Tribunal ONU: Rusia trebuie să elibereze navele ucrainene şi echipajele lor

Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018
Două dintre cele trei nave ucrainene confiscate de Rusia în apropierea strâmtorii Kerci în 25 noiembrie 2018 (STR/AFP/Getty Images)

Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a declarat sâmbătă că marinarii ucraineni arestaţi de către Rusia în noiembrie 2018 trebuie să fie eliberaţi imediat, potrivit Deutsche Welle.

Pe lângă cei 24 de marinari arestaţi, autorităţile ruse au confiscat şi trei nave ucrainene în Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Judecătorul Jin-Hyun Paik de la Tribunalul Maritim Internaţional din oraşul german Hamburg, a declarat: „Federaţia Rusă trebuie să acţioneze imediat şi să îi elibereze pe soldaţii ucraineni şi să le permită să se întoarcă în Ucraina”.

Decizia tribunalului a fost de 19 la 1, singurul judecător care a susţinut Moscova fiind un judecător rus.

Rusia nu a participat la audierea de la începutul lunii sau la sesiunea de sâmbătă pentru a asculta decizia judecătorului Paik. În plus, anterior, Moscova a declarat că tribunalul ONU nu are jurisdicţie pentru a decide asupra incidentului. Rusia i-a acuzat pe marinarii ucraineni ca au încălcat graniţele maritime ruseşti.

Noul preşedinte ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Rusia ar putea semnala că este pregătită să pună capăt conflictului cu Ucraina prin conformarea cu decizia tribunalului.

În martie 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi, o lună mai târziu, a decis să îi susţină pe luptătorii separatişti din estul Ucrainei cu arme şi soldaţi. Conflictul din regiunile est-ucrainene au provocat până acum moartea a aproximativ 13.000 de persoane.