Rusia plănuieşte din nou să interzică parţial Skype-ul

Skype.
Skype. (BOGDAN FLORESCU/The Epoch Times Romania)

Legiuitorii ruşi şi-au reluat planurile de interzicere a apelurilor telefonice de lungă distanţă prin intermediul Skype-ului şi a serviciilor similare, afirmând că aceste servicii facilitează terorismul şi mafia drogurilor.

Astfel, un plan a fost trimis deja Dumei de Stat propunând o alternativă a serviciilor de tipul “over-the-top” (OTT), care permit convorbiri de pe un telefon pe altul prin intermediul internetului. Operatorii de telefonie identifică aceste convorbiri ca fiind locale, nu de lungă distanţă, ceea ce duce la tarife mai mici pe minut.

Conform planului, operatorii serviciilor OTT ar trebui să identifice convorbirile lor operatorilor de telefonie, măsura permiţând operatorilor să taxeze utilizatorii la preţul întreg al convorbirilor la distanţă.

Operatorii de telefonie ruşi pierd anual 90 miliarde de ruble (2.3 miliarde dolari) din cauza OTT, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din profit, conform website-ului de afaceri RBC.

În plus, serviciile OTT, care nu pot fi urmărite de către serviciile de securitate, furnizează un canal de comunicare sigur către terorişti, celor care trimit spamuri şi traficanţilor de droguri, potrivit co-autorului planului, Yaroslav Nilov, un membru al partidului populist LDPR.

Revizuirea planului trebuia să se facă săptămâna asta, dar a fost amânat până în luna octombrie pentru a oferi autorilor timp să dezmintă faptul că măsura implică o interzicere completă a Skype, a declarat Nilov, potrivit agenţiei de presă Tass.

Corporaţia Microsoft, care deţine Skype, nu a comentat încă despre acest plan.

Unii operatori de telefonie ruşi folosesc ei înşişi aceste servicii OTT pentru convorbirile lor de distanţă lungă pentru a reduce costurile, dar fără a oferi aceste preţuri reduse şi clienţilor, relatează RBC.

Companiile de telefonie şi oficialii de stat au promovat în trecut diminuarea numărului convorbirilor de lungă distanţă ce foloseau Skype-ul, propunând licenţierea serviciilor OTT ca operatori de telefonie, sau pentru monitorizarea traficului web, pentru filtrarea şi taxarea în plus a acestor convorbiri. Cu toate acestea, nicio legislaţie nu a fost materializată cu privire la acest subiect.