negocierilor pe tema gazelor dintre Ucraina şi Rusia.

”Nu voi face niciun comentariu înainte ca acordul să fie pus pe hârtie. Dar vreau să subliniez că Ucraina nu-şi va retrage în niciun caz apelul către Curtea de Arbitraj de la Stockholm”, a declarat Iaţeniuk, vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor