NATO va discuta despre prezenţa sa în Marea Neagră şi acţiunile agresive ale Rusiei
alte articole
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianţa va discuta în această săptămână despre “următorii săi paşi” ca răspuns la încălcarea în mod continuu de către Rusia a acordului major privind controlul armelor încheiat în perioada Războiului Rece, precum şi despre prezenţa sa în regiunea Mării Negre şi “comportamentul agresiv” al ruşilor.
Miniştrii de Externe ai statelor membre ale NATO se vor întâlni în 4 aprilie în capitala SUA pentru a marca cea de-a 70-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Washington, care a stat la baza creării alianţei militare vestice, potrivit RFE/RL.
Se preconizează că discuţiile se vor concentra în mare parte pe relaţiile cu Rusia, care s-au deteriorat din cauza multor probleme, inclusiv anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi sprijinul ruşilor pentru separatiştii din estul Ucrainei. Conflictul din regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, izbucnit în aprilie 2014, a provocat până acum moartea a peste 13.000 de persoane.
Stoltenberg a declarat jurnaliştilor, luni, în Bruxelles, că miniştrii NATO îşi vor începe discuţiile “prin abordarea relaţiilor NATO cu Rusia”, despre care a precizat că “încalcă în continuare Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) încheiat în 1987.
Tratatul INF, primul de acest gen care a eliminat o întreagă clasă de rachete, a interzis Statelor Unite şi Rusiei să dezvolte, să producă şi să desfăşoare rachete de croazieră sau balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 km.
SUA şi-a suspendat în luna februarie participarea în acordul bilateral după ce a acuzat Rusia că a dezvoltat şi desfăşurat un sistem de rachete care încalcă prevederile acordului. Moscova, care a negat acuzaţia, a anunţat ulterior că se retrage de asemenea din Tratatul INF.
“Aceste rachete sunt greu de detectat, reduc pragul utilizării armelor nucleare şi crează situaţia ca toţi să nu fim în siguranţă. Rusia continuă să sfideze apelurile noastre de a se conforma din nou prevederilor Tratatului INF şi timpul se scurge, astfel că vom discuta despre următorii paşi ai NATO”, a declarat Stoltenberg.
Şeful NATO a afirmat că alianţa nu are niciun plan în ceea ce priveşte desfăşurarea de noi arme nucleare cu lansare terestră în Europa.
Luând cuvântul la o conferinţă de presă comună cu ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, Stoltenberg a mai declarat că se aşteaptă ca miniştrii să convină asupra unor noi măsuri de îmbunătăţire a percepţiei privind situaţia din regiunea [Mării Negre] şi pentru amplificarea sprijinului acordat de NATO Georgiei şi Ucrainei.
Stoltenberg a declarat că noile măsuri vor include instruirea forţelor maritime şi a pazei de coastă, vizite în porturi, exerciţii militare şi schimburi de informaţii.
NATO este îngrijorată de comportamentul agresiv al Rusiei, inclusiv acţiunile continue împotriva Ucrainei şi capturarea a trei nave ucrainene şi a echipajelor acestora în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.
NATO a cerut eliberarea imediată a membrilor echipajelor, precum şi accesul liber al tuturor navelor ucrainene către porturile ţării din Marea Azov.
Hutchison a afirmat că miniştrii NATO vor discuta despre “acţiunile Rusiei de destabilizare a Ucrainei, precum şi despre invazia ilegală din Crimeea şi militarizarea acesteia”.
În plus, miniştrii vor discuta despre “modalităţile de intimidare şi apărare împotriva agresiunii ruseşti, fie că este vorba de război hibrid, cibernetic sau chimic”, a adăugat ambasadorul american.
Rolul NATO în lupta împotriva terorismului şi problema cheltuielilor dedicate apărării sunt, de asemenea, teme care ocupă un loc important pe agenda discuţiilor din 4 aprilie din Washington.
Marţi, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele american Donald Trump şi se va adresa Congresului SUA.