Moscova ignoră ONU şi prelungeşte detenţia marinarilor ucraineni

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

O instanţă din Moscova a menţinut decizia privind extinderea perioadei de detenţie preventivă a celor 24 de marinari ucraineni arestaţi de Marina rusă în noiembrie 2018, sfidând decizia Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării - o instanţă ONU - ca marinarii să fie eliberaţi imediat, potrivit RFE/RL.

Instanţa moscovită a susţinut luni decizia luată în luna aprilie de tribunalul districtual Lefortovo de a-i ţine în spatele gratiilor pe marinarii ucraineni până în luna iulie, în aşteptarea procesului şi pe durata investigaţiei.

Avocaţii marinarilor au făcut recurs împotriva prelungirii perioadei de detenţie.

Decizia Moscovei a fost luată la două zile după ce tribunalul ONU din Hamburg a decis să fie eliberaţi marinarii şi cele trei nave ucrainene capturate în incidentul de anul trecut.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a contestat luni decizia Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării, afirmând că Moscova îşi va apăra punctul de vedere.

Rusia a confiscat navele ucrainene în noiembrie 2018 în apropierea podului din Strâmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea din Marea Neagră.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat puternic de când Moscova a anexat Crimeea în martie 2014 şi a început să furnizeze suport militar, politic şi economic formaţiunilor separatiste care luptă împotriva trupelor Kievului în unele părţi ale estului Ucrainei.