Rusia returnează navele ucrainene devastate, cu toaletele distruse

Andrei Popescu
21.11.2019

alte articole

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.11.2019

Navele ucrainene, capturate de Rusia în noiembrie anul trecut şi eliberate marţi pentru a fi returnate în Ucraina, sunt într-o stare foarte proastă şi nu se pot deplasa singure, a declarat miercuri comandantul marinei ucrainene.

Rusia a confiscat trei nave în strâmtoarea Kerci anul trecut, după ce a deschis focul asupra lor şi a rănit mai mulţi marinari.

Moscova susţine că navele - două mici nave de artilerie blindate ucrainene şi un remorcher - au intrat ilegal în apele sale teritoriale din Marea Azov. Kievul a negat acuzaţia.

Disputa a provocat fricţiuni între Moscova şi Occident, care a susţinut varianta ucraineană conform căreia navele nu ar fi trebuit să fie capturate.

Strâmtoarea Kerci, care separă Rusia continentală de Crimeea, este singura ieşire de la Marea Azov, unde Ucraina are oraşe şi porturi importante, iar Kievul susţine că este ilegal să i se refuze accesul.

Vice-amiralul Igor Voroncenko, şeful marinei ucrainene, a declarat la televiziunea din Ucraina că navele nu au ajuns încă în apele teritoriale ucrainene, deoarece au fost remorcate foarte încet. "Nu circulă singure. Ruşii le-au devastat - chiar au scos lămpile, prizele de alimentare şi toaletele. Vom arăta lumii întregi barbaria rusă."

Preşedintele Volodimir Zelenski urmează să fie prezent când navele ajung în portul Oceakiv din sudul regiunii Mîkolaiv.

Moscova a eliberat marinarii aflaţi fost la bordul navelor în septembrie, ca parte a unui schimb de prizonieri.

Eliberarea navelor a avut loc înaintea unui summit de pace pentru estul Ucrainei, care va fi organizat la Paris la 9 decembrie. Liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei (formatul Normandia) se vor întâlni pentru a avansa eforturile pentru rezolvarea paşnică a conflictului care a ucis mai mult de 13.000 de oameni în cinci ani - după ce Rusia a anexat Crimeea şi a pornit un război în estul Ucrainei, prin intermediari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor