Ziua de naştere a lui Putin ar putea deveni sărbătoarea naţională. Iniţiative legislative ale noului URSS

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (Michael Klimentyev / AFP / Getty Images)

Rusia este cuprinsă de febra legilor ciudate.

Anul acesta Rusia a aprobat o lege care a interzis lenjeria intimă de dantelă. Noile reguli impun o cotă de cel puţin 6% bumbac pentru hainele care intră în contact cu pielea.

Dacă legislaţia de mai sus mai are legătură cu protejarea cetăţenilor, în noul sezon parlamentar, Duma pare să aibă chiar mai multe idei ciudate, conform unui articol moscowtimes.

Propunerea legislativă care a stârnit cea mai mare îngrijorare este transformarea zilei de naştere a lui Putin într-o sărbătoare publică care să aibă ca temă anexarea peninsulei Crimeea. Un nou proiect de lege sugerează că 7 octombrie – ziua în care s-a născut Putin în urmă cu aproape 62 de ani – ar trebui să fie desemnată drept o zi dedicată soldaţilor îmbrăcaţi în echipament militar şi fără ecusoane, cunoscuţi drept ”omuleţii verzi”, care au capturat Crimeea de la Ucraina în luna martie.

Putin a negat iniţial prezenţa soldaţilor ruşi în Crimeea, recunoscând desfăşurarea lor abia la o lună după ce peninsula a fost declarată de Moscova ca fiind parte a Federaţiei.

O altă ininţiativă legislativă constă în revocarea unei interdicţii impuse becurilor de iluminat.

Moscova a luat decizia, în 2009, de a interzice producţia becurilor de iluminat clasice, care consumă multă energie, – o iniţiativă care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2014 pe fondul eforturilor de a reduce consumul de energie şi de îndreptare către un model european de economisire a energiei.

Dar de curând, deputatul Andrei Krutov din partidul O Rusie Justă a declarat că interdicţia din 2009 este nefondată. Cetăţenii s-au plâns în legătură cu preţul becurilor moderne.

O altă iniţiativă politică este limitarea filmelor de la Hollywood în cinematografele ruse.

Şeful Comitetului Dumei pe cultură, un recunoscut director sovietic de film, a sugerat săptămâna trecută că cinematografele de film ale Rusiei ar trebui să limiteze difuzările de filmele de la Hollywood, şi să opteze în schimb pentru filme europene, turce, coreene, iraniene sau japoneze.

Măsura propusă, a declarat regizorul, nu are prea multe de-a face cu provocarea cinematografiei ruse în ţară, ţinând cont că Rusia publică numai un număr foarte mic de filme anual. Multe dintre filmele ruse de artă erau pe vremuri aclamate la festivalurile internaţionale, Rusia având numeroşi regizori de calibru internaţional. Însă după 1991, industria de film, asemenea întregii economii, a murit instantaneu.

Chiar dacă încercarea Dumei de a diversifica repertoriul cinematografiei ruse pare lăudabil în sine, specialiştii din industrie susţin că propunerea, dacă va fi adoptată, va duce în final la falimentarea cinematografelor din ţară.

Kremlinul tras în alb

Deputatul Mihail Degtyarev din partea Partidului Democratic Liberal a declarat că zidurile roşii ale Kremlinului ar trebui să fie vopsite în alb.

De sute de ani, Kremlinul a fost umbrit de ziduri albe foarte înalte, care au fost construite în diferite timpuri din piatră albă sau cărămizi cu tentă albă. Cărămizile roşii care înconjoară actualul Kremlinul sunt o modificare relativ recentă.

Chiar dacă cererea lui Degtyarev de a restaura fosta imagine a Kremlinului nu pare lipsită de bun simţ, justificarea acestuia reprezintă cu siguranţă un lucru care dă de gândit.

Degtyarev a declarat că întoarcerea albului imaculat ar simboliza ”prioritatea moralităţii şi a eticii în viaţa zilnică a cetăţenilor şi a conducătorilor noştri, în opoziţie cu declinul moral al civilizaţiei Occidentale”.

Excluderea străinilor din presă

Duma a aprobat deja un proiect de lege care nu permite ca străinii să deţină peste 20% din acţiunile unei companii media ruse, o reducere semnificativă de la maximul actual de 50%.

Asemenea României, banii Rusiei sunt concentraţi în principal în mâinile unui număr foarte redus de oameni, oligarhii, care, sub lunga domnie a lui Putin, au fost dresaţi de Kremlin. Rebelii au fost fie izgoniţi, fie arestaţi şi judecaţi, fie ucişi.