Zelenski şi Putin discută despre conflictul ucrainean în prima lor convorbire telefonică

Vladimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (gov.md)
Andrei Popescu
12.07.2019

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski şi omologul rus Vladimir Putin au discutat despre conflictul din estul Ucrainei precum şi despre schimbul de prizonieri, în prima lor convorbire telefonică, potrivit RFE/RL.

Apelul de joi a fost iniţiat de Zelenski, a precizat Kremlinul.

Zelenski, care a fost învestit în luna mai, a discutat despre eliberarea marinarilor ucraineni capturaţi de Rusia la sfârşitul anului trecut, conform unei declaraţii publicate pe website-ul preşedintelui Ucrainei.

În incidentul care a avut loc în noiembrie 2018, în apropierea Strâmtorii Kerci, Marina rusă a confiscat de asemenea şi trei nave ucrainene. Moscova insistă că navele Marinei ucrainene se aflau în apele teritoriale ale Rusiei când forţele ruseşti au decis să le atace şi să le confişte.

Putin nu l-a sunat şi nu l-a felicitat pe Zelenski, în vârstă de 41 de ani, după înfrângerea fostului preşedinte Petro Poroşenko în alegerile din luna aprilie.

Cei doi şefi de stat s-au duelat în mass media în ultimele două luni. Când Putin le-a oferit paşapoarte cetăţenilor ucraineni din regiunea Donbas după victoria lui Zelenski în alegeri, acesta din urmă a etichetat măsura ca fiind un bilet către o ţară cu puţine libertăţi.

Discuţia telefonică de joi a avut loc la câteva zile după ce Zelenski a postat o declaraţie video în care a sugerat să se întâlnească cu Putin în capitala bielorusă Minsk pentru a discuta despre anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi despre conflictul din estul Ucrainei. Zelenski a susţinut că ar dori ca liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei să participe la discuţii.

Întrebat înaintea convorbirii telefonice despre propunerea lui Zelenski, Putin a declarat reporterilor că este deschis să poarte discuţii cu noul lider ucrainean, adăugând că astfel de negocieri nu crede că vor fi posibile înaintea alegerilor parlamentare ale Ucrainei din 21 iulie şi înaintea formării unui nou Cabinet ucrainean.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat mult de când Moscova a anexat Crimeea în martie 2014 şi a început să furnizeze sprijin militar, politic şi economic formaţiunilor separatiste care luptă împotriva trupelor Kievului în unele zone din estul Ucrainei. Potrivit datelor ONU, aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în acest conflict.

Rusia a negat acuzaţiile privind implicarea sa în luptele din Donbas, numele sub care mai sunt cunoscute cele două regiuni est-ucrainene Doneţk şi Lugansk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor