Dacian Cioloş nu este "confortabil" cu acuzaţiile de plagiat care îl vizează pe Tobă

Petre Tobă se ţine bine de scaunul din Ministrul de Interne în ciuda faptului că, potrivit unei investigaţii jurnalistice, şi-ar fi plagiat în mod grosolan teza de doctorat. Premierul Dacian Cioloş nu este dispus să ia vreo decizie în acest caz până când acuzaţiile nu sunt dovedite.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Premierul Dacian Cioloş susţine că nu este "confortabil" cu acuzaţiile de plagiat care planează asupra ministrului de Interne Petre Tobă, însă nu poate să ia încă o decizie în acest caz.

"Nu pot să spun că sunt confortabil cu aceste acuzaţii. Am avut şi o discuţie cu domnul Tobă. Nu pot să iau o decizie atât timp cât aceste acuzaţii nu sunt dovedite. Nu cred că este cazul să iau eu decizii unilateral atât timp cât nişte lucruri nu sunt dovedite. Unii spun de ce nu s-a facut această analiză mai devreme. Pentru că dispozitivul de analiză a plagiatelor a fost el însuşi contestat şi mi s-a cerut să modificăm acest dispozitiv şi să-l facem mult mai clar.

Exista până acum un dispozitiv separat de cercetare a plagiatelor pentru demnitari [Consiliu Naţional de Etică - n.r.]. Nu mi se pare normal şi nici domnului ministrul Curaj nu i s-a părut normal să avem două dispozitive separate. Existau neclarităţi legate de rolul acelui Consiliu naţional al acreditării diplomelor care face aceste verificari, rolul Consiliului de Etică, rolul ministrului în acest dispozitiv, rolul universităţilor. Am vrut să clarificăm toate aceste lucruri. Domnul ministru a vrut să vină cu un dispozitiv mai aprofundat în care să deplasăm responsabilitatea către universităţi.

I-am cerut în ultimă instanţă să avem un dispozitiv intermediar pentru că, din păcate, nu toate universităţile dovedesc suficientă credibilitate în momentul de faţă pentru a-şi face propria analiză. Avem acum un sistem în care este şi responsabilitatea universităţilor, dar dacă ea nu este asumată, este această structură la nivel central care va face această analiză. Avem acum dispozitivul.", a declarat, la Pro Tv, Dacian Cioloş, citat de hotnews.ro.

Conform dispozitivului pe care l-a pus la punct Executivul, în termen de maxim 60 de zile şi minim 45 de zile, odată ce o contestaţie este depusă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ea trebuie să aibă un răspuns.

"În prima fază ministerul a venit cu propuneri de modificări mai aprofundate care riscau să complice mult lucrurile şi eu am vrut să avem nişte răspunsuri în cursul acestui mandat şi să nu încep un proces pe care să nu-l finalizez", a adăugat Dacian Cioloş.

Nu demult, şi Vasile Dîncu şi-a exprimat opinia pe acest subiect controversat. Vicepremierul a susţinut că suspiciunile de plagiat care îl vizează pe ministrul de Interne nu au prea mare relevanţă în contextul în care colegul său este "un om deosebit de competent".

Petre Tobă a fost acuzat că a copiat 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

Asupra cazului trebuia să se pronunţe controversatul Consiliu Naţional de Etică - instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalţi demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea -, care însă a fost revocat, înainte să facă acest lucru, de ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

Gestul a fost primit iniţial cu aplauze de public, având în vedere istoricul deciziilor luate de instituţia respectivă. Cum de atunci au trecut luni întregi şi cazul Tobă nu s-a clarificat, Guvernul Cioloş, dar mai ales Adrian Curaj, au fost acuzaţi că tergiversează tranşarea acestui subiect delicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne