#Rezistenţii intră în Parlament. "E nevoie de implicare civică, trebuie să schimbăm societatea" (video)
alte articole
Mai mulţi reprezentaţi ai grupului #rezistenţa de pe Facebook, grup apărut în urma protestelor stârnite de adoptarea OUG 13, s-au întâlnit, miercuri, la Parlament, cu deputatul USR Cristian Ghinea. Discuţia a fost transmisă live pe Facebook, în spiritul transparenţei pe care cetăţenii o doresc în relaţia cu aleşii lor.
Întrebările protestatarilor - unele dintre ele puse în direct de cei ce au urmărit dezbaterea online - au vizat atât modul în care USR se raportează la valorile şi dorinţele exprimate în cadrul protestelor #rezist, cât şi la modul în care societatea civilă poate ajuta în demersurile de stopare a corupţiei, la adoptarea unor proiecte legislative beneficie pentru populaţie, colaborarea şi comunicarea politicului cu cetăţenii, transpunerea prevederilor Platformei Romania 2017+ în legislaţie, administraţia Capitalei etc.
"După ordonanţa din 31 ianuarie, am ieşit în stradă, ca mulţi alţi români după care protestele s-au diminuat dar în acelaşi timp ne-am organizat destul de bine online, pe Facebook, avem un grup online cu zeci de mii de membri iar noi, cei de acolo, ne-am propus să ducem mai departe protestele, să le transformăm într-o mişcare civică iar un prim pas este să ne informăm, să vedem ce se întâmplă în acest Parlament, pentru că este o nebuloasă totală, vrem să vedem cum putem susţine demersurile de aici şi un prim pas a fost stabilirea unei întâlniri cu un deputat din USR, momentan singurul partid care reprezintă, cred eu, valorile membrilor grupului nostru şi sunt foarte încântat.
E o premieră pentru România când un grup de pe stradă vine în Parlament şi discută cu un deputat, mai mult, transmite live această discuţie, a fost total necenzurat. Aşa că, impresii la cald, m-a bucurat interacţiunea cu Cristian Ghinea, foarte deschis...", a declarat ulterior ultramaratonistul Andrei Roşu, în numele grupului de #rezistenţi participanţi la dezbatere.
Este nevoie de implicare civică, trebuie să schimbăm societatea de jos în sus dacă de sus în jos nu se poate, de jos în sus cred că se pot realiza foarte multe lucruri. (...) Cu siguranţă după acest val emoţional avem nevoie de construcţie. Eu cred că ne-am schimbat foarte mult, ne-am transformat după momentul 31 ianuarie, vedem cu alţi ochi implicarea în societate, vom susţine toate acele formaţiuni politice şi mişcări în spatele cărora sunt valori comune cu ale noastre", a mai adăugat Andrei Roşu.
La rândul său, Cristian Ghinea a explicat ce face USR în Parlament, unde se lucrează pe două fronturi - respectiv stoparea iniţiativelor toxice ale PSD şi ALDE şi propunerea propriilor proiecte, a expus planurile USR pentru viitor - planuri ce includ atragerea a cât mai multor oameni de valoare din societatea civilă pentru a-i lansa în cursa electorală la alegerile locale precum şi transformarea USR într-un partid platformă sub care să intre toate formaţiunile reformatoare, astfel încât opoziţia să nu se fărâmiţeze. Bineînţeles, în acest mare cort ar urma să intre şi Dacian Cioloş.
În cadrul discuţiei, Ghinea a critica balcanizarea Bucureştiului, lipsa de competenţă a unor miniştri precum Olguţa Vasilescu şi a vorbit cu protestatarii despre crearea unor mecanisme de colaborare cu societatea civilă, astfel încât aceasta să poată participa la dezbateri, să poată sprijini proiectele benefice pentru cetăţeni, să vină cu propriile idei, proiecte etc.
Deputatul a subliniat disponibilitatea membrilor grupului parlamentar USR de a organiza periodic astfel de consultări inclusiv în afara Parlamentului.
"Membrii grupului nostru pot contribui invitând specialişti pe diverse domenii la dezbaterile organizate de USR", transmit membrii grupului #Rezistenţa, iar Cristian Ghinea a confirmat că asta i-ar ajuta în activitatea lor.
Discuţia protestatarilor cu deputatul USR poate fi vizionată integral aici.