Titlul de doctor al lui Ponta, adus în atenţia noului ministru al Educaţiei

Adrian Curaj, noul ministru al Educaţiei, a fost somat de mai multe personalităţi publice să îi retragă lui Victor Ponta titlul de doctor în drept.
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
25.11.2015

"Nu m-a contactat Universitatea Bucureşti. Cu siguranţă, după ce voi termina bugetul, voi lua şi voi discuta toate priorităţile", a declarat Adrian Curaj, întrebat dacă va lua o decizie privind retragerea titlului de doctor acordat lui Victor Ponta, care s-a dovedit a fi un plagiat în urma unei analize efectuate de Comisia de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Contactat de Mediafax, rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a precizat că va trimite din nou Ministerului Educaţiei solicitarea de retragere a doctoratului lui Ponta, deşi a mai făcut acest lucru în trecut.

La rândul său, şeful Comisiei de Etică, Marian Popescu, a subliniat că dosarul plagiatului lui Victor Ponta trebuie reactivat.

"Comisia de Etică şi-a făcut atunci treaba. Sigur că Universitatea Bucureşti ar putea să-i facă din nou o solicitare, dar dacă se schimbă din nou ministrul, ce facem? Trebuie reactivat acest dosar. Ministrul ar trebui să demită Consiliul Naţional de Etică, care a dat în 2012 verdictul că Victor Ponta nu a plagiat, ar trebui format un nou consiliu, care să reanalizeze dosarul", a afirmat Marian Popescu.

Povestea plagiatului lui Ponta

Scandalul privind plagiatul lui Victor Ponta a izbucnit în 2012, după ce revista Nature a scris că mai mult de jumătate din teza de doctorat a fostului premier ar conţine texte copiate.

În acelaşi an 2012, anul preluării puterii politice de către USL în frunte cu Victor Ponta, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ca Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.

În ziua în care a pronunţat decizia, CNATDCU a fost reorganizată printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, numit din nou ministru în Cabinetul Ponta IV.

Pop a modificat regulamentul instituţiei astfel încât aceasta să nu mai aibă atribuţii în analizarea plagiatelor şi a mărit numărul de membri ai Consiliului General CNTADCU de la 21 la 44, acesta fiind momentul în care Sorin Câmpeanu, fostul ministru al Educaţiei, a intrat în Consiliul General al CNATDCU.

Ulterior, ministerul a folosit decizia reorganizării în motivarea respingerii verdictului "Victor Ponta a plagiat", Liviu Pop susţinând că verdictul nu poate fi menţinut pentru că a fost dat de un Consiliu care nu era constituit conform modificărilor pe care el le-a adus.

Consiliul Naţional de Etică din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică a analizat, de asemenea, lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta şi, pe 19 iulie 2012, a dat verdictul - acuzaţiile de plagiat nu se susţin.

Pe 20 iulie 2012, Comisie de Etică a Universităţii Bucureşti a ajuns însă la o concluzie diametral opusă - 115 pagini din cele 297 cât avea teza de doctorat, au fost plagiate.

Victor Ponta declara atunci că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politică" şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică.

Fostul şef PSD şi-a susţinut lucrarea de doctorat în 2003, perioadă în care acesta era secretar de stat, şef al Corpului de Control al lui Adrian Năstase. Teza de doctorat a fost realizată sub conducerea prof.univ. Adrian Năstase, fostul premier al României condamnat de două ori la închisoare pentru fapte de corupţie.

Ponta vrea să renunţe la titlul de doctor

La finele lui 2014, Victor Ponta a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că a trimis o scrisoare către rectorul Universităţii din Bucureşti în care îl notifică asupra faptului că renunţă la titlul de doctor în drept acordat în 2003, subliniind că este un gest pe care trebuia să îl facă mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza sa de doctorat, dar că nu a făcut acest lucru deoarece s-a considerat de bună-credinţă în argumentele sale la momentul apariţiei contestării şi nu a vrut să amestece planul pur profesional cu cel politic.

Conform prevederilor legale în vigoare la momentul respectiv, Ponta nu putea renunţa însă la titlul de doctor fără a recunoaşte plagiatul şi, prin urmare, fără a răspunde penal pentru că a furat şi fără a-şi pierde şi calitatea de avocat. La mai puţin de două săptămâni după ce Victor Ponta anunţase că renunţă la doctorat, Guvernul a decis să modifice Legea Educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât doctorii să poată renunţa la titlul lor ştiinţific.

La rândul său, Universitatea din Bucureşti a transmis Ministerului Educaţiei o adresă prin care solicita dispunerea măsurilor necesare în vederea retragerii titlului de doctor acordat lui Victor Ponta, demers iniţiat ca urmarea notificării făcute de fostul premier. De atunci, lucrurile au ajuns într-un punct mort, responsabilitatea retragerii doctoratului revenindu-i acum ministrului Adrian Curaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor