Românii din Paris ies în stradă. Se anunţă proteste şi plângeri penale (Video)

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

Materialul video pe pagina originală a Epoch Times România

Românii din Diaspora au anunţat că nu va rămâne nesancţionat faptul că au stat la cozi ore în şir ca apoi să nu mai fie lăsaţi să voteze. Luni, în faţa Ambasadei României de la Paris va avea loc un protest al celor care au trecut prin experienţa umilitoare. Potrivit anunţului de mobilizare, astfel de proteste vor avea loc în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate.

"Votul meu este un drept constituţional. Nimeni nu are dreptul să-mi îngrădească dreptul la vot. Prin acest eveniment vă invităm să luaţi atitudine indiferent de afinităţile dumneavoastră politice şi să fim uniţi pentru a ne proteja dreptul nostru constituţional. Pe data de 2 noiembrie s-a făcut o mare NEDREPTATE Diasporei. Vă invit să luăm atitudine pe data de 3 noiembrie în faţa ambasadei, la ora 18:00. De asemenea, mişcări de solidaritate sunt în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, la aceeaşi oră", se arată în apelul de mobilizare postat pe Facebook.

Amintim că duminică seara, sute de persoane încă se aflau la coadă de ore bune, iar, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, câteva zeci dintre aceştia au intrat cu forţa în Ambasada pentru a-şi putea exercita dreptul de vot. Aceştia aveau speranţa că, dacă se vor afla în incinta clădirii, vor putea vota.

La faţa locului, au venit reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze. Protestatarii rămaşi în faţa ICR refuzat să plece şi au scandat: "Vrem să votăm" şi "Hoţii". Românii au solicitat prezenţa ambasadorului României la Paris, iar după aproximativ două ore de negocieri între acesta şi protestatarii aflaţi în ambasadă, situaţia s-a calmat. Protestatarii au acceptat să părăsească ambasada, dar numai după ce au semnat o petiţie în care afirmau că drepturile le-au fost încălcate, întrucât legea le dădea dreptul să voteze celor aflaţi la ora 21.00 în clădire.

Organizatorii protestului de luni au postat şi un model de plângere penală pentru cei care vor să sesizeze procuratura pentru modul în care le-a fost încălcat dreptul de a vota.

Protestatarii reclamă săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi îi vizează pe funcţionarii statului român care aveau în sarcină organizarea de secţii de votare în străinătate corespunzătoare cu numărul de cetăţeni cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum şi cu zonele în care aceştia îşi au reşedinţa, astfel încât să nu le fie împiedicată exercitarea drepturilor electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne