Pesediştii s-au "agăţat" de referendumul lui Nicuşor Dan. "Oamenii ăştia îşi pun nas roşu, pantofii mari de clovn şi încep să jongleze?"

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
22.10.2024

Jurnaliştii Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu l-au "mitraliat" în emisiunea "Bună, România" pe reprezentantul PSD Felix Cozma, pe tema întrebării impuse de consilierii generali social-democraţi în referendumul primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Mai exact, întrebarea PSD este legată de înfiinţarea de către Primăria Capitalei a unei structuri care să se ocupe de problematica drogurilor în Municipiul Bucureşti.

Redăm dezbaterea din platoul B1 TV:

Răzvan Zamfir: Domnule Cozma, apropo de referendumul de la Capitală, vă mai întâlniţi cu oamenii ăştia pe la partid, pe la şedinţe? Ei, când intră în sediu, îşi pun un nas roşu, o perucă, se încalţă cu pantofii ăia mari de clovn şi încep să jongleze? Sau sunt penibili, aşa, doar când vine vorba de prezenţă publică? Ce-i cu întrebarea aia cu drogurile când noi vorbim aici de chestiuni administrative? Să întrebăm românii dacă preferă micii de la Obor sau pe ăia din Popeşti-Leordeni. Şi sunteţi de acord să nu mai bage copiii şi droguri în şcoli? Ia să vă văd acum. De ce s-a parazitat referendumul cu această întrebare penibilă?

Felix Cozma: Tema legată de droguri şi de siguranţă copiilor noştri în şcoli nu cred că e o temă care să ducă în derizoriu. Sigur că, din acest punct de vedere, o să spuneţi că e un demers populist, dar nu este. Capitala are posibilitatea să demonstreze că poate fi un proiect de succes în acest caz. Nu spune nimeni că trebuie să fie extins la nivelul ţării. La fel cum dvs. aţi spus foarte bine, şi chiar e motivat ce aţi spus, legat de faptul că vă veţi duce şi nu veţi vota cu DA o asemenea întrebare... Asta e democraţia. Fiecare are dreptul să meargă să spună sub o formă...

Răzvan Zamfir: Aţi urmărit şi când am zis că dacă nu mi-ar fi anulat buletinul de vot aş scrie nişte înjurături ălora care au venit cu prostia asta? Că şi asta ar fi democraţie. Ar trebui pe buletinul de vot şi o rubrică de observaţii. Să rămână acolo.

Radu Buzăianu: Domnule Cozma, ascultaţi-mă o secundă că e important pentru cursul discuţiei noastre de aici înainte. Plecând de la premisa că nu există nimeni care să gândească că e util să existe droguri în şcoli. Şi nu asta este ideea. Totuşi, în reală măsură există în acest moment la Ministerul de Interne programe de genul acesta, există şi la Ministerul Educaţiei.

Copiii nu au lipsă de informare în şcoală. Copiii nu se droghează neştiind că e rău să se drogheze şi atunci le spune lucrul acesta. Nu aici e problema. Cum o stabiliţi pare că, domnule, nu ştiau copiii ăştia şi uite acum informăm. E tocmai un fel de a duce o dramă a unor familii într-un derizoriu. Să le zică primăria că e nasol că se droghează copiii.

Felix Cozma: Nu este deloc derizoriu. Este un demers care a fost votat inclusiv de consilierii noştri şi, aşa cum am anunţat, sunt şi alte teme de interes. Aceasta este una dintre ele. Sigur, acum ducând-o politic, noi putem să o ducem în toate dimensiunile. De exemplu, sunt convins că multe dintre partidele care sunt în Bucureşti reprezentate în Consiliul General, sau nu numai, că nu vreau să dau nume să se supere colegii din emisiune pe mine, erau foarte fericite acele partide: PSD-ul n-a votat referendumul, uitaţi cum se opune democraţiei.

Răzvan Zamfir: Dar de ce aţi mai băgat prostia asta care complică lucrurile?

Diana Stoica: Dar aţi simţit nevoia de când sunteţi la guvernare să faceţi un centru de tratament şi de prevenţie pentru copiii aceştia care se droghează? Nevoia asta n-a existat...

Răzvan Zamfir: Dar nu despre asta era vorba acum. Dar despre copiii bolnavi, de ce nu întrebaţi? De ce doar despre copiii drogaţi întrebaţi? Spuneţi-ne şi nouă, copiii bolnavi sunt o prioritate? De ce nu puneţi nicio întrebare care să se refere la tratarea copiilor bolnavi? Păi da, PSD! Nordis! Dar am o întrebare, de ce n-aţi pus o întrebare despre Nordis?...

Dar ce legătură are cu ideea de referendum dacă vor bucureştenii să facă un program? Şi dacă bucureştenii spun nu, nu faceţi un program? Ce-i asta? E ca şi cum aţi întrebat vreţi să vă dăm căldură? Nu, dom'le, n-am nevoie. E o complicaţie aiurea!

Diana Mardarovici: În ceea ce priveşte întrebarea pusă de PSD, eu sunt de acord că problema consumului de droguri este foarte mare în Bucureşti. Şi chiar astăzi am depus o interpelare să vedem de ce nu s-a făcut absolut nimic în ceea ce priveşte cele 8 centre regionale votate deja pentru reabilitarea consumatorilor de droguri.

Dincolo de vorbe, dincolo de a folosi acest subiect pentru a atrage simpatie, PSD trebuie să pună în operă un angajament pe care-l are şi o lege care deja a trecut de parlament. Chiar astăzi a fost depusă o interpelare în ceea ce priveşte stadiul acestor centre regionale. Sperăm să primim un răspuns dincolo de declaraţii politice.

Cred că este important să ne obişnuim cu democraţia participativă, cu referendumurile. Să întrebăm locuitorii unui oraş ce părere au despre o direcţie sau alta în care îşi propune primarul sau Consiliul să meargă mi se pare foarte sănătos.

Răzvan Zamfir: Pe mine mă cam enervează întrebările astea la referendum tot timpul. Toată ziua, bună ziua, trebuie să mă duc să dau câte un răspuns. Dar mai luaţi decizii şi de capul vostru. Aici era o întrebare foarte clară. Nicuşor Dan se bate cu mafia imobiliară. Parlamentul nu îl susţine. Şi el pune presiunea de la bucureşteni pe Parlament. Nu mă întreabă pe mine dacă vreau să-mi facă o stradă pietonală sau să-mi planteze trei copaci. Să îşi asume decizia.

Diana Mardarovici: Nicuşor, da, este astăzi primar şi sunt convinsă că 47% din bucureşteni au încredere în el şi în viziunea pe care o are pentru Bucureşti. Însă atunci când se schimbă, când se face o reformă administrativă de acest gen, nu se face doar pentru Nicuşor Dan primar. Mâine poate să fie din nou Gabriela Firea primar şi ar avea tot urbanismul în subordinea dumneaei. Depinde ce candidat vă puneţi. Sunt schimbări pe termen lung.

Pentru că în Republica Moldova de unde sunt, la un moment dat, pentru că era un preşedinte prost, s-a făcut Republica Parlamentară şi a fost o idioţie, ne-a băgat într-un blocaj ani de zile. Deci trebuie să ne gândim dincolo de poza momentului când facem astfel de modificări. Dar cred că este important să avem democraţie participativă şi să ne întrebăm bucureştenii în ce dimensiune...

Răzvan Zamfir: Deci sunteţi de acord cu această întrebare a treia? Aici nu e democraţie participativă. Aici e altceva.

Diana Mardarovici: A treia întrebare nu cred că are rost. Din partea PSD-ului au inclus-o din motive populiste.

Răzvan Zamfir: Deci Nicuşor Dan n-a pus o întrebare ca să ştie ce are de făcut. Nicuşor Dan a pus o temă în discuţie. Politicienii din Parlament o ignoră, guvernul o ignoră şi ca să nu mai fie ignorată a convocat acest referendum. Dacă vine un primar dezastruos peste câteva mandate când n-o mai candida Nicuşor Dan, nu contează, şi vă spun şi de ce. Pentru că o întrebare se referă la majoritatea din Consiliul General al Municipiului Bucureşti iar a doua se referă la autorizaţiile de construcţie. Un primar dezastruos nu va putea face mai rău decât fac acum primarii de sector. Deci ne-am liniştit.

Diana Mardarovici: În general, să ştiţi că noi am făcut un studiu să vedem cum sunt organizate celelalte capitale europene şi toate sunt descentralizate, nu centralizate.

Răzvan Zamfir: Adică, dacă îmi spuneţi mie cine mai are şapte primari la un oraş... În Paris câţi primari sunt? Nu ne contraziceţi pe chestiuni pe care le ştim mai bine decât politicienii. Câţi primari are Roma? Câţi primari are Parisul? Câţi primari are Budapesta? Câţi primari are Chişinăul? Câţi primari are Londra? Încheiem ideea şi dăm cuvântul doamnei Stoica.

Diana Stoica: Vreau să spun că referendumul, practic, conţine astăzi două întrebări serioase care pot avea un impact real şi o întrebare aruncată de PSD la mişto. PSD, care este la guvernare împreună cu PNL de doi ani şi jumătate, nu a fost în stare să facă nici măcar un centru de tratament al copiilor sau adulţilor care suferă de această dependenţă. Aşa cum au luat la mişto şi s-au urcat cumva pe proiectele USR pentru păcănele, care sunt de asemenea o dependenţă foarte gravă, la fel fac acum şi pentru droguri. PNL are de asemenea Ministerul Afacerilor Interne...

Şi nu au o... foarte mare pentru marii traficanţi de droguri. Astăzi, în România avem milioane de oameni care suferă de dependenţă de droguri. Nu ştie domnul Ciolacu şi trebuie să întrebe bucureştenii? Ce e bătaia asta de joc? Nu ştie domnul Ciolacu că avem nevoie de centre de tratament? Nu ştie că astăzi copiii ştiu cu 5 lei de unde să cumpere droguri din şcoala lor? Şi domnul Predoiu nu face nimic pentru traficanţi?

Răzvan Zamfir: E Capitala plină nu numai de copii, e plină şi de persoane fără adăpost, extrem de periculoase, drogate... şi nu se întâmplă nimic. Avem poliţii care se bat între ele. Mai punem o întrebare. Vreţi să desfiinţăm poliţia locală? Da.

Felix Cozma: Domnul Nicuşor Dan nu are nevoie de niciun referendum. De aceea o întrebam pe doamna Stoica, dacă se întâmplă vreo nenorocire şi cu referendumul şi cu întrebările lui Nicuşor Dan, credeţi că pe bucureşteni îi încălzeşte cu ceva?... Este o întrebare formală care nu trebuie să deranjeze cu nimic.

Răzvan Zamfir: Cum adică nu trebuiau întrebaţi bucureştenii? Păi Nicuşor Dan nu poate muta atribuţiile. E nevoie de o reformă parlamentară.

Felix Cozma: Nu a spus nimeni că nu trebuie întrebaţi bucureştenii. Am spus că, până se rezolvă cu referendumul, să ia nişte măsuri ca să nu fim în situaţia în care să ne gândim că... pentru că de la planşeul Unirea a plecat discuţia cu autorizaţiile primarului general.

Răzvan Zamfir: Primarul Capitalei are responsabilităţi cu autorizaţii doar în zona protejată. Ce trebuia să facă? Să încalce legea? Ce ar fi trebuit să facă dacă legea nu-i permite mai mult? Discuţia e pe blocuri, pe autorizaţii. Data viitoare să facem o pregătire înainte de emisiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor