Rusia lansează un exerciţiu militar amplu înaintea exerciţiului NATO în Georgia

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Serghei Veniavski/AFP/Getty Images)

Forţe ale Districtului Militar Sudic al Rusiei au început miercuri un exerciţiu militar la scară mare în regiune înaintea unui exerciţiu planificat de NATO în Georgia, a raportat agenţia rusă de ştiri TASS, citând serviciul de presă al districtului militar.

General-colonelul Aleksandr Dvornikov, comandant al districtului, va conduce exerciţiul la care participă corpurile militare 49 şi 58, potrivit RFE/RL.

Dvornikov a susţinut că exerciţiul face parte dintr-un plan de vară care implică aproape toate formaţiile militare ale Districtului Sudic, “inclusiv Flota Mării Negre şi flotila Caspică”.

Districtul Sudic este considerat a fi principalul avanpost al Rusiei.

Acest district aparent ar trebui să asigure securitatea regiunii Mării Negre, să contracareze grupurile teroriste din Caucazul de Nord şi să susţină campania forţelor aeriene ruseşti în Siria.

Districtul este dotat cu cele mai noi modele de arme şi echipamente ruseşti.

Exerciţiul militar rusesc a fost demarat înaintea exerciţiului Agile Spirit planificat de NATO în Georgia începând cu 27 iulie, la care va participa 14 ţări şi aproximativ 3.000 de soldaţi.

Agile Spirit se va încheiat în 9 august şi este pentru a noua oară când Georgia găzduieşte acest exerciţiu militar.

Obiectivul exerciţiului NATO este de a “consolida interoperabilitatea, pregătirea şi capabilităţile operaţionale”, potrivit Agenda.ge.

Exerciţiul forţelor militare ruseşti a fost lansat la câteva zile după ce Parlamentul European a votat cu o majoritate covârşitoare pentru adoptarea unei rezoluţii care cere autorităţilor ruse să îi elibereze şi returneze imediat pe “toţi cetăţenii ucraineni arestaţi ilegal şi arbitrar” care se află în Rusia şi în zonele est-ucrainene controlate de separatiştii susţinuţi de Moscova, potrivit RFE/RL.

Rezoluţia, care nu are natură obligatorie, a fost adoptată săptămâna trecută şi a fost susţinută de toate grupurile politice majore. De asemenea, rezoluţia cere în mod specific eliberarea manifestanţilor paşnici ce au fost arestaţi în 10 iulie în Piaţa Roşie din Moscova şi a celor 24 de marinari ucraineni arestaţi de forţele ruse, împreună cu cele trei nave, în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise şi alte 1,5 milioane s-au refugiat intern în timpul conflictului est-ucrainean izbucnit în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.