Dezbatere TV. Lider PSD, către liberali: Râd românii de noi. PSD şi PNL tocmai au terminat europarlamentarele pe listă comună

Emisiunea "Politica zilei"
Andrei Pricopie
10.10.2024

PNL a "rupt" coaliţia, dar rămâne să guverneze alături de PSD ca să nu fie furate alegerile. Asta este noua linie de comunicare adoptată de liberali înainte de alegeri. Cât de credibilă este abordarea? Jurnalista Ioana Constantin a dezbătut această temă, în emisiunea "Politica zilei", cu invitaţii săi - Ciprian Dobre (PNL), Gabriel Zetea (PSD), Simona Spătaru (USR) şi Ionel Dancă (Forţa Dreptei).

Jurnalistă: Domnul Ciucă a spus că această coaliţie de guvernare se încheie aici, este declaraţia dânsului, vorbeşte despre abuzul de putere care este în ADN-ul PSD-ului şi că nu mai puteţi funcţiona aşa. Ce înseamnă asta, pentru că înţeleg foarte limpede de la domnul Stroe că nu pleacă miniştrii şi aveţi apelul acesta la moţiunea de cenzură.

Ciprian Dobre (PNL): Cred că trebuie să înţeleagă şi PSD-ul şi trebuie să înţeleagă toată lumea că pentru noi, atunci când există un derapaj de la democraţie, lucrurile nu se mai împart pe valori de partide, pentru că democraţia trebuie să fie numitorul comun al tuturor forţelor politice.

Şi atunci când vezi că acea majoritate PSD- UDMR din Curtea Constituţională interzic unei persoane să candideze, acest lucru pentru noi este o linie roşie. Noi nu avem cum să mergem mai departe atunci când observăm, şi mai ales cu avertismentul cu trei zile înainte al domnului Nica, faptul că PSD doreşte să înfrângă regulile democratice prin metode netransparente. Aici este chestiunea, şi de aceea preşedintele Nicolae Ciucă a spus foarte clar: coaliţia se opreşte aici.

Nu părăsim guvernul, pentru că singura garanţie ca aceste alegeri să se desfăşoare corect în România este exact prezenţa miniştrilor PNL în acest guvern, respectiv ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu. Cred că ar fi mare bucurie pentru cei de la PSD ca noi şi miniştrii PNL să ne retragem şi să rămână singuri să guverneze.

Jurnalistă: Atunci ce faceţi cu această moţiune de cenzură?

Ciprian Dobre: Doamna Lasconi cu ale ei, vă daţi seama că noi nu putem merge pe raţionamentele doamnei Lasconi sau ale USR, pentru că sunt două partide în România care au depus moţiune de cenzură împotriva propriului guvern din care făceau parte: PSD şi USR. Noi nu vom face niciodată un asemenea act în care noi să introducem o moţiune de cenzură în Parlamentul României împotriva unui guvern din care noi facem parte...

Simona Spătaru (USR): Cum ar putea fi credibile declaraţiile domnului preşedinte Nicolae Ciucă, care spune că nu rămâne la guvernare, dar rămâne la guvernare?

Ciprian Dobre: Cred că e redundant să spun a zecea oară faptul că PNL nu va ieşi de la guvernare şi nu va face pofta PSD-ului de a rămâne singuri, exact, cu această ocazie a alegerilor. Pe de altă parte, noi vă spunem foarte clar, mai sunt 60 de zile şi cea mai bună ordine în România o pun cetăţenii români la alegeri prin voturile lor.

Jurnalistă: Da, dacă nu le mai fură nimeni voturile. USR-ul anunţă această moţiune de cenzură. Singuri nu au voturile, au semnăturile, că până la vot mai e. Nu acceptă semnături de la AUR, se spune. Întrebarea este: parlamentarii Forţa Dreptei semnează? Şi care-i calculul? Pentru că s-ar putea nici aşa să nu funcţioneze. Nici Forţa Dreptei, Reper, şi USR nu au numărul de semnături şi atunci va fi doar un anunţ aşa, propagandistic, populist, înainte de alegeri, dacă nu se strâng nici măcar semnături.

Ionel Dancă (Forţa Dreptei): Da, sunt două chestiuni aici, pentru că am ascultat cu atenţie şi ceea ce au spus antevorbitorii mei.

În primul rând, legat de acest anunţ al colegilor de la USR, trebuie să vedem mai întâi cât de serios este demersul sau e doar o declaraţie politică, pentru că cel puţin cu noi nu au discutat nimic cu privire la un astfel de demers. De altfel, noi, prin vocea lui Ludovic Orban, încă de la începutul sesiunii parlamentare am cerut colegilor de la USR să iniţiem, pentru că încă de atunci era acest balet la PNL cu privire la PSD.

Noi, încă de la începutul sesiunii parlamentare, de mai multe ori am anunţat public că e nevoie de o moţiune de cenzură pentru a le pune în faţa celor de la PNL oglinda ipocriziei lor. Nu s-a întâmplat atunci din partea colegilor să susţină un astfel de demers. Trebuie să vedem, repet, dacă e doar o declaraţie politică sau e ceva mai serios. Însă problema de fond nu este acest anunţ legat de moţiunea de cenzură. Problema de fond este ridicolul situaţiei în care continuă să se plaseze PNL-ul cu declaraţii că rupe coaliţia, dar rămâne în continuare la guvernare.

De fapt, este aproape clar pentru toată lumea, şi tot acest balet al PNL-ului e o butaforie, pentru că PNL-ul, în momentul de faţă, cu actuala conducere, nu vrea decât să rămână alături de PSD cât se poate de mult. Şi de aceea românii trebuie să înţeleagă foarte clar că e o butaforie şi că orice vot pentru PNL e un vot pentru PSD, pentru că PNL-ul nu vrea să plece de la guvernare, după cum vedem, de lângă PSD.

Jurnalistă: Am o întrebare pentru Simona Spătaru şi Ionel Dancă. Merg pe raţionamentul vostru că s-ar întâmpla, ar reuşi această moţiune de cenzură – e aproape imposibil acum, 99% nu, dar mergem pe ideea că se întâmplă. Voi mergeţi din nou la Iohannis ca să vă numească premierul?

Simona Spătaru: Acum, în buna credinţă a lui Iohannis, nu cred că mai credem niciunul dintre noi.

Jurnalistă: Şi atunci, un guvern de o lună?

Simona Spătaru: Ai observat cu siguranţă că PNL spune, în ultimele două luni de zile, că şi-ar dori ca forţele de dreapta să guverneze. Acum au ocazia să arate că vorbesc cinstit, că vorbesc pe bune. Dacă au spus că această coaliţie de guvernare s-a oprit, din punct de vedere strict tehnic, asta înseamnă că niciun act de la guvern nu a ieşit... şi totuşi pui semnătura de la PNL şi de la PSD. Românii îşi vor da seama exact din ce material sunt făcuţi, dacă se leapădă sau nu de PSD, acum...

Jurnalistă: Presupunând că s-ar reuşi acest joc al moţiunii, tot la Iohannis veniţi. Şi Iohannis o să-l numească tot de la PSD, chiar dacă voi sunteţi toţi de dreapta.

Ionel Dancă: Repet, nu cred că suntem în faţa unei moţiuni de cenzură care să fie materializată într-un fel. Eu am înţeles de la colegii noştri că e mai degrabă o declaraţie politică, un ultimatum politic de câteva ore pentru colegii de la PNL, pentru că, repet, cu noi nu s-a discutat nimic în ceea ce priveşte realizarea acestui demers, din punct de vedere al tuturor consecinţelor pe care le poate implica, de la semnăturile necesare, voturile necesare, ori să-l ai pe Ludovic Orban în Parlamentul României, care a reuşit să dea un guvern cu o majoritate de 65% ...să dea jos un guvern PSD doar cu o minoritate de 20%, mi se pare că nu arată seriozitate.

Adică, din punctul acesta de vedere, momentul este ratat. Se putea, la începutul sesiunii parlamentare, o discuţie foarte serioasă cu toate forţele de dreapta, inclusiv cu colegii de la PNL, care ar trebui, la acel moment, să-şi asume clar ori albă, ori neagră şi atunci, da, ar fi fost mult mai credibili colegii de la PNL.

Jurnalistă: Am lămurit-o şi pe asta. Măcar să ştim cum stăm pe cifre exact. Înainte de a schimba subiectul, Ciprian Dobre, în comunicatul PSD vi se spune să reveniţi la masa coaliţiei, PSD-ul vă spune.

Ciprian Dobre: Preşedintele Nicolae Ciucă a spus aseară foarte clar, din acest moment, coaliţia politică între cele două formaţiuni, PSD, respectiv PNL, a încetat. Va exista o coaliţie la nivel guvernamental din raţiunile pe care le-am expus, şi anume că noi nu vom lăsa PSD-ul singur să cârmuiască de la Palatul Victoria alegerile din România.

Noi ne dorim ca democraţia să triumfe în urma alegerilor şi nu altceva. Aici nu mai este important nici numele partidului, nici al candidatului. Pentru PNL este importantă democraţia. Şi atunci când PSD-ul derapează grav, în opinia noastră, de la democraţie, asta întotdeauna a fost datoria PNL, de a lua apărarea democraţiei.

Vreau să vă spun 5 secunde, dacă-mi permiteţi. Dacă vi-l amintiţi pe fostul candidat la preşedinţia României din 1992, Ion Raţiu, care spunea: "Mă voi bate până la ultima picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine." Ceea ce a spus atunci Raţiu este valabil şi astăzi.

Jurnalistă: Gabriel Zetea, vă rog, că am înţeles că îi chemaţi înapoi la masa coaliţiei.

Gabriel Zetea (PSD): Sunt câteva frânturi de logică atât de evidente că râd românii de noi, se uită aşa la PSD şi PNL care tocmai au terminat alegerile europarlamentare pe listă comună şi acum vorbim despre PSD ca despre, nu ştiu, ceva sperietoare. Marcel Ciolacu nu rămâne acolo în funcţia de prim-ministru dacă se retrag miniştrii PNL. E clar lucrul ăsta, l-a anunţat. Aşa că nu e niciun pericol.

PSD e singurul partid, prin reprezentantul său, care a anunţat că am înţeles greşelile din ultimii 20 de ani şi că nu vrem toată puterea României. Adică preşedintele Marcel Ciolacu va oferi funcţia de prim-ministru unui reprezentant al PNL. Asta a şi spus. Aşadar, marota asta care o aruncaţi în spaţiul public că PSD îşi doreşte toată puterea nu e adevărată. PSD n-a avut toată puterea României de peste 20 de ani.

Simona Spătaru: Inclusiv declaraţia aceasta arată că vă doriţi toată puterea. Nu puteţi să spuneţi înainte de alegeri ce o să se întâmple. Preşedinţie şi premier...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor