Rusia revinde mai mult gaz în Europa după ce a tăiat furnizarea către Austria

Sediul gigantului Gazprom în Moscova, Rusia. (Wikimedia.org)
Redacţia
18.11.2024

Fluxurile de gaz rusesc către Austria au fost suspendate pentru a doua zi consecutiv duminică, din cauza unei dispute privind preţurile, însă alţi cumpărători din Europa au intervenit pentru a achiziţiona volumele nevândute, au declarat companiile şi sursele, iar datele au confirmat acest lucru, transmite Reuters.

Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era cel mai mare furnizor unic de gaz către Europa, şi-a pierdut majoritatea cumpărătorilor de pe continent, în timp ce UE încearcă să îşi reducă dependenţa de energia rusească.

Gazul rusesc este încă vândut în cantităţi semnificative Slovaciei şi Ungariei, precum şi Republicii Cehe, care nu are un contract direct. Volumele mai mici sunt direcţionate către Italia şi Serbia.

Gazprom a întrerupt sâmbătă livrările către OMV după ce compania austriacă a ameninţat că va sechestra o parte din gazul companiei ruse de stat drept compensaţie pentru un arbitraj câştigat în urma unei dispute contractuale.

Fluxurile către Austria erau în continuare suspendate duminică, dar furnizarea zilnică totală către Europa prin Ucraina - principala rută de tranzit a gazului rusesc către UE - va rămâne la 42,4 milioane de metri cubi pe zi, a confirmat Gazprom, aproximativ acelaşi volum ca de obicei. Compania rusă nu a făcut alte comentarii.

Austria primea 17 milioane de metri cubi pe zi înainte de întrerupere, iar aceste volume îşi găsesc acum noi cumpărători în Europa.

Întreprinderea slovacă de stat SPP a declarat că încă primeşte gaze din Rusia şi a sugerat că alţii cumpără mai mult, deoarece există încă un „interes mare” pentru gazele ruseşti pe continent.

O sursă familiarizată cu aprovizionarea cu gaz rusesc în Europa a declarat că gazul rusesc era încă mai ieftin decât cel din multe alte surse, astfel încât volumele austriece au fost revândute rapid.

Acesta a refuzat să numească companiile care au cumpărat gazul destinat anterior Austriei. Guvernul de la Viena a declarat că ţara are stocuri abundente de gaz pentru a acoperi deficitul şi că poate importa din Germania şi Italia atunci când este necesar.

Ultimele zile

Piaţa europeană a gazelor a fost sensibilă la evoluţiile geopolitice şi la problemele de aprovizionare, sfârşitul tranzitului de gaze din Ucraina fiind aşteptat la sfârşitul anului.

Temperaturile mai scăzute din Europa au determinat, de asemenea, o creştere a cererii de încălzire, ceea ce a condus la retrageri din depozitele de gaze ale UE mai devreme decât anul trecut.

„Factorii climatici şi de aprovizionare au creat îngrijorări cu privire la stocurile de gaze de la sfârşitul iernii care, având în vedere obiectivele de stocare ale UE, ar putea implica necesitatea de a cumpăra volume semnificative (de gaze naturale lichefiate) în timpul verii”, a declarat Aldo Spanjer, Senior Commodity Strategist la BNP Paribas.

Preţul gazului pe luna întâi la hub-ul olandez TTF, preţul european de referinţă, s-a încheiat vineri la 45,72 euro pe megawatt oră, cel mai ridicat nivel din aproape un an.

La apogeul său, Rusia furniza 35% din gazul Europei, dar de la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Gazprom a pierdut cota de piaţă în favoarea Norvegiei, SUA şi Qatarului.

Se preconizează că fluxurile rămase ale companiei către Europa nu vor mai continua pentru mult timp, conducta din era sovietică prin Ucraina urmând să fie închisă la sfârşitul acestui an, deoarece Kievul nu doreşte să prelungească acordul de tranzit.

Conducta Yamal-Europe via Bielorusia a fost deja închisă în urma unei dispute, în timp ce Rusia a dat vina pe SUA şi Marea Britanie pentru exploziile de sub Marea Baltică care au închis ruta Nord Stream.

Washingtonul şi Londra au negat că ar fi făcut să explodeze conductele. Wall Street Journal a relatat că oficialii ucraineni au fost în spatele atacului, dar Kievul a negat acest lucru.

Dacă Ucraina închide ruta de tranzit a gazului, livrările semnificative de gaz rusesc vor ajunge în principal în Slovacia şi Ungaria, care primeşte cea mai mare parte a volumelor printr-o conductă ce trece în mare parte prin Turcia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor