Oficiali ruşi şi ucraineni discută despre un posibil schimb de prizonieri

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (gov.md)
Andrei Popescu
16.07.2019

Oficiali ruşi şi ucraineni susţin că poartă discuţii pe tema unui schimb major de prizonieri, la câteva zile după ce preşedinţii celor două ţări au discutat telefonic despre conflictul din estul Ucrainei şi despre un posibil schimb de prizonieri, potrivit RFE/RL.

Delegatul rus pentru drepturile omului Tatiana Moskalkova a avut luni o întâlnire cu omologul ucrainean, Liudmila Denisova, în Kiev, pentru a discuta un schimb care îi implică pe cei 24 de marinari ucraineni capturaţi anul trecut în apropierea Strâmtorii Kerci, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

Între timp, o instanţă din Kiev a amânat o audiere care urma să ducă la eliberarea jurnalistului rus Kirill Vişinski, aflat în detenţie în Ucraina.

Luni, biroul Procurorului General al Ucrainei a susţinut că este posibil că Vişinski, care s-a aflat în custodia autorităţilor timp de un an pentru acuzaţii legate de trădare, să fie eliberat.

Moskalkova a fost invitată să participe la audiere în după amiaza zilei de luni, însă curtea a amânat pe neaşteptate audierea până în 18 iulie.

Moskalkova a fost citată de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti afirmând că este complet dezamăgită de faptul că audierea a fost amânată.

De asemenea, anterior, tot luni, ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a declarat pentru Current Time TV că “va avea loc o evoluţie” în mult anticipatul schimb de prizonieri dintre cele două ţări, însă a refuzat să furnizeze mai multe detalii.

Un posibil schimb de prizonieri a fost de asemenea discutat în cadrul unei convorbiri telefonice între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul ucrainean Vladimir Zelenski în 11 iulie.

Zelenski, care a fost învestit în luna mai, a menţionat problema predării marinarilor capturaţi de Marina rusă, potrivit unei declaraţii publicate pe website-ul preşedintelui ucrainean.

Ucraina a urmărit să obţină eliberarea marinarilor şi a navelor de când au fost capturate la sfârşitul anului trecut în aproprierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 după o ocupaţie sub acoperire pe care Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi orchestrat-o.

La scurt timp după aceea, a izbucnit un conflict violent între separatişti pro-ruşi şi forţele pro-Kiev în estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu moartea a peste 13.000 de persoane, potrivit estimărilor ONU.

Rusia a negat implicarea în conflictul ucrainean, în pofida unor dovezi considerabile despre care NATO şi unele guverne occidentale susţin că dovedesc că Moscova a ajutat separatiştii militar şi în alte moduri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor