"Riscul ca Maia Sandu să piardă alegerile este foarte mare" - De ce a pierdut o parte din electorat şi ce poate face? [Analiză]

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova (presedinte.md)
Loredana Diacu
22.10.2024

Riscul ca Maia Sandu să piardă alegerile prezidenţiale este foarte mare, crede jurnalistul Vitalie Călugăreanu (Deutsche Welle şi Jurnalul TV.md). Într-un interviu acordat Epoch Times, Călugăreanu a punctat că Sandu a pierdut o parte din electoratul care i-a acordat încrederea la alegerile precedente.

Jurnalistul pune acest lucru pe seama faptului că lupta anti-corupţie nu s-a dus aşa cum sperau votanţii Maiei Sandu.

"Noi, în presa liberă din Republica Moldova, de 3 ani urlăm că e nevoie de acţiuni mai ferme în ceea ce priveşte curăţarea instituţiilor din Republica Moldova şi lupta cu corupţia. Acţiunile pe care le-am văzut până acum au fost cu mănuşi albe, iar asta evident a enervat foarte mult oamenii care în 2020-2021 au votat pentru Maia Sandu şi în 2021 pentru PAS.

Lor li s-a promis că această guvernare va lupta cu marea corupţie. Ce am avut în schimb? Am văzut că această guvernare a intrat în combinaţii cu tot felul de indivizi: primari care l-au servit pe Plahotniuc în perioada tristă a Republicii Moldova de până în 2019, oameni din Procuratură, din Justiţie. Cei din PAS au sperat că oamenii care l-au deservit pe Plahotniuc în aceste instituţii – deci procurori, judecători, tot felul de funcţionari lăsaţi la butoane în guvern – vor deservi statul.

Asta a fost marea lor greşeală, pentru că au lăsat oameni ai lui Plahotniuc în sistem. Plahotniuc şi toţi fugarii, bandiţii pe care i-a avut Republica Moldova până în 2019 şi care au fugit, au pus averile, imobilele, banii la adăpostul acestor oameni lăsaţi de PAS în Procuratură, în Justiţie şi asta evident s-a văzut (la refrendum n.r.). Noi despre asta am vorbit la emisiunile noastre în presa din Republica Moldova. Oamenii nu aveau cum să nu taxeze guvernarea pentru aceste lucruri", a opinat Vitalie Călugăreanu.

Riscul pierderilor alegerilor este cu atât mai mare cu cât e de aşteptat o fraudare masivă a voturilor, prin cumpărarea electoratului de către ruşi. Călugăreanu a explicat că asta s-a întâmplat şi la referendum, unde 10-13% din voturi au fost cumpărate practic de ruşi. În aceste condiţii, Maia Sandu trebuie să facă eforturi cu atât mai mari să îşi mobilizeze electoratul.

"Problema e că Maia Sandu nu şi-a mobilizat propriul electorat, electoratul care în 2020 a votat-o masiv. Şi vorbim de faptul că Maia Sandu a pierdut în acest scrutin din turul 1 aproape 100.000 de voturi pe care le-a avut. Aceşti oameni au sancţionat-o. Aceşti oameni sunt recuperabili, ei nu au devenit în trei ani anti-europeni sau anti-Maia Sandu.

Pur şi simplu, aceşti oameni sunt foarte, foarte supăraţi, au foarte multe întrebări pentru preşedinta pe care au ales-o, la guvernarea care îi acordă sprijinul politic, şi aceste răspunsuri la întrebări trebuie să vină rapid în zilele următoare, pentru ca aceşti oameni să reuşească să-şi formuleze o altă opţiune de vot decât au avut în turul 1", a adagat jurnalistul.

Întrebat către cine crede că se vor îndrepta voturile contracandidaţilor Maiei Sandu care n-au intrat în turul 2, Călugăreanu a răspuns:

"Dacă facem matematică simplă, vedem că următorii clasaţi după Stoianoglu, adică locurile 3, 4, 5, 6 şi 7, împreună adună cam 29% din voturi şi ăştia sunt toţi candidaţi pro-ruşi.

Eu nu cred însă că toţi cei care l-au votat pe Usatîi, de exemplu, care e pe poziţia a treia, cu 13 şi 4, mi se pare, o să voteze pentru Stoianoglu. Acolo sunt oameni pro-europeni, clar pro-europeni, dar care au îndrăgit acest comportament "zglobiu" al domnului Usatîi şi probabil că în turul 2 o parte dintre ei vor vota pentru Maia Sandu, pentru că ei sunt pro-europeni, majoritatea fiind tineri".

"Eu sunt optimist, dacă mă întrebaţi pe mine, eu nu cred că asta e imposibil. Chiar dacă matematic lucrurile nu arată bine, cetăţenii Republicii Moldova în ultimul ceas întotdeauna au gândit raţional. De asta încerc să fiu optimist şi să cred că acest vot o poate avantaja în continuare pe Maia Sandu dacă se va lucra pe toate căile", a adăugat jurnalistul.

Vitalie Călugăreanu a mai declarat că, din punctul lui de vedere, modul în care s-a făcut campania electorală până la turul 1 nu a fost cel mai eficient.

"Nu aşa se face campanie electorală, deoarece ei au mers în mare parte în satele şi comunele din Republica Moldova unde i-au primit cu pâine şi sare. Nu, trebuie să mergi acolo unde ai o problemă, în Găgăuzia, în comunităţile unde nu te primesc cu pâine şi sare, dar unde oamenii au întrebări.

E foarte interesant să ne uităm ce s-a întâmplat în regiunea transnistreană, de exemplu, acolo unde Uniunea Europeană nu a investit deloc bani. Deci proiecte europene nu s-au dus, dar 30% dintre oamenii din regiunea transnistreană în turul 1 au votat pro Uniunea Europeană, faţă de multe raioane de la nordul ţării, unde oamenii au zis NU la referendum. Sunt lucruri care trebuie analizate de cei care îi fac campania Maiei Sandu şi să împingă carul. Tare trebuie să împingă în aceste două săptămâni!", a declarat el.

Întrebat dacă există riscul ca Maia Sandu să piardă alegerile, Călugăreanu a răspuns afirmativ:

"Există riscul să piardă Maia Sandu şi e mare riscul. În momentul acesta eu cred că e mai mare riscul să piardă, dar să vedem cum se mişcă. Nu văd nici azi conferinţe de presă cu reprezentanţii instituţiilor care ar trebui să dea nişte răspunsuri la întrebări legate de ceea ce s-a întâmplat. Deci două zile sunt pierdute. Nu ştiu cum calculează ei lucrurile, dar pentru mine asta-i mult. De ieri trebuia să avem o conferinţă de presă, de exemplu, a şefului SIS în care să ne spună cum a fost posibilă fraudarea a trei sute de mii de voturi şi aşa mai departe.

Sau a celor de la Procuratură, să vină să ne spună ce se întâmplă cu dosarele de mare corupţie din ţara asta. Pentru că noi, în afară de ifosele doamnei Dragalin de la Procuratura Anticorupţie – că nu are sediu, că nu are legislaţie – şi cearta dintre doamna Dragalin de la Procuratura Anticorupţie şi fostul şef CNA - Centrul Naţional Anticorupţie - nu prea vedem nimic. În perioada asta, n-am văzut decât aceste scandaluri, în loc să vedem rezultate concrete pe dosarele de mare corupţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor