Doctoratul lui Oprea, "în mod sigur un plagiat" - şeful Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti

Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Nu demult, Consiliul Naţional de Etică ajungea la concluzia că vicepremierul Gabriel Oprea nu şi-a plagiat teza de doctorat aşa cum îl acuză jurnaliştii, însă şeful Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Marian Popescu, contrazice în mod direct verdictul dat de instituţia aflată în subordinea Ministerului Educaţiei, instituţie care acum ceva vreme l-a "albit" şi pe premierul Victor Ponta.

Hotnews.ro a publicat recent, sub semnătura Emiliei Şercan, o analiză amănunţită a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea. "Calupuri întregi de text sunt preluate ad litteram din lucrările altor autori", a evidenţiat analiza.

La începutul lunii iulie, Consiliul Naţional de Etică a ajuns însă la concluzia că teza de doctorat a lui Gabriel Oprea suspectată a fi un plagiat este autentică - "suspiciunea de plagiat nu se confirmă". Analiza a fost făcută într-un timp record, doar 16 zile de la sesizare.

Între timp, Universitatea din Bucureşti s-a autosesiza în acest caz însă, potrivit preşedintelui Comisiei de Etică din cadrul instituţiei, Marian Popescu, a trebuit să transmită autosesizarea, mai departe, la Consiliul Naţional de Etică, fiind obligată de lege.

"Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul atât de rapid, încât nici măcar nu am apucat să le transmitem ce începuserăm noi să analizăm", a declarat Marian Popescu, pentru gândul.info.

Potrivit publicaţiei citate, deşi Comisiea de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a fost nevoită să renunţe oficial la dezbaterea acestui subiect, în lipsa unui temei legal, şeful comisiei Marian Popescu a continuat pe cont propriu analiza lucrării de doctorat a generalului Oprea.

"Trebuia să fac acest lucru, trebuia să merg până la capăt. Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei", a declarat vineri Marian Popescu.

Şeful Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a anunţat că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei sale care indică "o culpă gravă" în ceea ce îl priveşte pe generalul Oprea.

În opinia lui Marian Popescu, nu există niciun temei legal pentru care acest Consiliu Naţional de Etică ar trebui să examineze lucrările demnitarilor pentru că examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui să fie de competenţa universităţii care a acordat titlul.

Acelaşi Consiliu Naţional de Etică l-a "albit" şi pe Victor Ponta în celebrul scandal de plagiat, deşi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Comisia de Etică a Universităţii Bucuresti au stabilit existenţa plagiatului prin metoda copy-paste.

Reacţia UNPR nu se lasă prea mult aşteptată

"Domnul Popescu se pune la dispoziţia altora şi profitând de o falsă legitimitate în această chestiune face un joc politic împotriva vicepremierului Gabriel Oprea. Potrivit legii, domnul Popescu nu este în măsură să se pronunţe într-o astfel de chestiune. Face acest lucru la comanda altora, iar fapta domniei sale se numeşte, potrivit legii, defăimare şi va răspunde în faţa instanţei pentru acest lucru. În cazul domnului Oprea s-a exprimat oficial şi legal instituţia abilitată în acest sens, şi anume Consiliul Naţional de Etică", a declarat vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea, în cadrul unui comunicat de presă citat de Agerpres.

Totodată, liderul UNPR reaminteşte concluzia Consiliu Naţional de Etică: "Bibliografia consultată a fost bine valorificată de autor în cuprinsul tezei de doctorat, iar în procesul de documentare au fost selectate şi citate din lucrările folosite idei şi informaţii semnificative asupra problematicii analizate; (...) indicarea prin notele de subsol a lucrărilor consultate şi a autorilor acestora se înscrie în cerinţele care trebuie respectate în procesul de elaborare a unei lucrări ştiinţifice, cerinţe impuse de dispoziţiile legale în vigoare la data elaborării tezei".

"Consiliul Naţional de Etică este singurul în măsură să se pronunţe în astfel de chestiuni. Comisia de la Universitate, unde activează nemeritat domnul Popescu, se ocupă cu altceva. Mai bine zis, ar trebui să se ocupe cu orice altceva decât atacurile politice care nu fac cinste nici domnului Popescu şi nici Universităţii Bucureşti. Acesta este un atac politic la adresa liderului UNPR Gabriel Oprea şi a partidului nostru, venit pe fondul creşterii înregistrate la nivel politic de către Uniunea Naţională pentru Progresul României", a concluzionat Eugen Nicolicea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne