Procurorul general interimar Bogdan Licu cere să i se retragă titlul de doctor

Titular al unui doctorat coordonat de Gabriel Oprea şi suspectat de plagiat, noul procuror general a anunţat că renunţă la titlul său ştiinţific.
Loredana Diacu
29.03.2016

alte articole

Bogdan Licu (pandurul.ro)
Loredana Diacu
29.03.2016

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, a depus o cerere la Ministerul Educaţiei o cerere prin care solicită să i se retragă titlul de doctor obţinut în 2011 la Academia Naţională de Informaţii (ANI) "Mihai Viteazul". Licu, una dintre personalităţile acuzate că şi-a plagiat doctoratul, a invocat motive personale.

Potrivit ziare.com, procurorul general a anunţat marţi dimineaţa că a depus cererea în urmă cu o lună. "Da, am făcut în urmă cu aproximativ o lună o cerere adresată Ministerului Educaţiei prin care am solicitat retragerea titlului de doctor. Am făcut asta din motive personale. A fost o decizie grea, dar vreau să specific că n-am plagiat în acea teză de doctorat", a declarat Licu.

Nu de aceeaşi părere este însă şi jurnalista care a dezvăluit informaţii despre suspiciunile ce marchează doctoratul lui Licu.

"Prin cererea de retragerea a titlului de doctor, Bogdan Licu recunoaşte că a plagiat şi recunoaşte că analiza pe care am publicat-o la finalul verii trecute despre lucrarea lui este corectă.

Procurorul general al României, cel care ar trebui să prindă hoţi, recunoaşte indirect prin această cerere de renunţare la titlul de doctor că a furat, pentru că plagiatul înseamnă furt.

Problema este că Licu nu va plăti pentru acest furt pentru că prietenul impostorilor academici, ministrul Adrian Curaj, a lăsat în lege acel articol care se referă la renunţarea la titlul de doctor băgat în lege de un alt prieten al impostorilor, impostor el însuşi, Liviu Pop. Dacă vă mai amintiţi, în ianuarie, când Adrian Curaj voia să modifice Legea Educaţiei şi tăiase toate articolele care făceau referire la faptul că tezele de doctorat sunt documente publice, lăsase în lege doar acest articol.

Bogdan Licu şi alţi plagiatori ca el nu trebuie să rămână fără titlul de doctor pentru că renunţă el "din motive personale" şi "de bunăvoie", Licu trebuie să rămână fără titlul de doctor în urma unei decizii a CNATDCU. Iar de plătit pentru acest plagiat ar trebui să plătească şi conducătorul lui Licu, ilustrul profesor doctor, conducător de doctorate, general cu patru stele, academician Gabriel Oprea, dar şi Academia Naţionala de Informaţii a SRI, acolo unde Licu şi-a susţinut doctoratul în 2011.", susţine Emilia Şercan, pe contul său de Facebook.

Context

Reamintim că la finele lui august 2015, o investigaţie semnată Emilia Şercan arată că Bogdan Licu, la momentul respectiv prim-adjunct al procurorului general al României, este suspect ca şi-a plagiat teza de doctorat. În urma unei analize făcute asupra lucrării, coordonate de profesorul universitar Gabriel Oprea - de altfel acuzat şi el de plagiat - au fost identificate sursele de provenienţă pentru mai bine de o jumătate din totalul celor 445 de pagini, conţinut copiat ad litteram fără a fi fost citat cu respectarea normelor naţionale şi internaţionale de citare în operele ştiinţifice, arată jurnalista. Potrivit Emiliei Şercan, Bogdan Licu l-a plagiat masiv pe judecătorul Cristi Danileţ, fostul său coleg din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În prezent, potrivit Agerpres, la Secţia de urmărire penală din cadrul Parchetului General există în lucru o plângere depusă de generalul în rezervă Ioan Sârbu, fost şef al Direcţiei medicale din MApN. Acesta l-a reclamat pe fostul ministru Gabriel Oprea pentru constituire de grup infracţional organizat şi plagiat şi cere, în plângerea sa, ca procurorii să îl cerceteze pe Gabriel Oprea şi pentru că l-ar fi instigat pe Bogdan Licu să plagieze în teza de doctorat.

Reamintim că o mişcarea similară cu cea a lui Licu a încercat să facă în decembrie 2014 şi premierul Victor Ponta, şi el acuzat de plagiat. Cum legea nu îi permitea să renunţe la titlul de doctor, acesta putând fi retras doar de instituţia care l-a acordat, Ponta a mers mai departe, Guvernul său decizând să modifice Legea Educaţiei, printr-o ordonanţă de urgenţă, astfel încât doctorii să poată renunţa la titlul lor ştiinţific fără ca nimeni să-i întrebe de ce şi fără să returneze banii câştigaţi după ce au ocupat posturi în calitate de doctori.

Aceste tentative ale fostului premier de a scăpa de titlul de doctor fără să-i asume şi consecinţele juridice şi pecuniare ce decurg din plagiat au stârnit la momentul respectiv oprobriul public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor