Romaşcanu, despre sancţionarea târzie a Dianei Şoşoacă de către CCR: A fost o inacţiune a întregii clase politice

Lucian Romaşcanu (Captură video)
Andrei Popescu
10.10.2024

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a comentat, miercuri, decizia Curţii Constituţionale de a anula candidatura Dianei Şoşoacă la prezidenţiale, afirmând că “inacţiunea” întregii clase politice faţă de declaraţiile antisemite şi pro-ruseşti ale fostei senatoare a fost o greşeală.

“A fost o inacţiune a întregii clase politice, mergând pe ideea că, ok, o dată că e dreptul la libera exprimare, a doua că oricum se face de râs şi mai bine o lăsăm. A fost o greşeală, pentru că enunţuri de genul ăsta, antisemite, antinaţionale, pe fondul interesului nostru, pro-ruseşti, astea trebuiau sancţionate şi urmaţi paşii legali, astfel încât să existe o pedeapsă penală pentru asta.

Iată că am ajuns în această situaţie. Probabil că de acum încolo o să fim mai atenţi şi într-un fel văd că Parchetul General s-a autosesizat şi va exista o consecinţă probabil şi penală pentru aceste declaraţii”, a precizat Romaşcanu, cu privire la sancţionarea atât de târziei a Dianei Şoşoacă pentru numeroasele sale declaraţii controversate.

În ceea ce priveşte decizia CCR de a o bloca pe Şoşoacă să candideze în cursa pentru Cotroceni, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat:

“Ca părere personală, sigur, este o decizie excesivă, pentru că nu ai apel la ea şi îţi îngrădeşte un drept pe nişte atribuţii pe care CCR le are, dar în plan personal vă spun - chiar dacă decizia este excesivă în planul rămânerii în cursă a unui candidat, declaraţiile din ultimele zile ale Dianei Şoşoacă o fac digerabilă pe această decizie, pentru că nu ne trebuie aşa ceva în viaţa politică”.

Reamintim că, luni seara, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei prin care Dianei Şoşoacă i-a fost interzis să candideze pentru Cotroceni.

În motivare, judecătorii fac o trecere în revistă a declaraţiilor şi acţiunilor Dianei Şoşoacă din ultimii ani care, susţin ei, au fost contrare valorilor constituţionale ale României. De asemenea, judecătorii arată că Şoşoacă a fost la recepţii organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România şi a susţinut că Rusia are mai multă democraţie.

“Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului”, se arată în document.

Judecătorii au mai precizat în motivare că îndemnurile la nerespectarea valorilor constituţionale reprezintă un atac direct asupra principiilor democratice şi a ordinii constituţionale.

“Lipsa ataşamentului la valorile constituţionale constituie un comportament care, în sine, este contrar Constituţiei şi care este sancţionat, în cazul partidelor politice, prin declararea acestora ca fiind neconstituţionale de către Curtea Constituţională, iar, în cazul persoanelor care candidează la cele mai importante demnităţi din stat, prin lipsa acestora de eligibilitate în cadrul alegerilor”, mai arată CCR.

Totodată, judecătorii CCR au susţinut că Şoşoacă a avut de-a lungul anilor un discurs constant antidemocratic şi antisemit, iar conduita ei ameninţă fundamentele constituţionale ale României şi apartenenţa la structurile euroatlantice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor