În inima protestelor din Budapesta. "Guvernul vrea să ne închidă universitatea! Nu se poate să îi lăsăm"

Radu Dumitru
05.04.2017

alte articole

Protest al studenţilor în faţa Parlamentului ungar din Budapesta împotriva eforturilor premierului Viktor Orban de a forţa excluderea din Ungaria a unei universităţi finanţate de George Soros, 2 aprilie 2017. (Captură Foto)
Radu Dumitru
05.04.2017

Vreme superbă în Budapesta, turişti şi aglomeraţie, foarte mulţi tineri, perechi, primele zile de primăvară cu adevărat calde. Mulţi dintre cei de pe stradă au ceva ce seamănă a tatuaje pe mâini sau braţe, unii pe obraz. "Ce scrie?", întreb. Îmi arată: I Stand with CEU.

Ce înseamnă, insist, şi, pentru că sunt străin, ochii li se fac mari, se încruntă apoi, şi explodează cum o fac cei care nu au nimic de ascuns şi nu au învăţat încă să mintă:

"Guvernul nostru îşi bate joc de noi, o să ne închidă universitatea. Numai în Ungaria se poate întâmpla aşa ceva. Nu se poate să îi lăsăm, mergem pe strada Zryni Utca să facem lanţ în jurul Universităţii. Veniţi şi dumneavoastră?"

Clar nu mai fac parte din grupa lor de vârstă, la prima vedere măcar. Îi înţeleg perfect însă pentru că: Duminică, 26 martie, Guvernul a anunţat o nouă iniţiativă legislativă a cărei consecinţă directă urma să fie închiderea Universităţii Central Europene, ca parte a campaniei guvernamentale anti-Soros. Universitatea a beneficiat de sprijinul fundaţiei Soros într-o mare măsură.

Studenţilor nu le pasă, sincer, de acest fapt, dar le pasă că CEU este singura universitate din Ungaria care predă studii cognitive şi sociale iar cursurile aici, spun ei, sunt în pas cu timpul. Coincidenţă sau nu, toţi studenţii cu care discut se plâng de cursurile şi materia învechită care se predă în sistemul de stat, materie pe care o găsesc inutilă în momentul în care îşi caută un job sau încearcă să aplice pentru o bursă.

Peste 1000 de profesori de la universităţi ca MIT, Yale, Harvard, Institutul Max Planck, doi laureaţi Nobel precum şi membri ai Academiei Britanice sau Academia Europaea au semnat o scrisoare adresată guvernului ungar cerând retragerea iniţiativei.

Duminică s-a ieşit în stradă, peste 10.000 de studenţi şi cetăţeni ai oraşului Budapesta, masiv pentru un oraş obişnuit să tacă şi să îndure. Singurul alt eveniment care a scos atât de mulţi oameni în stradă a fost atunci când, acelaşi Guvern a încercat să taxeze traficul de internet. De atunci nimic până duminică, iar duminică a fost urmată de ziua de luni cu alte câteva mii de oameni protestând.

Guvernul a anunţat un vot final miercuri dar, marţi, la orele prânzului, legea a fost votată. Tot marţi, la ora 17.00, un lanţ uman de solidaritate a fost format în jurul CEU. Aproximativ 3000 de oameni s-au adunat pe strada Zrinyi, cu steaguri ale Ungariei şi ale Uniunii Europene, pancarte, portavoci şi un întreg sistem audio.

Mulţi studenţi vorbesc exprimându-şi temerile că această lege poate fi doar începutul unor posibile restrângeri ale libertăţilor cetăţeneşti în timp ce poliţia locală opreşte şi legitimează pe cei care par străini şi au camere video sau foto profesionale. Eu mă strecor pe lângă şi intru în mulţime, în timp ce studenţii reclamă abuzul faţă de independenţa şi libertatea academică.

Studenţii de aici văd Uniunea Europeană ca un garant al drepturilor şi libertăţilor şi cer preşedintelui Janos Ader să îşi exercite dreptul de veto şi să respingă legea. Preşedintele ungar nu are puteri executive extinse, dar are dreptul de veto. Mitingul se încheie oficial la ora 18.00 cu unul dintre studenţi întrebând "şi acum?". "La Parlament", a fost răspunsul strigat de peste 3000 de oameni.

Grupurile de studenţi au mers în marş până în Piaţa Kossuth în faţa Parlamentului ungar, unde au campat, au întins mese şi au continuat să cânte, să strige, să discute, în faţa unui cordon dublu de poliţişti. La 20.30 studenţii ies în faţă şi iau pe rând cuvântul chiar în faţa cordonului de poliţişti. Unii poliţişti sunt încruntaţi, mulţi însă zâmbesc iar unii dau din cap aprobator. Se aprind luminile de la telefoane, se cântă, se scandează Europa, Democraţie dintr-o parte, în timp ce din partea cealaltă se strigă Oligarhie şi Dictatorule. Euronews şi Reuters sunt aici. Oameni continuă să vină în piaţă. Am reuşit să vorbesc cu unii dintre ei.

"Am văzut ce aţi făcut în România, aţi reuşit? Aici nu mai ştim nimic de voi de mai bine de o lună, ştirile nu trec", spune un student în vârstă 21 ani.

"Trebuie să creăm un grup, o iniţiativă europeană care să lupte cu guvernele abuzive cum au făcut alte ţări. Ştii, trebuie să fie generaţia noastră", îmi spune unul dintre organizatori înainte să îi spun că vin din România şi că gândim la fel.

"Eu i-am văzut pe comunişti căzând şi pe Orban tânăr vorbindu-ne de democraţie. E la fel ca ei, vrea să fie dictator aşa cum i-a zis Juncker", a declarat, al rândul său, un domn de peste 50 ani cu plete şi ochelari, referindu-se la discursul istoric ţinut de Viktor Orban în '89 şi la felul în care i s-a adresat preşedintele CE la o întâlnire europeană.

Părăsesc piaţa la ora 21.00. Oameni în du-te-vino continuu. Mai mulţi vin decât pleacă. Acum 64 de zile aşa începea şi la Bucureşti, nu era o lege era o ordonanţă dată noaptea, nu cu o zi înainte de termen. Ne leagă aceleaşi valori, aceeaşi nevoie de lege şi dreptate, de democraţie şi de ce nu, de respect din partea unor oameni pe care îi învestim cu mandatul de a guverna în folosul tuturor cetăţenilor.

La Budapesta guvernul ungar a decis că tinerii nu au nevoie de o universitate sau studii cognitive şi sociale, tinerii din Budapesta stiu însă mai bine ce vor şi de ce au nevoie.

Articol scris pentru Epoch Times România

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor