Kremlinul se pregăteşte să confişte o firmă petrolieră aparţinând unui magnat arestat
alte articole
Rusia a acţionat vineri pentru a prelua controlul unei companii petroliere a oligarhului Vladimir Yevtushenkov, preluând acţiunile companiei Bashneft din conglomeratul Sistema. Măsura Kremlinului a adâncit fricile investitorilor potrivit cărora preşedintele rus ar vrea să recapete activele Bashneft care aparţineau odată statului.
O instanţă din Moscova a ordonat confiscarea acţiunilor deţinute de Sistema în Bashneft la o zi după ce un judecător a refuzat să-l elibereze pe Yevtushenkov, care se află în arest la domiciliu sub suspiciunea de spălare de bani în timpul cumpărării firmei petroliere în 2009.
Cazul a ridicat fricile printre investitori că preşedintele rus Vladimir Putin, care favorizează ceea ce este cunoscut drept ”capitalism de stat”, vrea să mărească intervenţia în economie în timp ce Rusia încearcă să supravieţuiască sancţiunilor Occidentale impuse după invazia în Ucraina.
Chiar dacă Yevtushenkov nu s-a implicat în politică, cazul său a atras comparaţii cu soarta lui Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al companiei petroliere Yukos care a fost închis din cauza acuzaţiilor de fraudă şi evaziune fiscală, în urmă cu un deceniu.
”Oficialii îşi spun, pentru a-şi uşura conştiinţa, că ei fac un lucru de o moralitate ridicată aducând (Bashneft) înapoi în proprietatea statului”, a declarat Serghei Petrov, un adjunct al opoziţiei. ”Canalul este deja cunoscut, metoda a fost testată... aşa cum a fost făcută ultima oară cu Yukos”.
Hodorkovski a fost eliberat anul trecut dar Yukos, care odată valora 40 de miliarde de dolari, a fost destrămată şi naţionalizată iar majoritatea activelor sale au fost cumpărate la preţ de nimic de Rosneft, un gigant din energie condus de asociatul lui Putin Igor Sechin.
Sistema a achiziţionat aproape 80% din acţiunile sale de la Bashneft de la autorităţile din regiunea Bashkortostan din munţii Urali pentru 2,5 miliarde de dolari. Producătorul petrolier a arătat de atunci cea mai mare rată de creştere a producţiei din întreg sectorul. În prezent, este cea de-a şasea companie petrolieră din Rusia în termeni de producţie.
Contractul este acum contestat în instanţă de biroul procurorului general rus, care susţine că a descoperit ”încălcări semnificative” ale legii şi că acţionează pentru a încheia ”posesiunea ilegală” a Bashneft restaurând-o patrimoniului federal.
Curtea de arbitraj din Moscova a aprobat deja cererea de a confisca acţiunile companiei printr-o măsură interimară. Prima dezbatere pe care instanţa o va desfăşura privind acest proces va avea loc pe 9 octombrie.
Acţiunile Sistema şi Bashneft au scăzut în primele zile al comerţului de vineri. Acţiunile Sistema tranzacţionate vineri au scăzut cu aproximativ 18% până la ora 09:15 (GMT), însumând un declin total de peste 50% de când Yevtushenkov a fost pus sub arest la domiciliu. Preţul acţiunilor Bashneft a scăzut cu aproximativ 8%.
Problemele Rusiei au fost accentuate de îngrijorările legate de relaţiile deteriorate cu Ucraina. Rubla a scăzut la cea mai mică cotă de până acum 38,97 faţă de dolari.
Fricile că Rusia ar putea cere plata imediată a datoriei de 3 miliarde de dolari a Ucrainei au lovit de asemenea Kievul, ridicând costul asigurării unei părţi a datoriei ucrainene până la cea mai mare cotă din ultimele şapte luni.
Îngrijorările din mediul afaceri
Yevtushenkov, care a împlinit 66 de ani joi, nu părea niciodată genul de persoană care putea să devină ţinta unei astfel de intrigi. Aparent acesta nu avea ambiţii politice proprii, şi şi-a construit imperiul în telecomunicaţii şi petrol încă din anii 1990.
Conglomeratul Sistema deţine afaceri în 15 sectoare variind de la petrol până la Detsky Mir, un vânzător de jucării şi haine pentru copii, iar Yevtushenkov a devenit cunoscut în comunitatea de afaceri pentru conducerea eficientă a unui conglomerat masiv. Acesta a fost pus sub arest la domiciliu pe 16 septembrie iar o curte de judecată a decis joi că aceasta va trebui să continue până la 16 noiembrie.
Sistema nu a fost capabilă să facă tranzacţii cu acţiunile aparţinând Bashneft încă din luna iuliei din cauza unei investigaţii legate de acest caz. Oficialii companiei au negat acuzaţiile împotriva lui Yevtushenkov, chiar dacă Bashneft a refuzat să comenteze vineri.
Putin a propagat ”capitalismul de stat” în cel de-al trei său termen ca preşedinte, care a început în 2012, provocând impunerea unui control mai mare ale guvernului asupra unor sectoare importante ele economiei ruse precum energia, care aduce aproape jumătate din profiturile bugetului federal.
Aliatul lui Putin Igor Sechin, şeful companiei controlate de stat Rosneft, a crescut acţiunile statului în industria petrolieră cu peste 50% atunci când a compania a cumpărat firma anglo-rusă TNK-BP pentru 55 de miliarde de dolari, anul trecut.
Rosneft a negat că plănuieşte să cumpere Bashneft, în ciuda rapoartelor frecvente ale presei care susţineau contrariul.
Arestarea la domiciliu a lui Yevtushenkov a şocat comunitatea de afaceri rusă şi investitorii străini, provocându-l pe ministrul economiei Alexei Ulyukayev să sugereze săptămâna trecută că mişcarea a dăunat climatului de afaceri şi a determinat sporirea ieşirilor de capital.
Liderii mediului de afaceri rus îl sprijină pe Putin în conflictul cu Ucraina. Moscova a ocupat peninsula Crimeea în luna martie şi a intervenit militar în conflictul ruso-ucrainean din estul Ucrainei.
Însă mulţi oameni de afaceri au criticat direcţia în care este îndreaptă economia şi regretă izolarea tot mai mare a ţării.