România a depus, la CIJ, observaţiile privind independenţa Kosovo

Epoch Times România
17.04.2009

România a depus, joi, la Curtea Internaţională de Justiţie, observaţiile sale scrise în cadrul procedurii consultative privind legalitatea declaraţiei unilaterale de independenţă a provinciei Kosovo, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Instanţa urmează să se pronunţe cu privire la proclamarea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo, o decizie fiind aşteptată, potrivit diplomaţilor, cel mai devreme în 2010.

Reprezentanţii Ambasadei României la Haga au înmânat observaţiile ţării noastre, în cadrul unei audienţe, lui Philippe Couvreur, grefierul Curţii Internaţionale de Justiţie.

În conformitate cu regulile de procedură ale Curţii, în această fază, observaţiile scrise rămân confidenţiale, până la momentul în care ele sunt făcute publice prin decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează încrederea în Curtea Internaţională de Justiţie şi exprimă convingerea că avizul consultativ în cauză va fi util Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care l-a solicitat.

În ultimele declaraţii pe această temă, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, reitera că poziţia României în privinţa Kosovo a rămas neschimbată, respectiv de nerecunoaştere a independenţei provinciei, considerând că Declaraţia Unilaterală de Independenţă din 17 februarie 2008 este contrară principiilor şi normelor de drept internaţional.

Într-un amendament adoptat, la începutul lunii februarie, cu 281 de voturi pentru şi 229 împotrivă, eurodeputaţii "încurajează statele membre ale UE care nu au făcut acest lucru să recunoască independenţa Kosovo".

Din cele 27 de state membre ale UE, 22 au recunoscut independenţa Kosovo, dar Ciprul, Spania, Grecia, Slovacia şi România refuză, din solidaritate cu Serbia sau pe motivul de a nu crea un precedent.

Serbia a solicitat şi obţinut acordul Adunării Generale a ONU ca instanţa internaţională de justiţie de la Haga să se pronunţe în privinţa legalităţii independenţei Kosovo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor