Reprezentantul SUA pentru Kiev: Activităţile ruşilor în estul Ucrainei sunt “ocupaţie”

Kurt Volker, delegatul special american pentru Ucraina (Getty Images)
Andrei Popescu
29.05.2019

Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina a declarat că activitatea rusească în estul acestei ţări este o “ocupaţie” şi a cerut Moscovei să înceapă să pună în aplicare obligaţiile sale prevăzute în acordurile de la Minsk din 2015, încheiate cu scopul de a pune capăt conflictului armat din regiunile Doneţk şi Lugansk între forţele guvernului din Kiev şi separatiştii susţinuţi de Rusia, potrivit RFE/RL.

Reprezentantul special al Departamentului de Stat american Kurt Volker a făcut remarcile marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii despre viitorul Ucrainei sub noul preşedinte Vladimir Zelenski.

“Rusia trebuie să facă mai mult pentru a pune în aplicare acordurile de la Minsk. La rândul ei, Ucraina are responsabilităţi”, a declarat Volker jurnaliştilor printr-o legătură video din Washington.

Volker a susţinut că SUA trebuie acum să analizeze “unde ne aflăm şi dacă putem face progrese” în discuţiile cu Rusia după alegerile prezidenţiale din 21 aprilie care l-au adus la putere pe Zelenski.

“Până acum, în cadrul contactelor pe care le-am avut la începutul acestui an, ruşii au spus clar că nu au văzut o oportunitate pentru discuţii productive pe durata campaniei prezidenţiale” din Ucraina, a precizat Volker.

În condiţiile în care Ucraina se pregăteşte acum pentru alegeri parlamentare anticipate în luna iulie, Volker a afirmat că rămâne neclar dacă poate fi realizat un progres în discuţiile cu ruşii.

“Vrem să ne asigurăm că punem pe masă toate problemele legate de implementarea acordului de la Minsk, începând cu un regim de încetare a focului, retragerea forţelor străine, dezarmarea grupurilor armate ilegale şi crearea unei situaţii de securitate în Donbas pentru a fi luate măsurile politice suplimentare prevăzute de asemenea în acordul de la Minsk”, a declarat el.

“Aceste măsuri includ amnistie pentru persoanele care au comis crime ca parte a conflictului, implementarea unui statut special pentru regiunea [estică] pe baza constituţiei Ucrainei, organizarea de alegeri şi bineînţeles, eventual reintegrarea paşnică a acestui teritoriu cu restul Ucrainei. Aceste subiecte trebuie discutate”, a precizat Volker.

Volker a criticat decretul emis de preşedintele rus Vladimir Putin în luna aprilie, care prevede simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei ruse de persoanele care locuiesc în regiunile est-ucrainene controlate de separatiştii pro-ruşi.

“Este un pas foarte provocator ca Rusia să spună: ‘Vom oferi paşapoarte ruseşti cetăţenilor altei ţări’”, a precizat oficialul american.

“Acestea fiind spuse, nu cred că ucrainenii se vor grăbi să accepte aceste paşapoarte. În realitate, ei suferă mult sub ocupaţia rusească din Donbas. Şi, de asemenea, vom analiza dacă suntem în măsură să identificăm şi să nu recunoaştem acele paşapoarte – aşa cum este cazul paşapoartelor emise deja de Crimeea”.

Volker a declarat anterior că anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea este o “ocupaţie ilegală” şi “o confiscare ilegală a teritoriului”, precizând că Washingtonul susţine reinstaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

De asemenea, Volker a criticat decizia Moscovei de a sfida decizia Tribunalului maritim al ONU ca Rusia să elibereze imediat cei 24 de marinari ucraineni arestaţi de armata rusă în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci. Marina rusă a confiscat atunci şi trei nave ucrainene.

El a contestat afirmaţia Kremlinului că navele Marinei ucrainene se aflau în apele teritoriale ale Rusiei când forţele ruseşti au decis să le atace şi confişte.

Întrebat dacă aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi blocată pe fondul conflictului continuu din estul Ucrainei, Volker a susţinut că Washingtonul continuă să susţină aspiraţiile Kievului de a se alătura alianţei militare vestice.

Acesta a mai afirmat că "s-ar trimite un mesaj greşit Rusiei" că dacă atacă o ţară aceasta nu mai poată fi luată în considerare pentru aderarea la NATO.

“Continuăm să susţinem angajamentul făcut în 2008 [la summitul NATO] în Bucureşti, că Ucraina va deveni într-o zi membru al NATO”, a declarat Volker, adăugând că speră ca Ucraina să facă acest lucru când “NATO va fi din nou pregătită pentru o extindere suplimentară”.

Volker a mai declarat că, aşa cum a lucrat strâns cu fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, Washingtonul intenţionează să lucreze îndeaproape cu noul preşedinte Zelenski şi cu echipa acestuia, pentru a promova aceeaşi agendă de reformă, progres şi dezvoltare a Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor