Universitatea din Bucureşti: Coordonatorii de doctorate plagiate nu trebuie să scape nepedepsiţi

Parlamentarii au eliminat recent din ordonanţa care modifica Legea Educaţiei sancţiunile aplicate coordonatorilor de doctorate plagiate. Universitatea Bucureşti consideră inadmisibilă o astfel de decizie şi cere reintroducerea acestora.
Universitatea din Bucureşti (Facebook, Universitatea)
Andrei Pricopie
07.04.2016

Coordonatorii de doctorate plagiate nu mai riscă să-şi piardă titlul de conducător de doctorat, titlul de profesor sau să fie daţi afară din învăţământ, aşa cum era prevăzut iniţial în OUG care modifică Legea Educaţiei, pentru că parlamentarii din Camera Deputaţilor au adoptat o serie de amendamente în acest sens. Într-o scrisoare deschisă adresată Senatului - for decizional în acest caz, Universitatea din Bucureşti solicită reintroducerea în lege a sancţiunile eliminate.

"Constatăm cu îngrijorare că forţa acestui act legislativ este serios diminuată prin faptul că din propunerea de modificare au fost eliminate sancţiunile care, în documentul prezentat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, se aplicau profesorilor şi cercetătorilor care coordonează teze de doctorat ce se dovedesc a fi plagiate: retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea; destituirea din funcţia de conducere din instituţia de învăţământ superior; desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

Singura sancţiune care a fost păstrată este aceea care prevede interzicerea, pentru o perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării", a transmis Universitatea din Bucureşti, în scrisoarea deschisă citată de Mediafax.

În urmă cu o zi, Camera Deputaţilor a adoptat - în calitate de primă cameră sesizată - cu 216 voturi "pentru" şi niciun vot împotrivă legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011.

Deputaţii din cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport au adoptat mai multe amendamente la OUG eliminând practic din rândul sancţiunilor dispuse în caz de plagiat retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare, retrogradarea şi desfacerea contractului de muncă.

În schimb, deputaţii au decis să fie aplicate sancţiuni precum: avertismentul scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea regulilor de bună conduită şi interzicerea pentru perioadă determinată, a accesului la finanţarea din fonduri publice destinată cercetării-dezvoltării.

Vă recomandăm şi Emilia Şercan: "Toţi cei care au girat plagiate scapă nepedepsiţi. Aşa arată marea reformă în educaţie"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor