România plagiatorilor. Doctoratul lui Petre Tobă, un mister pentru ministrul Educaţiei

Ministrul de Interne, Petre Tobă, şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat. Cel puţin aşa reiese din investigaţia jurnalistei Emilia Şercan care a arătat că din totalul celor 390 de pagini ale documentului, 250 au fost copiate. În ciuda acestor dezvăluiri, Tobă se ţine bine de scaunul de ministru.
Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj (Eugen Horoiu/Epoch Times România)
Andrei Pricopie
17.04.2016

Deşi au trecut luni bune de când jurnalista Emilia Şercan a publicat o investigaţie din care reiese că Petre Tobă şi-a plagiat în mod grosolan teza cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, demnitarul continuă să rămână în fruntea Ministerului de Interne. Responsabilul de domeniul Educaţiei din Guvernul Cioloş, Adrian Curaj a declarat că nici măcar nu s-a uitat pe lucrarea de doctorat a colegului său.

Întrebat la Pro TV dacă atunci când stă la masă cu Petre Tobă îi spune ferm că există o problemă cu teza sa de doctorat, ministrul Educaţiei a replicat că aceia care o vor analiza vor lua o decizie, informează News.ro.

"Este colegul meu şi cu siguranţă că cei care vor trebui să ia o decizie vor analiza şi vor avea o decizie. Nu am stat să mă uit la teza dânsului pentru că nu era locul meu. Îmi cer scuze, nu am făcut lucrul acesta pentru că nu era locul meu. Eu am pregătit un cadru legislativ puternic, serios. Mi-am asumat acest lucru şi îmi place că l-am făcut.

Nu a fost acest cadru în ultimii patru ani, pentru că se puteau lua multe decizii dacă era cadrul normativ potrivit şi era clar ce se poate face", a mai spus Adrian Curaj.

"Păi cum să se uite academicianul Curaj pe plagiatul - era să zic doctoratul - academicianului Tobă? Nu i-am numit miniştri, că funcţia asta e una vremelnică. Academicieni sunt pe viaţă", a comentat, ironic, jurnalista Emilia Şercan.

În ceea ce priveşte cererea fostului premier Victor Ponta şi a procurorului general interimar Bogdan Licu de retragere a titlului de doctor, ministrul a explicat că, în baza actualului cadrul legislativ, nu pot fi depuse astfel de solicitări.

"La acest moment, există OUG 94/2014 care permitea, dacă ministerul ar fi elaborat normele, să se renunţe la titlu. Nu au fost niciodată elaborate. În acest context, nu pot fi depuse astfel de cereri la minister", a precizat Adrian Curaj, adăugând că aceste norme nici nu vor mai fi elaborate, pentru că acum există un cadru normativ potrivit "pentru rezolvarea tuturor situaţiilor, nu numai a anumitor situaţii".

Amintim că ministrul de Interne Petre Tobă, chestorul care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani, a fost acuzat la finele lunii noiembrie a anului trecut că a copiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

Asupra cazului trebuia să se pronunţe controversatul Consiliu Naţional de Etică - instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalţi demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea. Organismul a fost însă revocat înainte să facă acest lucru, chiar de ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

Gestul a fost primit iniţial cu aplauze de public, având în vedere istoricul deciziilor luate de instituţia respectivă. Cum de atunci au trecut luni întregi şi cazul Tobă nu s-a clarificat, Guvernul Cioloş, dar mai ales Adrian Curaj, au fost acuzaţi că tergiversează tranşarea acestui subiect delicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor