Stanomir: PSD are ideologia cleptocraţiei. Iar faptul că Laura Vicol a fost atrasă de acest partid nu e o întâmplare

Laura Vicol
Andrei Pricopie
10.10.2024

Politologul Ioan Stanomir a fost întrebat, în emisiunea "Prim-plan" de la TVR, dacă alegătorii vor face legătura între omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi soţia sa Laura Vicol, deputat PSD, care a condus Comisia Juridică până la izbucnirea scandalului Nordis, şi îi vor sancţiona la vot pe social-democraţi.

Demisia Laurei Vicol este văzută de mulţi jurnalişti ca una venită strict în context electoral, într-un moment sensibil pentru PSD şi Marcel Ciolacu, altfel nu s-ar fi întâmplat.

"Bun, Comisia Juridică de Privilegii şi de Imunităţi este o comisie foarte importantă. Să nu uităm că ea este chemată să dea avizele în cazul tuturor proiectelor de acte normative. Vorba românească este a pune lupul paznic la oi. A fost decizia PSD să o desemneze pe doamna Laura Vicol. Eu, ca şi în cazul bijuteriilor familiei Videanu, nu am o experienţă nici cu dezvoltatori imobiliari, nici cu colierele de 600.000 de euro. Nu îmi permit şi nu cred că îmi voi permite niciodată. Ceea ce pot observa, în calitate de cetăţean, este că Partidul Social-Democrat are o ideologie. Este ideologia cleptocraţiei! Asta a avut-o întotdeauna!", a declarat Ioan Stanomir.

Potrivit analistului politic, faptul că avocata Laura Vicol a fost atrasă de acest partid nu este o întâmplare.

"Domnul Marcel Ciolacu, în calitate de prezidenţiabil, are acum o datorie. Să se delimiteze domnia sa şi partidul de doamna Laura Vicol şi doamna Laura Vicol să rămână departe de listele electorale. Pentru că, în absenţa acestei delimitări, PSD, care e cel puţin teoretic... Din ce am înţeles, nu este pusă pe listă. Bun, acum, din ce am înţeles, la PSD sunt mai multe centre care decid. Şi unul dintre ele este destul de apropiat şi ar fi pregătit să o pună pe doamna Vicol pe listă. Dar, dincolo de asta, eu cred că nu profilul firmei de dezvoltatori imobiliari este în chestiune, ci profilul politic al celor care ajung să deţină asemenea funcţii în statul român", a continuat Ioan Stanomir.

În viziunea profesorului de drept constituţional, o comisie juridică, într-o cameră a Parlamentului, trebuie să fie prezidată de cineva care să întrunească două criterii elementare: probitate profesională şi probitate morală.

"Eu cred că orice persoană care este acuzată de o faptă, oricât de odioasă, are dreptul la asistenţă juridică. Şi că, până în momentul în care este condamnată, ea este prezumată a fi comis nişte fapte. Problema doamnei deputat Vicol nu este că a apărat persoane odioase, precum fraţii Cămătaru. Problema domniei sale este că, de la un punct încolo, după cum toate datele indică, s-a produs o confuzie, vinovată aş spune, între cariera de avocat şi alte interese. Pentru că avocatul apără. Avocatul nu face trafic de influenţă. Eu cred că este foarte important, mai ales în postul public de televiziune, să apărăm demnitatea unei profesii", a precizat Ioan Stanomir.

Politologul a ţinut să sublinieze că profesia de avocat este o profesie foarte importantă şi nobilă. Sunt zeci şi sute de avocaţi oneşti, competenţi şi devotaţi în România, care nu fac trafic de influenţă.

"Şi aş mai adăuga că, în orice ţară civilizată, avocatul care face trafic de influenţă este exclus din organizaţiile profesionale, exclus din barou", a adăugat Ioan Stanomir.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor