Noul acord de încetare a focului în Donbas, încălcat în prima zi: doi soldaţi ucraineni ucişi

Luptător separatist pro-rus în oraşul Lugansk, din estul Ucrainei. (Getty Images)
Andrei Popescu
22.07.2019

Armata ucraineană a declarat luni că doi soldaţi au fost ucişi şi doi au fost răniţi duminică după ce un dispozitiv explozibil necunoscut a fost detonat de un “grup inamic de sabotaj şi recunoaştere”, potrivit RFE/RL.

Victimele conflictului armat purtat între Kiev şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei au fost raportate în prima zi a intrării în vigoare a unui nou acord de încetare a focului, acord stabilit la Minsk în 17 iulie între delegaţii ucraineni şi ruşi precum şi membri ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

O serie de acorduri de încetare a focului au fost anunţate de la izbucnirea conflictului din Doneţk şi Lugansk în aprilie 2014 – ca parte a acordurilor de pace de la Minsk din septembrie 2014 şi februarie 2015 – şi acestea au contribuit la diminuarea luptelor dar au eşuat să reziste pentru prea mult timp.

OSCE a înregistrat 75 de încălcări ale prevederilor acordului până duminică la ora locală 4 p.m.

Încălcările au inclus “trei explozii, 21 de lansări de proiectile şi 51 de schimburi de focuri cu mitraliere de calibru mare şi arme mici”, a susţinut organizaţia într-un raport.

Noul regim de încetare a focului a intrat în vigoare la câteva zile după ce Parlamentul European a votat cu o majoritate covârşitoare pentru adoptarea unei rezoluţii care cere autorităţilor ruse să îi elibereze şi returneze imediat pe “toţi cetăţenii ucraineni arestaţi ilegal şi arbitrar” care se află în Rusia şi în zonele est-ucrainene controlate de separatiştii susţinuţi de Moscova, potrivit RFE/RL.

Rezoluţia, care nu are natură obligatorie, a fost adoptată săptămâna trecută şi a fost susţinută de toate grupurile politice majore. De asemenea, rezoluţia cere în mod specific eliberarea manifestanţilor paşnici ce au fost arestaţi în 10 iulie în Piaţa Roşie din Moscova şi a celor 24 de marinari ucraineni arestaţi de forţele ruse, împreună cu cele trei nave, în noiembrie 2018 în apropierea Strâmtorii Kerci.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise şi alte 1,5 milioane s-au refugiat intern în timpul conflictului est-ucrainean izbucnit în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor