Medvedev a anunţat ”pivotarea către Asia” a Rusiei

Într-un discurs susţinut vineri, 19 septembrie, la forumul de investiţii internaţional de la Soci, premierul rus, Dmitri Medvedev, a descris în detaliu ceea ce el a numit ”pivotarea către Asia” a Rusiei.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
P. P.
26.09.2014

Într-un discurs susţinut vineri, 19 septembrie, la forumul de investiţii internaţional de la Soci, premierul rus, Dmitri Medvedev, a descris în detaliu ceea ce el a numit ”pivotarea către Asia” a Rusiei.

Medvedev a depus eforturi neobişnuite pentru a descrie pivotarea asiatică a Rusiei, încercând de asemenea să minimalizeze ramificaţiile politice provocate de relaţiile Rusiei cu Occidentul. Dar ţinând cont de costurile impuse economiei Rusiei de noile sancţiuni şi de prăbuşirea recentă a rublei, afirmaţiile lui Medvedev au relevat o strategie proiectată clar pentru a reduce efectele acţiunilor Occidentului împotriva Rusiei.

Noua politică a Rusiei va afecta de asemenea şi mai multe interese financiare şi politice ale Occidentului.

Primul element al pivotării către Asia a Rusiei a fost iniţiat în luna mai, atunci când gigantul controlat de stat Gazprom a semnat un acord cu omologii săi chinezi pentru a furniza gaze în valoare de 400 de miliarde de dolari într-o perioadă de peste 30 de ani.

Acordul reduce dependenţa actuală a Gazpromului faţă de Europa pentru majoritatea vânzărilor sale, care depăşesc 60 de miliarde de dolari anual. Guvernul rus susţine că acest acord şi propuneri similare vor spori câştigurile provenite din partea clienţilor non-europeni de la 0% la 25% din profitul său total. Acordul va mări, de asemenea, preţurile la energie în Europa.

Un alt element al pivotării către Asia este acordul semnat în luna aceasta de Rusia şi de China menit să includă folosirea rublei sau yuanului – şi nu a dolarului – într-o proporţie de 50% din totalul tranzacţiilor bilaterale. Aproape toate vânzările globale de petrol, de exemplu, sunt încheiate folosind moneda americană, iar în mod tradiţional Rusiei i-a lipsit puterea financiară necesară pentru a provoca, singură, supremaţia Statelor Unite în acest domeniu.

În această pivotare către Asia, Medvedev şi preşedintele rus, Vladimir Putin, sunt susţinuţi politic din interiorul ţării. Retorica şi politicile anti-occidentale ale lui Putin au fost acceptate de o proporţie semnificativă din populaţia Rusiei, în ciuda protestelor ocazionale împotriva invaziei ucrainene, inclusiv un marş de protest în Moscova desfăşurat duminica trecută.

Popularitatea lui Putin a crescut recent la peste 80% în ultimele sondaje. Luna trecută, Rusia a anunţat că va interzice importurile de alimente şi alcool din Occident, o mişcare care-i pedepseşte atât pe fermierii europeni şi pe crescătorii de păsări din Statelor Unite, dar, de asemenea, şi pe consumatorii ruşi care îşi iau 15% din totalul alimentelor din surse occidentale.

De asemenea, continuă să circule veşti despre interesul rusesc privind interzicerea zborurilor comerciale occidentale prin spaţiul aerian rusesc pe rutele spre Asia. Guvernul rus ar pierde 300 de milioane de dolari din taxe dacă va fi impusă această interdicţie, însă ar putea contrabalansa pierderile semnând noi acorduri cu transportatorii asiatici.

Moscova mai are şi alte pârghii de presiune asupra Occidentului. Astfel, Putin ar putea crea probleme Statelor Unite refuzând să le permită acestora tranzitarea teritoriului rus pentru transportarea echipamentului din Afganistan.

Relaţiile cu Occidentul se vor deteriora şi mai mult dacă Rusia îşi sporeşte vânzarea de armament în ţări precum Iranul – care caută să-şi îmbunătăţească echipamentul de apărare antiaeriană – sau Coreea de Nord.

Potrivit afirmaţiilor făcute de Medvedev în timpul discursului său de la Soci, eforturile Rusiei de a îmbunătăţi comerţul cu Beijingul şi cu alte naţiuni asiatice ”nu este o răzbunare iraţională împotriva Europei... ci direcţia naturală a lucrurilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor