SIRDO se sesizează în cazul practicantului Falun Gong abuzat de jandarmi în faţa Guvernului (Video)

Jandarmii smulg din faţa camerei practicantul Falun Gong pe care îl mai ridicaseră încă o data cu 5 ore în urmă.
Jandarmii smulg din faţa camerei practicantul Falun Gong pe care îl mai ridicaseră încă o data cu 5 ore în urmă. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)
Se încarcă player-ul...

Pentru a viziona materialul video intraţi pe pagina originală Epoch Times România.

Societatea Independentă Română a Drepturilor Omului (SIRDO) a luat atitudine în cazul lui Vlad Negrilă, practicantul Falun Gong ridicat abuziv joi din faţa Guvernului de o echipă a Jandarmeriei.

Printr-o interpelare adresată Inspectoratului General al Jandarmeriei, Direcţiei Generale de Jandarmi a municipiului Bucureşti şi Direcţiei Control, ONG-ul acuză Jandarmeria că l-a privat ilegal de libertate pe Vlad Negrilă şi cere rezultatul investigaţiilor cu privire la tratamentul la care a fost supus acesta.

"Aşa cum rezultă din memoriile prezentate de dl. Vlad Negrilă, echipa de jandarmi care a intervenit în forţă nu are nicio acoperire în actele normative care reglementează funcţionarea şi atribuţiile instituţiei pe care o conduceţi. În contextul prezentat doresc să va informez că structura mobilă care a fost implicată a privat ilegal de libertate o persoană fără a avea un temei privind apărarea siguranţei publice sau prevenirea şi combaterea faptelor antisociale", le-a transmis preşedinta SIRDO, Lucica Humeniuc organelor de conducere şi de control ale Jandarmeriei.

SIRDO mai arată că "maşina aparţinând Jandarmeriei române a devenit loc de detenţie neoficial, iar persoana forţată să urce în maşină pentru a fi condusă la secţia de poliţie s-a aflat sub impactul actelor de tortură fizică şi psihică, precum şi a unei dispariţii temporare, fiind în incapacitatea de a comunica cu exteriorul în mod direct sau prin apărător".

Amintim că Vlad Negrilă, practicant Falun Gong, a fost ridicat de două ori în cursul zilei de joi din faţa Guvernului României. Primul abuz al Jandarmeriei a avut loc în jurul orei 10:00, când tânărul, venit la Guvern pentru a protesta paşnic împotriva vizitei vicepremierului chinez Zhang Gaoli, suspectat de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii pentru implicarea sa activă în persecutarea practicanţilor Falun Gong, a fost abuzat şi agresat.

Vlad a fost ridicat de jandarmi înainte să apuce măcar să protesteze, urcat în dubă, unde, conform declaraţiilor sale, a fost înjurat, bruscat şi ameninţat că va fi ars cu bricheta, că îi va fi ruptă mâna în 3 locuri, sau că va fi dus în afara Bucureştiului pentru a primi o bătaie zdravănă care să îl facă să renunţe la astfel de iniţiative civice.

Tânărul a fost eliberat abia după "ce s-au liniştit lucrurile la Guvern", cu alte cuvinte, după ce nu mai era vreun pericol să "deranjeze" delegaţia chineză cu mesaje despre persecuţia ce are loc în China împotriva practicanţilor Falun Gong, o practică spirituală ce are la bază principiile adevăr, bunătate şi toleranţă.

A doua oară, Vlad Negrilă a fost ridicat tot din faţa Guvernului, în jurul orei 15:00, în timp ce acorda un interviu echipei noastre de reporteri, fiind smuls efectiv de lângă camera de luat vederi.

SIRDO atrage atenţia că faptele comise de jandarmi sunt "abuzuri care au afectat integritatea fizică şi psihică a lui Vlad Negrilă".

În interpelarea adresată autorităţilor, SIRDO cere să i se comunice rezultatul investigaţiilor cu privire la tratamentul la care a fost supus Vlad şi îşi exprimă întreaga disponibilitate "pentru iniţierea în parteneriat a unor sesiuni educative de informare şi dezbateri privind noţiuni de drepturile omului" cu personalul operativ al Jandarmeriei.

"Având în vedere prezentarea din corespondenţa noastră precedentă cu IGJ, vin cu rugămintea de a ne transmite în timp util rezultatul investigaţiilor pe care va rugăm să le efectuaţi, legate de tratamentul la care a fost expus dl Vlad Negrilă. Aşa cum am menţionat în corespondenţa electronică, înainte de a iniţia demersurile noastre către instituţiile naţionale şi internaţionale de reglementare şi jurisdicţionale, dar mai ales pentru a ne afla în planul adevărului, aşteptăm cu prioritate răspunsul dvs.", mai transmite SIRDO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne